Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво заболяване е склероза на простатата?

Здравейте, наистина ли има такова нещо – склероза на простатата? Моля да обясните какви са усложненията на простатита?

Ивелин Манолов, 54 годишен

Простатитът, т.е. възпалението на простатната жлеза, никога не се ограничава само в „територията“ на простатата, непременно засяга и съседни органи. Най-често това са семенните каналчета и задната част| на пикочния канал.

ПРОСТАТИТЪТ ПРОВОКИРА КИСТА В ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА, НО АКО НЕ Е ИНФЕКТИРАНА, ТЯ НЕ Е ОПАСНА

Ако и органите от малкия таз се въвлекат във възпалителния процес, могат да се развият още: заден уретрит, сперматоцистит, коликулит и куперит. Тези мъжки болести почти винаги се развиват вследствие на възпаление на простатната жлеза. Единственото изключение е задният уретрит, защо­то той често се появява по-рано от простатита и може дори да бъде една от причините за възникването му.

Но, за съжаление, простатитът може да провокира по-сериозни и коварни болести, които се лекуват трудно и продължително.

Много рядко усложнение на простатитите е киста в простатната жлеза. Симптоми почти няма, ако кистата не е инфектирана. Инфектираната киста може да предизвика гнойно възпаление на простатата.

Ако нагноената киста проникне в  пикочния канал, се стига до изпъкване стената на простатата. Т.е. образува се дивертикул и тогава се налага спешна операция. Неинфектираните кисти в простатната жлеза са безвредни. Ако обаче започнат да растат прекалено бързо, ги „изпразват“ чрез пункции. СКЛЕРОЗА НА ПРОСТАТАТА ОЗНАЧАВА НЕДОЛЕКУВАН ПРОСТАТИТ

Мъжете изпитват затруднено ури­ниране, болки и проблеми със секса.

Това е напълно обяснимо: склеротич­ните изменения и заместването на жлезистата със съединителна тъкан правят невъзможно изработването на секрет. Това започва още от началото на възпалителния процес. Но лекарят поставя диагнозата склероза на про­статната жлеза, когато тя вече е прес­танала да бъде такава – т.е. типичен финал на напреднал процес.

Склероза на простатата или недолекуван простатит. При това състояние жлезата намалява размерите си и се уплътнява. Опитният лекар може да напипа с пръсти, но по-достоверен метод, разбира се, е ултразвуковото изследване.

Невинаги възпалението е причина за склероза на простатата, тя може да се дължи на постоянно механично въз­действие върху жлезата при запек.

Освен това хормоналните препа­рати, които предписват при аденом на простатата, също може да предизвикат склероза.

Склерозата на простатната жлеза! не може да се излекува. Медицината може да предложи само хирургична! намеса, но и след операцията процесът! на склерозиране продължава – както и във всяка друга тъкан.

ВЪЗПАЛЕНИЕТО МОЖЕ ДА ПРОВОКИРА ОБРАЗУВАНЕТО НА МАЛКИ КАМЪЧЕТА В ОРГАНА

От самото начало на простатита! в жлезата се откриват камъчета с микроскопични размери. С развитието на болестта те увеличават размерите си. Камъните се образуват от сгъстен секрет и отлюспващ се епител. Те могат да бъдат истински или лъжливи.

По химически състав камъните са фосфатни, уратни, оксалатни и калциеви. Първите три горе-долу се поддават на раздробяване с помощта на лекарства и билкови отвари.

Калциевите камъни обаче нищо не може да ги разруши, само операцията |може да ги отстрани.

В простатната жлеза по принцип се срещат фосфатни камъчета. Понякога те достигат значителни размери. Мъжът, в чиято простата има камъни, страда от силни болки. Възпалителният процес е постоянен и се задълбочава не само от камъните, но и от повишената вероятност прос­татата да се зарази с болестотворни  микроорганизми.

Камъните в простатната жлеза се откриват лесно, чрез ултразвуково изследване. Но лечението е много трудно. Операцията е крайно сложна, а наличието на камъни силно усложнява протичането на хроничния простатит.

В такава ситуация урологът пред­лага масаж на простатата с вливане на препарати за разтваряне, в т.ч. и лимонена киселина. Тази процедура размеква и разрохква камъните и прос­татата намалява размерите си.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *