Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при уголемена простата

Уголемена простата е обяснението за повечето урологични проблеми при мъжете или, както лекарите гo наричат, доброкачествена хиперплазия на простатата.

prostate-healthСлед 50-годишна възраст при мъжете настъпват хормонални промени, които предизвикват увеличаване на простатата. Тя оказва натиск върху уретрата, тръбичката, която извежда урината от пикочния мехур, и уринирането става проблем.

Лечението с медикаменти е насочено към намаляване на простатата и подобряване функиионирането на пикочната система. Освен с лекарства, това може да се постигне и чрез правилен начин на хранене.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Нетлъсто говеждо, стриди, тиквени семки и други храни, богати на цинк

Простатата съдържа повече цинк от всяка друга част на тялото. Лекарите често препоръчват на пациентите с уголемена простата да консумират богати на цинк храни. Смята се, че цинкът помага, като намалява образуването на пролактин. Той непряко блокира ензима 5-алфаредуктаза, който превръща тестостерона в друга форма, която причинява уголемяване на простатата. Лекарствата, предписвани при уголемена простата, потискат действието на този ензим.

Минимален прием: 30 мг цинк на ден. Можете да си осигурите почти три пъти по-голямо количество от една 120-грамова порция пресни стриди или тиквени семки – в половин чаша се съдържат 8 мг.

Полезен съвет: Можете да си опечете тиквени семки в микровълновата фурна. Сложете малко зехтин в подходящ съд и го загрейте за около 30 секунди. После добавете тиквените семки и печете на висока температура около 7-8 минути, като разбърквате на всеки 2 минути.

Тофу, едамам, соево мляко и соеви ядки

Соевите продукти са чудесен източник на слаби естрогеноподобни вещества, наречени изофлавони, които предотвратяват нарастването на простатата, като блокират 5-алфаредуктазата. Избирайте пълноценни соеви продукти, като тофу, соево мляко и соево кисело мляко. Те съдържат повече изофлавони от обработените продукти.

Минимален прием: Няма специални препоръчителни дози, но приемът на няколко порции соеви продукти на седмица е добър избор.

Сьомга, ленено семе и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Мастните киселини омега-3 са естествено противовъзпалително средство. Мъжете, които често консумират такива храни, обикновено имат по-малки простати, по-силна струя при уриниране и не страдат от задържане на урина в пикочния мехур.

Минимален прием: Полезните за сърцето храни могат да предпазят и простатата, което е още една причина да последвате съветите на Американската асоциация за сърдечносъдови заболявания и да консумирате на най-малко две рибни блюда в седмицата.

Южна палма помага

Сао палмето е традиционно средство за лечение на проблеми с простатата. Въпреки твърденията, че забавя нарастването на простатата, улеснява уринирането и облекчава позивите за уриниране, резултатите от изследванията са противоречиви. Едва ли обаче репутацията на тази южна палма като „приятел на стареиа” е съвсем неоправдана. Изследване на повече от 3000 мъже установило, че в сравнение с плацебото сао палмето усилва слабата струя при уриниране с 50%. Обичайно прилаганата доза е 160 мг два пъти дневно. Първите признаци за подобрение трябва да се очакват след няколко месеца.

Понякога сао палмето се използва в комбинация с екстракт от тиквено семе (480 мг на ден, разделени на три приема), което е естествен източник на бетаситостероли, а те улесняват уринирането.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Цинк

Успоредно с приема на богати на цинк храни, може да помислите за хранителна добавка. Малко изследване на 19 мъже, проведено в Чикаго, показало, че приемът на хранителна добавка с цинк намалил размера на простатата при 14 от участниците, а всички съобщили, че изпитват по-малко затруднение при уриниране.

Доза: Стандартната доза е 30 мг освен съдържанието в мултивитамина (в повечето видове то е около 15 мг). Но ако вземате мултивитамин и консумирате богата на цинк храна, не е необходимо да приемате допълнителна добавка цинк. Приемът на повече от 100 мг дневно продължително време може да потисне имунната система и да увеличи риска от рак на простатата. Цинкът освен това нарушава усвояването на медта, поради което приемащите цинк повече от един месец трябва да добавят 2 мг мед на ден като добавка.

Есенциални мастни киселини

Освен че намаляват холестерола и възпаленията, които допринасят за нарастването на простата, есенциалните мастни киселини (ЕМА), гама-линоленова киселина (GLA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА) блокират ензима 5-алфаредуктаза, който също води до уголемяване на простатата, според лабораторно изследване на Университета на Калифорния.

Доза: Няма определена препоръчителна дневна доза, затова търсете надежден продукт и следвайте инструкциите на етикета. Приемайте ЕМА с витамин Е (400 IU), за да предотвратите окисляване на мастните киселини, което може да доведе до заболяване на простатата.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Храни, богати на наситени мазнини, трансмазнини, холестерол и захар

Същите нездравословни хранителни навици, които увреждат сърцето, могат да нарушат дейността на простатата. Наднорменото тегло, повишеното ниво на холестерола, високото кръвно налягане и високата кръвна захар увеличават риска от проблеми с простатата. Пълните мъже страдат три пъти по-често от уголемена простата. Открита е и ясно изразена връзка между високата кръвна захар и заболяването.

Алкохол

Алкохолът, особено бирата, е диуретик – последното, от което имате нужда, когато и без друго посещавате често тоалетната. Той унищожава много хранителни вещества, важни за здравата простата, например цинк.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *