ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява инсултът?

Инсултът понякога се нарича „мозъчен удар„, тъй като кръвният поток към част от мозъка се блокира по същия начин, както кръвният поток към сърцето се прекъсва при инфаркт. В резултат на това обогатена с кислород кръв не може да стигне до мозъчните клетки и те умират. Притокът на кислород към увредените клетки трябва незабавно да се възстанови, за дa се спасят. Съществуват два основни вида инсулт:

  • Исхемичният инсулт е вследствие на запушване на кръвоносен съд в мозъка, при­чинено от съсирек (тромб). Исхемичните инсулти, които съставляват 90% от всич­ки случаи на инсулт, се дължат на две причини. При емболия – образувал се в дру­га част на тялото съсирек достига мозъка по кръвен път и запушва негов кръвоно­сен съд. Най-честата причина за тромбоемболия е отделянето на съсирек от сърце­то в резултат на предсърдно мъждене – сърдечна аритмия, при която кръвта се за­държа в предсърдията (застоялата кръв лесно образува съсиреци). Втората причи­на за исхемичен инсулт е образуването на тромб в мозъчен съд вследствие на на­трупана плака в него в резултат на атеросклероза (стеснени артерии).
  • Хеморагичните инсулти са едва 10% от всички случаи на мозъчен удар, но в пове­чето случаи имат фатален изход. Предизвикват се от кръвоизлив в мозъка най-чес­то в резултат на разкъсан кръвоносен съд или спукана аневризма (издут сак в сте­ната на кръвоносен съд) в мозъка.

Ако имате опасения, че вие или някой друг е получил инсулт, обадете се на 112 или на Бърза помощ (тел. 150). Спешната лекарска намеса е от решаващо значение за изхода на заболяването.

Когато постъпите в болницата с данни за инсулт, много важен момент е лекарят да прецени какъв е видът на инсулта, за да ви назначи най-подходящото лечение. С тази цел ще ви направят някои от следните изследвания:

  • Компютърна томография – сканиране на мозъка, за да се потвърди диагнозата инсулт.
  • Ядреномагнитен резонанс (ЯМР) – прави се с цел да се потвърди наличието на ин­султ и да се определи какъв е видът му.
  • Електрокардиограма (ЕКГ) – търсят се възможните причини за инсулта, след като пациентът вече е стабилизиран.
  • Други тестове – могат да включват кръвни изследвания за нивото на глюкозата и холестерола и ултразвук на каротидните артерии за наличието на стеснение от плаки.

 

ВАЖНО!

Хората с наднормено тегло, които консуми­рат много сол, имат с 32% по-висок риск от инсулт.

 

Движението е живот за прекаралите инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *