ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 неща, които съсипват здравето след навършване на 60 години

Не позволявайте на тези грешки да съсипят блясъка на вашите златни години

60 години
Направете нещо повече за вашето здраве, преди да навършите 60 години

С възрастта не ставаме по-здрави, това е факт. Но има неща, които могат допълнително да попречат на активната старост и да отнемат остатъците от здраве.

Чуждестранни експерти са изброили 5 неща, които трябва да бъдат елиминирани след навършване на 60 години, за да се поддържа оптимално здраве. За тях пише порталът www.eatthis.com.

Самотата

Самотата е пагубна за здравето, особено в напреднала възраст. Проучванията показват, че тя може да увеличи риска от деменция при възрастните хора с 50%. И здравето на мозъка не е единствената заплаха. Едно финландско проучване установи, че хората, които се чувстват самотни повече от две десетилетия, са по-склонни да бъдат диагностицирани с рак. И това не е всичко. Самотата предизвиква стрес реакция в организма и заради това отслабва имунната система, което води до възпаление. Ето защо в напреднала възраст се препоръчва да не губите връзка с приятелите и семейството, да общувате редовно, да търсите групи по интереси.

Пропуснати ваксинации

С възрастта рискът от хоспитализация и смърт от инфекциозни заболявания като грип, пневмония, магарешка кашлица и херпес зостер се увеличава. към днешна дата трябва да прибавим новия коронавирус, пандемията от който изисква от по-възрастните хора да бъдат ваксинирани. Но, в едно с това Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че всеки възрастен трябва да се ваксинира срещу грип годишно, като приоритет се дава на хора над 60. Освен това CDC препоръчва две пневмококови ваксини за тези на 65 и повече години. А над 50 – две дози от ваксина за херпес зостер.

Не следите кръвното налягане

Редовната проверка на кръвното налягане е другото важно нещо, което трябва да правите в напреднала възраст. Как ще се чувствате зависи от това и колко големи са рисковете да си докарате хипертония (ако вече не сте), а с нея и инфаркт, инсулт или деменция. Според Американската сърдечна асоциация добрите показатели на кръвното налягане са 125/85 или по-ниски.

60 години

Заседнал начин на живот

С възрастта мнозинството хора намаляват или направо губят физическа активност, докато в този момент тялото се нуждае особено много от движение. Лекарите не се уморяват да напомнят, че редовната физическа активност не само подобрява мускулния тонус и нормализира теглото. Ползите от ежедневните упражнения включват намалена костна загуба, подобрена памет, по-бърз метаболизъм и подобрен сън.

От друга страна, заседналият начин на живот увеличава риска от затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно -съдови заболявания и деменция. Американската сърдечна асоциация препоръчва 150 минути упражнения с умерена интензивност или 75 минути упражнения с висока интензивност всяка седмица. Упражненията с умерена интензивност включват бързо ходене, танци или градинарство, докато енергичните упражнения включват бягане, плуване, ходене или колоездене.

Твърде много алкохол

Едно скорошно проучване показа, че всеки десети човек над 65 (10%), без значение дали е мъж или жена, злоупотребява с алкохол – пие 4 или повече питиета едно след друго. Тази зависимост на всяка възраст увеличава риска от рак и сърдечни заболявания, но след 60 има още повече причини за умереност. да вземем за пример паданията след като човек си е пийнал повечко – те са много по-опасни за човек над 60, отколкото за четиридесетгодишен. Освен това, в напреднала възраст, много хора предприемат дълги курсове на терапия и им се налага да приемат повече от едно лекарство наведнъж, но заедно с алкохола някои хапчета могат да бъдат смъртоносна комбинация.

Източник: www.eatthis.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *