Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Затлъстяването удвоява вредата от алкохола върху черния дроб

Ново мащабно проучване установява, че затлъстелите хора са значително по-застрашени от чернодробни проблеми, причинени от консумацията на алкохол.

чернодробни проблеми
Комбинацията от наднормерно тегло и прекомерна консумация на алкохол унищожава черния дроб

Проучването, проведено от „University of Sydney’s Charles Perkins Centre”, разглежда медицински данни от близо половин милион души. То установява, че наднорменото тегло и затлъстяването значително усилват вредата от алкохола върху черния дроб.

„Открихме, че затлъстелите хора, които пият, са изложени на многократно по-голям риск от чернодробни заболявания в сравнение с участниците, които са с нормално тегло. Това се отнася дори и за тези, които пият в препоръчителните количества, а не прекаляват с алкохолните напитки. Общо взето затлъстелите хора са изложени на 50% по-голям риск от чернодробни заболявания.”

Това заявява професор Емануел Стаматакис, автор на проучването и директор на изследователската програма на „Център Чарлз Пъркинс”.

Професор Емануел Стаматакис, един от авторите на проучването

Това е едно от първите големи проучвания, разглеждащи наднорменото тегло и консумацията на алкохол заедно, във връзка с чернодробните заболявания. Данните обхващат информация от 465 347 души на възраст от 40 до 69 години и са събрани за повече от 10 години.

Резултатите са недвусмислени, а експертите са категорични, че хората с наднормено тегло трябва да са много по-внимателни с консумацията на алкохол и да са по-наясно с последствията.

 

Най-значимите открития от проучването:

 

Данните се базират на участници, които се класифицират като затлъстели или с тегло над нормалото, въз основа на индекс на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията. Те разчитат и на самооценката на участниците за консумация им на алкохол в съответствие с британските препоръчителни количества. След това изчисляват честотата на чернодробните заболявания и смъртните случаи дължащи се на чернодробни проблеми сред хората с нормална телесна маса и тези с по-голяма от нормалното.

ИТМ се основата както на теглото, така и на ръста и обиколката на талията. ИТМ над 25 означава наднормено тегло, а над 30 – затлъстяване. За обиколката на талията изследователите са използвали класификацията на СЗО:

  • Нормална обиколка – до 80 см за жените и до 94 за мъжете
  • Наднормено тегло – над 94 см за мъжете и над 80 см за жените
  • Затлъстяване – над 88 за жените и над 102 за мъжете

Заключението, до което стигат учените е стряскащо. Затлъстелите хора и тези с тегло над нормалното, които пият в рамките на или малко над препоръчителните количества алкохол, са с 50% по-голям риск от развиване на чернодробно заболяване от тези с нормален ИТМ.

Източник: https://www.news-medical.net/

Изглед на опаковката на продукта Алкогард Alkoguard
АЛКОГАРД – премахва желанието за употреба на алкохол и спомага за възстановяването на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *