ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инсултът често е смъртоносен

Острото нарушение на мозъчното кръвообращение уврежда мозъчните тъкани и нарушава контролиращите му функции. Това заболяване се нарича още апоплексичен удар, апоплексия или просто удар.

Нека припомним на кратко: апоплексичният удар може да бъде исхемичен, т.е. запушване на кръвоносен съд в мозъка може да бъде и хеморазичен – вследствие спукване на кръвоносен съд, подхранващ част от мозъка, се получава кръвоизлив.

Исхемичният инсулт може да възникне вне­запно, но най-често се развива постепенно, в някои случаи дори на стъпва по време на сън В повечето случаи се наблюдава при хора над 40-50 години. Причина за непроходимост на кръво­носните съдове най-често стават парченцата атеросклеротични плаки, откъснали се тром­би или продължителни спазми на кръвоносните съдове. След това се прекратява постъпва­нето на обогатена с хранителни вещестВа и кислород кръв. И накрая настъпва размекване на мозъчната тъкан.

Хеморагичният ин­султ най-често настъп­ва при активна дейност на човека, при резки из­менения в кръвното на­лягане, при умствени и физически натоварвания или на пика на някаква стресова ситуация. В този случай кръвоносни­ят съд се спуква, кръвта раздвижва мозъчните тъкани и запълва осво-бождаващата се кухина, като образува Вътремозъчен хематом. Кръвоиз­ливът често възниква на Възраст до 40 години. За съжаление, В 70 на сто от тези случаи настъп­ва смърт.

АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЧОВЕКЪТ УСЕЩА РЕЖЕЩА СИЛНА БОЛКА В ГЛАВАТА

Той често губи съз­нание, може да възникне гърч в едната половина на тялото, както и да се повиши температурата му до 38-39 градуса.

Лицето на болния става тъмносиньо или червено, зениците се разширяват. Нарушава се дишането му, поня­кога се появява много­кратно повръщане.

След удара може да се парализира едната страна на тялото – за­бележете, противопо­ложната на увредената половина от главния мозък. Парализираните крайници изцяло губят своята чувствител­ност.

Параличът на дясната половина на тялото често се съпровожда с нарушения в говора, а на лявата – с психични отклонения: човекът е в съзнание, но не познава роднините си, не знае къде се намира, не знае на колко години е и дори не знае как се казва.

ЗАЩО ТОЧНО A3?

Статистиката сви­детелства, че около 30 на сто от жертвите на инсулта преди удара са се занимавали с инте­лектуален труд, 31-33 на сто – с физическа работа, 27-29 на сто съвместявали умствен и физически труд. Вижда се, че развитието на болестта не е в пряка зависимост от сферата, в която работи човекът.

Що се отнася до предразположеността, забелязано е, че най- често инсултът – както хеморагичният, така и исхемичният – се развива на фона на хипертонич­ната болест, атерос­клерозата и (или) ане- вризмата на съдовете в главния мозък.

Болестите, доприна­сящи за апоплексията, са мъждукаща аритмия, порок на сърцето, парок- сизмална тахикардия, сърдечна недостатъчност и хроничен тонзилит.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Инсултът често е смъртоносен

  1. Pingback: Какво представлява инсултът? | Лекува нет

  2. Pingback: Световъртежът след инсулт е заради промени в кръвното | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *