ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвет към възрастните хора: Наблегнете на рибата, плодовете и зеленчуците!

Невролозите и психиатрите предупреж­дават за една опасност според тях – много се пропагандира виното, все едно е някаква панацея. Според тях е много по-полезно да се консумира по-голямо количество плодове, зеленчуци и риба, като в същото време се ограничават солта и животинските мазнини.

Загуба на памет­та може да възникне и след всякаква силна интоксикация, дори след вирусно заболяване, например херпес. Поня­кога именно херпесният вирус прониква в цен­тралната нервна система и уврежда мозъка. Човекът си мисли, че е пипнал грип, пие хапчета, а след това губи паметта си и често не може да си я възвърне паметта се влошава и от антидепресанти, транквиланти, антихистамини, бета-блокери.

Вероятно ще се учудите, но слабоумие може да се предизвика и от едно толкова разпространено нарушение или навик – става дума за хъркането. Спиранията на дишането в този случай могат да доведат до значителна загуба на паметта и дори до понижаване на умствените способности. За щастие, хъркането лесно се поддава на лечение. Не можем да кажем същото за най-разпространената причина за това състояние – болестта на Алцхаймер. Някои учени смятат, че най-добрата профилак­тика при нея е наситеният интелектуален и социален живот. Практиката показва, че хората с ниски духовни и интелектуални възможности страдат много по-често от тази болест.

Тези, които живеят интензивен инте­лектуален живот,

съответно много по-рядко страдат от сла­боумие по-късно в своя живот. При тях са задействани всички структури на мозъка, той се тренира и затова не атрофира. Затова колкото и да ви се иска да легнете на дивана, да си пуснете телевизора и да изкара­те така близките някол­ко години, преодолейте този мързел, стреснете се, намерете си храна за ума и макар изкуствено, поддържайте интереса си към живота.

Но интелектуалните занимания далеч не са всичко, което ви е необходимо. Всякакъв вид физическа активност увеличава коли­чеството вещество в мозъка, необходимо за производството на невротрансмитерите – тези химични вещества, които осигуряват нормалното функциониране на мозъка. Най-известните от тях са серотонинът, норепинефринът и ендорфинът. физическата активност е необходима и за формиране на т.нар. дендрити – израстъци, с помощта на които нервните клетки „общуват“ помежду си. Освен всичко друго физическите упраж­нения подобряват циркулацията на кръвта. А благодарение на това кислородът и хра­нителните вещества бързо и лесно достигат до всички органи, вкл. и до мозъка. Това е особено важно, защото мозъкът се нуждае от активен приток на кислород за оптималната си работа. Той използва повече кислород от всеки друг орган в нашето тяло.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *