Шестте правила на Авицена, които ще ви помогнат да живеете дълго и в добро здраве

Авицена е казал: Няма безнадеждни пациенти. Има само безнадеждни лекари

Авицена
Авицена

Целият си живот Авицена е посветил на медицината. Той е бил личен лекар на много източни владетели и е оставил на човечеството повече от 400 медицински книги. Неговият трактат по медицина е втората най-разпространявана книга след Библията.

Авицена пръв е започнал да говори за факта, че редовните упражнения са полезни за подобряване на здравето, а също така е бил сигурен, че болният човек умира не толкова от болест, колкото от страх, който заболяването предизвиква в него.

Ето защо, според Авицена, лекарят трябва не само да лекува, но и да внушава доверие на пациента. Той разглежда медицината от позицията на философията и математиката: казва, че изцелението е събиране и изваждане: изваждане на всичко, което е вредно за човек и добавяне на онова, което е полезно.

Авицена е живял преди почти 1000 години, но много от неговите учения са актуални и днес.

1. За преяждането

Авицена смята, че прекомерната консумация на храна е пряк път към болестите. Постоянно пълният стомах и черва, в които се натрупват остатъци от несмляна храна, причиняват възпаление и проблеми с много вътрешни органи.

Не трябва да ядете до такава степен, че да няма място за допълнителна храна, но трябва да спрете да ядете, ако все още имате апетит. Този остатък от апетит е продължение на чувството на глад, което изчезва след кратко време.“

Той също така предупреждава за опасностите от злоупотребата с алкохол, като каза, че това причинява проблеми с черния дроб и мозъка.

2. За безделието и празното съществуване

Според великия лечител повечето болести на човек възникват, когато той си угажда прекалено много и не се интересува от умереност, а освен това води и празен начин на живот.

Втората причина, според лекаря, е безделието и скуката. Много хора, които нямат никакви проблеми в живота, изведнъж започват да страдат от депресия, нарушения на вътрешните органи и всичко това, защото насочват цялото си внимание към болестта, тъй като няма върху какво друго да се съсредоточат!

Нищоправенето и животът без цел разболяват човек!

3. За разделното хранене и гладуването

Авицена не знаеше, че неговите потомци ще практикуват т. нар. разделно хранене, но още преди 1000 години е бил наясно, че не трябва да се ядат едновременно протеини и въглехидрати. И също така е казвал на своите пациенти, че след обилно хранене и преяждане, трябва да организират ден без храна, за да си прочистят червата.

Ако на единия ден ядете твърде много, тогава трябва да останете гладни на следващия.

Той също така пише за ползите от „леката“ храна и опасностите от „тежката“, чието усвояване отнема много време.

4. За ползите от спорта

Авицена е бил сигурен, че човек, който осигурява на тялото си редовна физическа активност, е по-малко вероятно да се разболее и ще се излекува по-бързо. А онези, които са обездвижени поради мързел сами съсипват здравето си.

Човек, който се движи умерено и редовно, не се нуждае от лечение, насочено към премахване на болестта.

5. За пагубното въздействие на гнева върху тялото

Като истински лекар, Авицена лекува не само тялото, но и душата, като обръща внимание на психологическото състояние на пациента и неговите вътрешни разногласия. Той открива директна връзка между негативните емоции и физическото състояние на човек.

Авицена каза, че гневът, раздразнението и тъгата буквално източват човешката психика, отслабвайки защитните сили.

Гневът изгаря тялото, тъгата го изсушава, апатията отслабва умствената сила, а безразличието води до болести. Когато характерът е балансиран, се постига здраве едновременно и за тялото, и за душата.

6. Значението на правилния сън

Здравият човек трябва да спи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се възстанови напълно. Липсата на сън, подобно на твърде многото сън, се отразява негативно на здравето, смята Авицена.

Да се спи на празен стомах не е добре; силата отслабва. Вредно е и да се спи с пълен стомах, защото такъв сън няма да е дълбок, а неспокоен…

Авицена препоръча да се спи по този начин: първо се ляга от дясната страна и след това се обръщате наляво. Той също така отбелязва: „Ако сънят започва с лежане по корем, той помага добре за храносмилането. Хората, които са отслабени от болест, обикновено спят по гръб… Такива хора също така спят с отворена уста поради слабостта на мускулите, които притискат двете челюсти. “

Източник: doc-tv.ru

Смайлин промоция
2 на цената на 1: СМАЙЛИН – билков продукт против паник атаки, тревожност, безпокойство, подтиснатост и безсъние

Оценете статията
Оценка 4.3 от 251 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.