ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подмладяване и почистване на кръвоносните съдове

Здравето и енергията на тялото зависят от доброто състояние на всички кръвоносни съдове

кръвоносни съдове
За дълголетието е важна и съдовата възраст. Тя се определя от съсотянието на важните кръвоносни съдове

Мрежата от кръвоносни съдовe в човешкото тяло има за цел да снабдява органите и системите с хранителни вещества, кръв и кислород. Има кръвоносни съдове на краката, както и кръвоносни съдове на главата. От значение е и състоянието на така важните кръвоносни съдове свързани със сърцето, бъбреците и белите дробове. Особено сега, когато петата ковид вълна вече се случва, състоянието на кръвоносните съдове е от голямо значение.

Лекарите могат да оценят такъв параметър като съдовата възраст на човек

Какво е това, защо трябва да се следи и как най-добре да се направи, ще научите от днешната статия.

Младостта на човек и цялата му жизнена дейност пряко зависят от състоянието на съдовете. А съдовите проблеми, заедно с проблемите и заболяванията на сърцето, са на първо място в списъка на причините за смърт не само в Европа, но и по света. Ето защо на такъв параметър като съдова възраст трябва да се обърне специално внимание.

Татяна Виноградова

Човешкото тяло се състои от много сложни органи и системи, чиято функция се поддържа от хранене чрез кръвоносни съдове (артерии, вени, капиляри). Жизнеността на човека зависи от това колко пълноценни (еластични, гладки) и чисти (без възпаление и значителна атеросклероза) са кръвоносните съдове. Съдовата възраст определя младостта на тялото и способността да се издържа на физически и психически стрес.

С възрастта настъпват редица структурни и функционални промени в съдовата стена. Най-честият фактор за намаляване на тяхната еластичност е натрупването на холестерол и образуването на атеросклеротични плаки, казва д- р Татяна Виноградова, кардиолог и специалист по образна диагностика .

„Заслужава да се отбележи, че биологичната възраст на човек не винаги съответства на неговата съдова възраст. При някои хора промените настъпват в по-млада възраст – това причинява преждевременно стареене на кръвоносните съдове “ , подчертава Татяна Виноградова. А ускореното стареене на съдовата стена може да причини сериозни здравословни проблеми, подчертава кардиоложката Виноградова.

Анатомия на съдовата възраст

Д-р Виноградова казва, че кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества (хормони, витамини, микроелементи) към органите, се наричат ​​артерии. Съдовете, които отвеждат продуктите на окисление и въглеродния диоксид от органите, се наричат ​​вени. Капилярите са връзката между артериите и вените. Самата съдова възраст зависи преди всичко от функцията на артериите. „Ендотелът покрива вътрешността на артериите с всякакъв диаметър и осигурява целостта на кръвоносните съдове, защита срещу тромбоза и атеросклероза. Той произвежда защитни вещества (простациклин, простагландини, азотен оксид и брадикинин), които осигуряват защита срещу възпаление, атеросклероза и спазъм (стесняване). Следователно, всеки човек задължително трябва да се погрижи за функцията на този облицовъчен слой“ , подчертава специалистката.

Ендотелната дисфункция (увреждане и възпаление на ендотела) често води до развитие на такива проблеми като:

– артериална хипертония;
– коронарна болест на сърцето;
– тромбоза;
– ранна атеросклероза на всички кръвоносни съдове с усложнения като инфаркти и инсулти, деменция, слепота и гангрена.

Как се разбира възрастта на кръвоносните съдове?

За да разберете вашата съдова възраст, трябва да се подложите на преглед. За да направите това, е нужно да направите изследвания (ниво на липидния холестерол с ниска плътност), ултразвук на кръвоносните съдове на шията, бъбреците, артериите на горните и долните крайници и аортата. По време на изследването се измерват показатели като скорост на пулсовата вълна, глезенно-брахиален индекс и наличие на атеросклеротични плаки.

кръвоносните съдове
Плаки съсипват здравето на кръвоносните съдове

Как да осигурим „младостта“ на съдовете?

За да живее по-дълго и за да сте здрави през „златните“ години от вашия живот трябва да обърне специално внимание на съдовата възраст. Напълно възможно е да осигурите „младост“ на вашата кръвоносна система. За това, както отбелязва д-р Виноградова, е необходимо следното:

Водете здравословен начин на живот (не пушете, не пийте алкохол, да не говорим за различни зависимости към забранени вещества).

Хранете се правилно (пресни зеленчуци и плодове 400-500 грама на ден, протеини (месо), фибри – трябва да внимавате със зеленчуците и плодовете само ако имате диабет).

Установете режим на пиене – в диетата на човека трябва да има чиста питейна вода от 1,5 литра на ден (изчислява се 30 мл. на 1 кг. тегло; но внимавайте със заболявания на сърцето и бъбреците – до 1 литър вода на ден).

Трябва да включите разумна физическа активност в ежедневието си – ходене по 30-40 минути на ден поне 5 пъти седмично и по-добре на чист въздух, фитнес, плуване, бягане – последното след консултация с лекар, тъй като има определени рискове за хората със затлъстяване, заболявания на ставите, сърцето и нервната система.

Изисква се добра почивка – говорим за добре организиран сън, който трябва да е поне 7-8 часа през нощта.

Необходимо е да се следят редица важни показатели на организма, например нивото на захарта, което трябва да бъде под 5,5, общия холестерол в кръвта (<5,0 при мъжете и <6,0 при жените), кръвното налягане (под 140/ 90 и по-добре <130/80).

За подобряване на състоянието е необходима корекция на теглото

Трябва да се придържате към оптималните параметри, съответстващи на ИТМ (индекс на телесната маса), както и следните данни: обиколка на талията < 94 см. (мъже) и < 80 см. (жени).

„Ако човек има някаква патология по време на прегледа, предпоставка за поддържане здравето на кръвоносните съдове и тяхното „подмладяване“ е лечението на откритата болест. Това може да бъде както нелекарствена терапия, така и използването на различни медикаменти, предписани от лекар. Желателно е да се подложите на преглед при специалисти като кардиолог и невролог. Ако случаят е сложен, струва си да посетите съдов хирург “ , съветва кардиоложката Виноградова.

Като лечение могат да се предписват вазоактивни лекарства, според показанията – статини (или други лекарства за понижаване на холестерола), инвазивно лечение (ангиопластика и стентиране). Но тук си струва да припомним, че всички методи и лекарства задължително се предписват само от кардиолог въз основа на данните от прегледа. Самолечение не бива да се провежда – опасно е, предупреждава специалистката.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *