Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да не оплешивявате след стрес и ковид. Четири важни правила

Ако косата започне да пада интензивно след прекаран ковид или поради стрес, тогава трябва да се погрижите за… бъбреците

ковид
Често оплакванията от косопад в китайската медицина определят слабостта на бъбречната система. Как да спрем оплешивяването съветва професор Татяна Киселева – президент на Професионалната асоциация на натуротерапевтите в Русия.

Татяна Киселева

Не само ковид, но и всяко инфекциозно заболяване може да причини неизправност на почти всички органи и системи на тялото. Кръвообращението страда, от което зависи доставката на хранителни вещества, включително до космените фоликули, променя се съставът на кръвта. Поради употребата на лекарства храносмилателната система работи по-зле и всъщност много жизненоважни вещества, включително витамини, се синтезират в червата. Загубата на коса често се свързва с хормонален дисбаланс, неизправности в системата за детоксикация, липса на желязо, цинк и йод, витамини C и B1. Има недостиг на аминокиселината лизин , наблюдават се и „сривове“ в имунната система. Всеки лекар ще потвърди това.

Бъбреците се разболяват от страх

Само лекар, запознат с източната медицина ще потърси причината за косопад в бъбречната система, където се съхранява жизнената енергия. Древният учебник по традиционна китайска медицина (The Yellow Emperor’s Inner Treatise) съдържа пряка препратка към проблема с бъбреците:

„Ако бъбреците са силни, зъбите ще бъдат здрави и косата ще расте добре. Ако енергията на бъбреците е изчерпана, косата и зъбите ще падат.”

В съответствие с теорията на традиционната китайска медицина, емоцията на страха съответства на бъбреците. Страхът уврежда бъбреците (а увредените бъбреци от своя страна повишават нивото на тревожност), което води до редица проблеми, които на пръв поглед не са свързани с бъбреците. Бъбречната система включва (в допълнение към самите бъбреци) цялата репродуктивна система, както и гръбначния и главния мозък. Слабостта на тази система в Китай от древността до наши дни се определя, наред с други неща, от оплаквания от косопад и проблеми със зъбите, болки в коленните стави, слаба памет и разсеяност, страхове и повишена тревожност.

Ако голяма част от косата е окапала след прекаран ковид и заради интензивен стрес, тогава няма нужда да чакате бърз ефект от грижите за нея. Жизненият цикъл на един косъм е от 2 до 7 години (90% от това време е непрекъснат растеж и 10% е окапване). Но има начини да ускорите малко възстановяването на косата и да предотвратите последващ косопад.

Как да си помогнете?

Стъпка 1. Укрепете бъбреците

Чистотата на целия организъм зависи от бъбреците и черния дроб. Поради това:

За детоксикация използвайте билкови чайове от листа на червена и черна боровинка, жълт кантарион и мента, полско хвощ и маточина. За предпочитане е да се прави и приема чай от всяка билка самостоятелно, но и комбинациите между тях не са изключени. Пият се целогодишно, по една-две чаши на ден.

Бъбреците се страхуват от студа – обличайте се по-топло. Особено добре изолирайте долната част на гърба и краката. Една проста процедура помага за „затопляне“ на бъбреците: легнете по гръб и разтрийте дланите една в друга, докато станат горещи, след което ги поставете под гърба в областта на бъбреците и се насладете на разпръскващата се топлина за 15-на минути. Най-доброто време за тази процедура е от 15:00 до 19:00 часа, когато меридианите (каналите) на бъбреците и пикочния мехур имат максимална активност.

В диетата включваме черни храни. Черният боб има най-добър ефект върху бъбреците (не само заради формата). Към него добавяме и черен сусам, черница и черни маслини (полезни са и зелените маслини). Освен това използваме китайския опит за „подхранване на бъбреците“ – включваме в диетата бъбреците на птици и животни (особено полезни са свинските бъбреци). От тях се приготвят различни ястия, като яхнии и супи.

Стъпка 2. Възстановете кръвообращението

Полезни са билковите чайове със седативно-спазматично действие от мента, маточина, липа, лавандула, риган (мъжете трябва да пият чай от риган с повишено внимание – намалява потентността). Добавянето на сушени цитрусови корички към билковите чайове ще помогне. В допълнение към гореизброените билки – чай от глог, пресен нар или сок от нар, ако не ви се губи време да ядете зърно по зърно.

Правете масаж на лицето и скалпа за стимулиране на растежа на косата. Ефективно е това лесно упражнение – ​​висене с главата надолу. Ето как се прави: легнете по гръб (бавно и много внимателно, за да не притискате шийните прешлени) и отпуснете главата от леглото. Ще бъде още по-ефективно, ако след като сте легнали на леглото и преди да отпуснете главата можете да повдигнете краката вертикално. Може да ги облегнете на близката стена. Постепенно увеличете продължителността до 20 минути. Не забравяйте да избягвате дискомфорта. Ако не се чувствате удобно, ако ви призлява, по-добре се изправете и преустановете упражнението.

Стъпка 3. Подобрете „качеството на кръвта“

Според китайската медицина косата се счита за продължение на кръвта извън тялото. Синдромът на „лоша кръв“ се характеризира с чупливост, изтъняване на структурата на косъма, загуба на блясък и оплешивяване, особено при условия на стрес или изключителна умора. В същото време устните, лицето и ноктите побледняват. В този случай включваме в диетата продукти за попълване на Ци и енергията на кръвта: говеждо месо, яйца, китайски фурми (хинап), каша от просо с тиква и стафиди, годжи бери, нар.

Червените боровинки (под всякаква форма) ще помогнат за възстановяване на нормалния вискозитет на кръвта, ще обогатят кръвта с желязо – едновременното използване на телешки черен дроб или говеждо месо (източник на глобинов протеин, необходим за образуването на хемоглобин) с растителни източници на желязо – нар, листни зеленчуци, ядки, бобови растения и елда.

Стъпка 4. Повишете имунитета след прекаран ковид

В диетата включете ястия от гъби, включително сушени, които съдържат уникален имунотропен комплекс от полизахариди. Правят се имунотропни билкови чайове с листа от живовляк, мента, касис, корен от астрагал, маточина, бяла тинтява, плодове от кардамон (може да се добавя към кафето), корени от женско биле и бяла ружа, цветове от липа. Използват се натурални тоници от домашни лечебни растения – елеутерокок, родиола (розов златовръх), листа от бадан (монголски чай), както и от ехинацея.

Важно!

⨀ Ако искате да възстановите косата след прекаран ковид, трябва да се откажете от всякакви ограничителни диети, с изключение на ограниченията за обем (за да не се разтегне стомаха). Опитайте се д ядете често и на много малки порции и се движете повече.

⨀ Ако загубата на коса се влошава от стрес или гняв, това е проява на синдром на застой на енергията Ци на черния дроб. Целина, спанак, цитрусови плодове, чай от пъпки или розови листенца ще помогнат.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *