Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактични съвети при язвена болест и колит

Получава се най често при нарушен баланс между агресивното действие на солната киселина и устойчивостта на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. От външните фактори, които способстват за възникване на стомашна или дванадесетопръстна язва, трябва да се избягват:

–          Употреба на големи количества алкохол.

–          Тютюнопушене (увеличава се отделянето на солна киселина през нощта а от тук и нейното агресивно действие върху лигавицата.

–          Употребата на нестероидни противовъзпалителни медикаменти като аспирин, фелоран, кетопрофан и други.

–          Стресът и свръхнапрежението като провокиращи фактори за възникване и изостряне на язвата.

Употребата на пикантни, дразнещи храни, храни приготвени чрез пържене, запържване (характерно за българската национална кухня), силни подправки, газирани напитки, кафе, особено на гладно. Храненето би трябвало да се разпреди на често. Пет или шест пъти дневно на малки порции. Да се избягват продукти със силно концентрирана захар, тъй като увеличават отделянето на стомашна киселина

Колит

Колитът представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво.

–          Съвет 1: Избягвайте грубите, дразнещи червата храни, особено вечер! Такива храни са бобът, лещата, суровите твърди зеленчуци, като зеле, ряпа, моркови и други. Тези храни не трябва да се употребяват вечер, тъй като дразнят стомаха и ще попречат на спокойният сън.

–          Съвет 2: Избягвайте силните подправки, пикантните храни!

–          Съвет 3: Осигурете прием на достатъчно белтъчини продукти и витамини!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *