Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Самодиагностика: 8 теста за проверка на здравето

Може да получите информация за състоянието на здравето, без да напускате дома си: с помощта на няколко прости теста, които ще направите сами

здравето
Сами може да диагностицирате здравето у дома, с помощта на 8 лесни за изпълнение теста

Благодарение на тях ще ви стане ясно дали е време да си уговорите среща с лекар или здравето ви все още е в ред.

ТЕСТ ЗА ДЕФИЦИТ НА СЕЛЕН

Недостигът на селен може да се определи у дома с помощта на водороден прекис. С него се тества чистата и суха кожа на пръстите. Измийте ръцете си и след 10 минути проведете теста. Върху нокътните фаланги на три пръста от палмарната повърхност едновременно нанесете разтвор на водороден прекис (в идеалния случай е необходим 7,5% пероксид, но 3% ще свърши работа).

Тест за недостиг на селен

При физиологично оптимално снабдяване със селен кожата на пръстите няма да побелее; когато нивото на селен намалее до долната граница на нормата, ще се появят едноточкови избелващи зони. При недостиг на селен областите на избелване на кожата ще заемат по-голямата част от третираната повърхност.

Защо изобщо се нуждаем от селен? Ето някои факти, показващи значението на селена за организма:

• Селенът е един от кофакторите за усвояване на желязо. Нормалното ниво на селен е от съществено значение, тъй като активните ензими, които образуват хемоглобин, съдържат селен. Освен това, ако нивото на селен е ниско, тогава продължителността на живота на червените кръвни клетки намалява от 110-120 дни (нормално) на 40-60 дни, и това може да доведе до анемия.

• При недостиг на селен дори малки дози йод се понасят зле. Приемът на йод без селен е загуба на пари поне, а също и риск от развитие на тиреотоксикоза.

• Йодният дефицит заедно с дефицита на селен е една от честите причини за развитието на автоимунен тиреоидит.

• Селенът е от съществено значение за здравето на мъжете: влияе върху потентността и подобрява качеството на спермата.

• Селенът е необходим и на бременните жени – за намаляване на риска от прееклампсия и като „застраховка“ срещу следродилна депресия.

Изследователите са установили, че жените, които са имали по-ниски резултати по Единбургската скала за следродилна депресия, са си осигурили по-богат прием на хранителни вещества, особено селен и омега-3 . Друго проучване също така предполага, че добавянето на селен по време на бременност може да има защитни ефекти срещу следродилна депресия.

ТЕСТ ЗА ЙОДЕН ДЕФИЦИТ

Дефицитът на йод е едно от най-опасните състояния за организма. За да се определи доставката на йод в тялото, се изисква 5% разтвор на йод или 5% разтвор на Лугол.

Тест за дефицит на йод

Начертайте квадрат с размери 3 х 3 см с разтвора върху китката, на корема, бедрото или на предмишницата. Оставете да изсъхне. Ако за по-малко от 24 часа квадратът изчезне, имате йоден дефицит (при дефицит йодът се абсорбира в кожата доста бързо).

ТЕСТ ЗА СТОМАШНА КИСЕЛИНА

Изпийте 50-100 мл сок от цвекло малко преди хранене. Цвеклото съдържа бетацианини и когато рН-то на стомашната киселина е адекватно, съединенията се разрушават. Ако няма достатъчно киселина, това не се случва, а урината и изпражненията добиват червеникав цвят.

Ако нивото на стомашната киселина е недостатъчно, въведете бетаин-пепсинови препарати (аптечна версия – Acidin-pepsin) с храна или поливайте добре протеиновите продукти с лимонов сок. След известно време нивата на киселина в стомаха ще започнат да се възстановяват – ще се появят леки киселини и веднага щом това се случи, можете да спрете приема на лекарството.

Тест за дехидратация

ТЕСТ ЗА ДЕХИДРАТАЦИЯ

Критична липса на вода, състояние известно като дехидратация, може да се провери чрез прищипване на кожата от горната страна на ръката: в нормално състояние кожата веднага се връща в първоначалното си положение, при дехидратация – гънката не се изглажда още няколко секунди.

ТЕСТ ЗА ДОСТАВКА НА КИСЛОРОД

Стиснете нокътната плочка за 2-3 секунди, докато леко побелее, и след това освободете. Ако розовият цвят се върне след 2-3 секунди, кръвоснабдяването на периферните тъкани е добро. Но ако нокътната плочка остане бледа или синя, това е признак на хипоксия – състояние, при което в кръвта има малко кислород.

Метаболитните проблеми се откриват като се измери талията

ТЕСТ ЗА МЕТАБОЛИТНИ НАРУШЕНИЯ

Измерете обиколката на талията: тя не трябва да надвишава 80 см за жените (оптимално не повече от 75 см) и 90 см за мъжете (оптимално не повече от 85 см). Превишението на стойностите най-вероятно показва наличието на инсулинова резистентност / метаболитни нарушения, особено ако гънката над пъпа е по-голяма от тази под пъпа. Оптимално, ако стиснете мастната гънка, тя не трябва да е повече от 3 см, а мъжете изобщо не бива да я имат – това е маркер, че нивата на тестостерон са ниски.

ТЕСТ ЗА РИСК ОТ ИНСУЛТ

Опитайте се да достигнете лявото рамо с лявото ухо и дясното рамо с дясното. Вратът трябва да се завърти на 90 градуса надясно и на 90 градуса наляво без никаква болка, в противен случай сте изложени на риск от инсулт. Такива трудности показват появата на компресия на гръбначните артерии, което води до нарушаване на микроциркулацията на кръвта в мозъка. Това състояние може да причини исхемичен инсулт.

ТЕСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА

Колкото по-дълго време пазите баланс на един крак, толкова по-добро е здравето на мозъка

Заставайки на един крак, ръцете на кръста, сгънете другия крак в коляното и като го завъртите настрани, притиснете петата към вътрешната повърхност на колянната става на опорния крак. Фиксирайте тази позиция, затворете очи и включете хронометъра (по-добре е някой друг да отбележи часа, но можете да направите това и сами). В идеалния случай трябва да останете на един крак, поддържайки равновесие, поне 20 секунди.

Какво казва науката?

Учени от Япония са установили, че нарушаване способността за балансиране, стоейки на един крак, говори за патологични промени в мозъка, скрити до момента, които могат да доведат до инсулт, както и за намаляване на умствените способности.

Група, ръководена от д-р Ясухару Табара от университета в Киото, тества 1387 здрави доброволци (841 мъже и 546 жени), чиято средна възраст е 67 години. Учените са измерили времето, през което участниците са били в състояние да застанат на един крак. Мозъците им са били оценени с помощта на ядрено-магнитен резонанс, а умствените им способности – с помощта на стандартен въпросник.

Д-р Ясухару Табара

Установено е, че вероятността от откриване на ранни, недиагностицирани патологични промени в мозъка – кратки нарушения на мозъчната циркулация, кръвоизливи от малките съдове – и невъзможността на човек да се задържи на единия крак в продължение на 20 секунди са пряко свързани.

При участниците, които не са могли да стоят на един крак в продължение на 20 секунди, са открити аномалии, които са предвестници на инсулт – втората водеща причина за смърт в света, според Световната здравна организация. В допълнение, участниците са демонстрирали и лек спад в умствените постижения.

„Нашето изследване показа, че способността за балансиране на един крак до голяма степен отразява състоянието на мозъка“, казва д-р Табара в интервю за The Daily Mail. – Времето, през което човек може да стои на един крак, е проста мярка за риска от появата на животозастрашаващи аномалии. Този тест може да се използва за ранна диагностика на патологичните процеси в мозъка и началото на когнитивен спад.“

Какво трябва да правят онези, които не могат да се задържат дълго време на един крак?

Такива хора трябва да правят гимнастика за развитието на вестибуларния апарат и да се занимават със спорт. От упражненията особено полезни са въртенето на торса и главата, накланянето на главата напред, в страни, бягането с промяна в темпото и внезапно спиране. Препоръчват се също и упражнения, които тренират способността да се поддържа баланс на тялото, например с опора на единия крак („лястовица“), танцови движения (валс). Редовната гимнастика, баскетбол, тенис, плуване и пързаляне с кънки дават много добър ефект.

За пасивна тренировка на вестибуларния апарат посещавайте и различни атракции: люлки, въртележки, виенско колело.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *