Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разберем дали инсулинът е повишен

Инсулинът се повишава, а заедно с него и риска за здравето. Кои хранителни добавки помагат в този случай?

инсулинът
Инсулинът и неговите повишени нива могат да бъдат коригирани с хранителни добавки

Всяка храна, която попадне в устата, ще доведе до повишаване нивата на кръвната захар. За да компенсира това, панкреасът произвежда определено количество инсулин, което зависи от състава на храната. Понякога чувствителността на организма намалява и се изисква все повече и повече инсулин. В даден момент панкреасът не може да се справи с това и стойността на глюкозата се повишава до нивото на преддиабет или диабет.

Ако имате високи нива на инсулин:

• Чувствате постоянен глад дори и след като сте хапнали обилно;
• ИТМ (индекс на телесната маса) е повече от 25, нивото на кръвната захар на гладно е над 3,3 – 5,5 mmol / l, а нивото на инсулина е над 3 – 25 μU / ml;
• Много искате нещо сладко, трудно ви е да се спрете на една порция въглехидратна храна;
• Чувствате се раздразнени, треперещи, тревожни преди да ядете;
• Нередовен цикъл, заболявания и кисти на яйчниците, безплодие, акне, нежелано окосмяване;
• Ниско ниво на „добрия“ холестерол, кръвно налягане над 140/90;
• Сърбеж по кожата и трудно зарастващи рани.

Ролята на инсулина е да позволи на клетките в тялото да метаболизират глюкозата, която се използва за гориво или се съхранява като мазнина.

Това също означава, че по-вероятно е глюкозата да се натрупва в кръвта. Така нивата на кръвната захар стават твърде високи.

Когато тялото стане инсулиново устойчиво, то се опитва да се справи, като произвежда повече инсулин. Такова състояние се нарича се нарича хиперинсулинемия.

Инсулинът е в повече: симптоми на инсулинова резистентност

Първоначално инсулиновата резистентност е безсимптомна. Симптомите започват да се проявяват едва когато водят до странични ефекти като високи нива на кръвната захар. Когато това се случи, симптомите могат да включват:

• Летаргия (умора);
• Глад;
• Проблеми с концентрацията (мозъчна мъгла).

Други признаци, които често се появяват при хора с инсулинова резистентност:

• Наддаване на тегло (мазнини по корема);
• Високо кръвно налягане;
• Висок холестерол.

Ако инсулиновата резистентност прогресира до преддиабет или диабет тип 2, симптомите ще включват повишени нива на глюкоза в кръвта и други класически симптоми на диабет тип 2.

Когато нивото на кръвната захар е високо: най-добрите хранителни добавки

Берберинът, вещество, получено от някои растения, има способността да понижава нивата на глюкоза при захарен диабет. Добавките с берберин могат да подобрят ефектите на лекарствата, които се взимат при диабет.

Витамин D – повече от 72% от хората с диабет имат дефицит на този витамин. Според проучвания приемът му помага за нормализиране на нивата на кръвната захар при почти половината от пациентите.

Магнезий – около 40% от хората с диабет имат недостиг на магнезий. Магнезиевите добавки им помагат значително да подобрят своето благосъстояние, тъй като този елемент се използва от организма за синтезиране на собствен инсулин.

Алфа липоевата киселина е мощен антиоксидант. Произвежда се от тялото и се намира в такива продукти, като кейл, спанак и червено месо. Предпазва тъканите от увреждания, причинени от захарта и повишава инсулиновата резистентност.

Хром – липсата му затруднява организма да превръща захарта в енергия, което води до повишена нужда от инсулин. Добавките с хром могат да понижат значително нивата на глюкоза в кръвта.

Приемът на екстракт от гимнема намалява захарта с 29%. Помага и за ограничаване на желанието за „още нещо сладко“ и намалява нивата на глюкоза на гладно. Листата на растението отдавна се използват от източната медицина за нормализиране на глюкозата.

Захарният диабет е опасно заболяване, рискът от което е 0,7% годишно, дори при здрав човек. За да забавите развитието на диабета и за да възстановите здравето, трябва да се откажете от лошите навици, да нормализирате диетата, да увеличите физическата активност и да правите тест за кръвна захар поне веднъж годишно.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *