БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Костен бульон – какви ползи за здравето носи тази суперхрана?

Дори не подозирате колко полезен може да бъде вкусният костен бульон.

костен бульон
Една чаша костен бульон дневно е напълно достатъчна, за да се възползвате от полезните му качества

Костният бульон е течност, направена от сваряване на животински кости и съединителна тъкан. Готвачите често го използват като основа за най-различни супи, но вкусния бульон може и да се пие самостоятелно.

Известно е, че хората са консумирали течност от сварени животински кости още от праисторитечските времена и има добра причина за това. Ползите за здравето от пиенето на тази течност са известни на всички култури по света. Бульонът е изключително богат източник на витамини и минерали, включително желязо, селен, калций и витамин К.

Една чаша дневно е напълно достатъчна, за да се възползвате максимално от здравословните ползи, които носи тази суперхрана.

 

За какво е полезен костния бульон?

 

  1. Подпомага храносмилането

Аминокиселините, които се съдържат в костния бульон помагат при чревни възпаления, облекчават дискомфорта в стомаха и червата и се отразяват добре на чревната микрофлора.

 

  1. Полезен е за кожата

Консумирането на чаша бульон дневно ще направи кожата гладка, стегната, блестяща и ще намали появата на бръчки. Желатинът, който изобилства в тази храна, е изключително полезен за кожата.

 

  1. Полезен е за ставите

Желатинът също така действа благоприятно на съединителната тъкан между ставите, която се износва с напредването на годините. Бульонът е и богат източник на колаген, което не просто ще облекчи болките, но ще предпази ставите от бъдещо износване.

 

  1. Помага за отслабване

Въпреки че ястието е истинска съкровищница за хранителни вещества, то е много нискокалорично. Желатинът създава продължително усещане за ситост, което е идеално за хора, които се борят с излишните килограми.

 

  1. Повишава имунитета

Именно заради това се препоръчва яденето на пилешка супа, докато сме болни. Магнезият в бульоона, заедно с други витамини и минерали, помага за засилване на имунната система. За да извлечете най-голяма полза от хранителните вещества, може да добавите и лъжица оцет към бульона си.

 

  1. Подобрява съня

Чаша костен бульон преди лягане гарантира добър нощен сън. Той съдържа глицин, който доказано подобрява качеството на съня, а калция и магнезия допълнително помгат на тялото да се отпусне и да получи така нужната почивка.

 

  1. Укрепва костите

Минерали като фосфор и калций, от които тази храна изобилства, са основни градивни елементи на костната тъкан. Получаване на достатъчно количество от тези важни вещества може също да помогне за предотвратяване на остеопороза.

 

  1. Полезен е за сърцето

Аминокиселините, които той осигурява, помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Установено е, че тези химични съединения спомагат за поддържане на здраво сърце и намаляват риска от инфаркт значително.

Колко често може да пиете костен бульон?

 

Ако ви харесва, няма причина да не го пиете ежедневно. Костният бульон не би трябвало да ви навреди по никакъв начин, освен ако не го пиете в прекомерни количества и не добавяте прекалено много сол към него. Все пак е важно да знаете, че храненето трябва да е разнообразно и не може да разчитате само на бульон, за да задоволите хранителните си нужди.

Източници: https://www.besthealthmag.ca; https://www.womenshealthmag.com; https://pixabay.com/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Костен бульон – какви ползи за здравето носи тази суперхрана?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *