БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

3 лесни начина за бързо справяне с тахикардия

Мнозина са запознати със състояние, което лекарите наричат тахикардия. То идва заедно с дискомфорт в гърдите, учестен пулс, слабост, световъртеж и задух

тахикардия
Ефективни начини за справяне с тахикардия у дома

Тахикардия – това е вариант на сърдечна аритмия. Ако се появят такива оплаквания, спешно трябва да се консултирате с кардиолог!

Когато сърцето поиска помощ

Навременната диагностика на заболяванията често играе решаваща роля, особено когато става въпрос за сърдечни проблеми. Колкото по-рано се постави точна диагноза, толкова по-скоро може да се предпише правилното лечение. Много е важно да бъдете внимателни към сърцето си и да посетите лекар, ако се появят обезпокоителни признаци. Тахикардията е повишаване на сърдечната честота над нормалното. В някои случаи това е един от признаците на вече съществуващи сърдечни заболявания.

Посетете вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:

– вече сте идентифицирали каквато и да е форма на тахикардия, но не сте се консултирали с кардиолог за по-нататъшно наблюдение и / или лечение;

– често сърцебиене;

– болки в гърдите, известни и като „колит“ в сърцето;

– затруднено дишане, чувство на задух;

– замаяност или припадък (дори без дискомфорт в областта на сърцето);

– виене на свят;

– когато наблюдавате пулса у дома, той е 90 удара в минута или повече;

– повишаване или намаляване на кръвното налягане;

– наличие на сърдечни заболявания при вас или при ваши роднини.

Дори ако имате пристъп на тахикардия за първи път, посещението на лекар се счита за задължително.

Причини за учестен пулс

Съществува естествена (физиологична) тахикардия, когато настъпва ускорен пулс в отговор на някакъв вид физическо натоварване, силен емоционален стрес, при повишаване на телесната температура и т.н. В този случай сърдечната честота се нормализира самостоятелно.

Физиологична тахикардия се наблюдава и по време на бременност (особено през третия триместър). Различни причини могат да доведат до нарушения в работата на сърцето. На първо място, те включват сърдечни заболявания (например ендокардит). Тахикардията е една от клиничните прояви и на анемията.

Повишен пулс се появява при някои заболявания на ендокринната система (например захарен диабет, патология на щитовидната жлеза). Тахикардията се появява с разстройства на вегетативната нервна система, дължащи се на хемодинамични разстройства, при редовен прием на някои лекарства и др.

Защо тахикардията е опасна за здравето

Пристъпите на тахикардия са най-често от периодичен характер. Те могат да се появят за кратко време и с относително малко увеличение на сърдечната честота, а силният пулс влияе върху работоспособността. Основната опасност представляват все още неидентифицирани сърдечни заболявания, които могат да се проявят с учестен пулс.

Много внимание се изисква от хората с вече диагностицирани сериозни проблеми. Това може да бъде коронарна болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност. В тежки случаи тахикардията провокира още по-опасни нарушения на ритъма и по-сериозни усложнения (сърдечна астма, белодробен оток). Възникващите хемодинамични нарушения като цяло са неблагоприятен фактор за състоянието на вътрешните органи.

Ако състоянието тахикардия предизвиква допълнително безпокойство у вас, опитайте да овладеете ритъма на сърцето с помощта на тези три начина.

Как да нормализирате сърцебиенето у дома

Метод 1. Студ

Вземете леген или широка тенджера, изсипете студена вода, добавете и лед.

Задръжте дъх и потопете лицето във водата за кратко. Ако нямате подходящ съд под ръка, може просто да измиете лицето със студена вода, като същевременно обтриете врата, гърдите и корема. Може да минете и лицето с парче лед, като обърнете специално внимание на слепоочията. Защо този метод работи? При внезапно намаляване на температурата сърцето започва да бие с по-бавни темпове.

Метод 2. Успокояващо дишане

Поемете кратко въздух с носа докато броите до 3. След това дълго издишайте през устата, сякаш духате свещ. Колкото по-дълго издишвате, толкова по-добре. Дишайте така няколко минути. Още по-добре е дишането да е „диафрагмено“, тоест със стомаха. Дългото издишване активира парасимпатиковата част на нервната система, която е отговорна за забавянето на сърдечната честота.

Метод 3. Напън

По този начин може да въздействате върху блуждаещия нерв, който регулира сърдечната честота. Ето какво да направите: вдишайте възможно най-дълбоко, стегнете стомаха, затворете устата, очите и стиснете носа с пръсти. Опитайте се да издишате, без да отваряте уста и със затворен нос. Поддържайте коремните мускули напрегнати, все едно се напъвате.

Всички горепосочени методи са подходящи за хора с изследвано сърце. Ако все още не сте били на лекар и естеството на вашата тахикардия не е изяснено, тогава трябва да се въздържате от самолечение.

Източник: www.dobrobut.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *