Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети на специалистите: как да се съхрани подвижността на гръбначния стълб?

Опирайки се на своя опит, бих искал да препоръчам на всички, които се срещат за първи път с тази диагноза, следното: преди началото на специфичното лечение трябва да си направите пълни изследвания – да откриете, идентифицирате и излекувате скритите огнища на инфекция. Това значително ще облекчи протичането на анкилозиращия спондилит и ще направи прогнозата за заболяването оп­тимално благоприятна. Най-острият проблем, пред който са изправени всички пациенти, страдащи от анкилозиращ спондилит, е: „как да се съхрани подвижност на гръбначния стълб и ставите, като се води при това нормален начин на живот?“ Отговорът на този въпрос е много прост. На първо място, с помощта на специални препарати, които ще подбере лекарят, трябва да се премахне агресията на имунната система срещу собствения й организъм. След това- трябва редовно да се регулира и проверява дали в организма не са се появили нови огнища на инфекция, да се предотвратява развитието на остри възпалителни процеси. И разбира се, да следите теглото си и да правите гимнасти­ка. Като цяло упражненията са в основата на успешното лечение и благоприятната прогноза при това заболяване. Всяко упражнение в специалната програма за корекция се подбира индивидуално за всеки отделен пациент и се изпълнява задължително всеки ден, понякога чрез преодоляване на болката. Много добре е, например, да започнете да се занимавате с плуване. А още и с масаж, който помага на мускулите да „оцелеят“ в тази трудна ситуация. Много добре, между другото, е да надувате балони, съчетавайки приятното с полезното! По този начин не само ще помогнете на белите си дробове да дишат, но и самостоятелно ще масажирате малките стави на скелета на ребрата, които също може да се засегнат от болест на Бехтерев.

ВНИМАНИЕ!

Както винаги актуален е проблемът с наднорменото тегло, а следователно – и с диетата. Храната трябва да бъде баланси­рана и лесно смилаема. Протеините са без конкуренция, защото именно те са основните градивни елементи на нашето тяло и са необходими навсякъде. Но от протеини до протеини има разлика! Риба и морски даро­ве, сирене и кисело мляко, пуешко и говеждо месо – това трябва да е вашият избор. Освен това зелените зеленчуци и зеленчуковите супи с бистър бульон, а вместо захар – пресни плодове. Те са и вкусни, и здравословни.

С комбинирането на физически упражнения, масажи и диета ще постигнете отлични резултати, като запазите предишния си начин на живот, без да понижите качеството му. Бих ис­кал да отбележа, че развитието на автоимунен процес в организма може да се предизвика и от обикновен стрес, затова при някои пациенти с болест на Бехтерев се налага лечение и от психолог или психотерапевт. Понякога това е основната причина за развитието на заболява­нето, така че задължително трябва да се лекува. Спокойната нервна система, липсата на остър, неадекватен отговор към критични ситуации може да бъде най-важната стъпка по пътя към възстановяването.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *