Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Забравете за алкохола!

Учени от САЩ постоянно из­следват синдрома на Рейно с цел да открият оптималния метод на лечение. Големият им опит им позволява да дадат редица препоръки на пациентите, кои­то поне ще забавят развитието на болестта. Вижте за какво става въпрос.

Гимнастика за кръвоносните съдове на ръцете. Закалявайте се, за да преодолеете студеното. Тренирайте ръцете си, за да се сгряват те на студеното с помо­щта на адаптацията по една ме­тодика, разработена от учени от армията на САЩ в Аляска. Избере­те си една стая с нормална, ком­фортна температура и потопете ръцете си в съд с топла вода за 4-5 минути. След това се премес­тете в студено помещение и пак потопете ръцете си в топла вода за 40 минути. Студената околна среда ще принуди периферните съдове да се съкращават, което е нормално, но вместо това – те ще се разширяват от топлата вода, в която сте ги потопили. Повторната тренировка на кръво­носните съдове ще позволи да се противопоставите на съдосвиващия рефлекс, когато се покажете на студено. Само за сведение, в армейските експерименти тази процедура се повтаряла всеки ден по няколко пъти, а след 54 такива процедури резултатите били впечатляващи.

Още едно упражнение, много простичко – размахвайте ръцете си. Или се възползвайте от уп­ражненията, които е измислил д-р Доналд Макинтайър, дерматолог от щата Върмонт. Представяйте си, че удряте топка за тенис.

Яжте богата на желязо храна. От недостига на желязо може да се промени метаболи­змът на щитовидната жлеза, ко­ято регулира топлото в нашето тяло – така предполагат учени от Изследователския център по хранене на човека в щата Северна Дакота. Храната, богата на желя­зо – домашно пиле, риба, постно месо, леща, листни зеленчуци. Полезен в това отношение е пор­токаловият сок, защото увелича­ва способността на организма да усвоява желязото.

Яжте гореща храна. Самото хранене повишава вътрешната температура на тялото. Затова преди да излезете навън, изяжте нещо топло.

Пийте повече течности. Обезводняването може да преми­не в охлаждане и дори измръзване заради понижения обем кръв. Пийте повече горещ чай и месен бульон.

Намалете или спрете кафе­то. То и другите съдържащи кофе­ин продукти свиват кръвоносните съдове.

Избягвайте алкохола. Той временно ще сгрее ръцете и кра­ката, но неговото вредно дейст­вие превишава предимствата му. Алкохолът увеличава потока кръв в кожата, давайки незабавно усещане за топлина, но това то­пло по-скоро се губи във въздуха, понижавайки температурата на тялото. С други думи, от алкохо­ла само ще ви стане по-студено. А ако си позволите да прекалите – може да се стигне до много тежки последствия.

В студените дни се обличайте топло, за да поддържате вътрешната температура на тялото. Това важи и за летните дни – не трябва да си позволявате да се простудите, или да се преохладите, излизайки например от басейна или морето. Трябва на вся­ка цена да запазите вътрешната си температура.

Много е важно как и с какво се обличате. Избирайте си материи, които попиват потта. Причината за студените ръце и крака е не толкова в ниските температури, колкото в изпотяването. Особено чувствителни са ръцете и крака­та, защото там има най-много потни жлези. Затова направете така, че да не се изпотяват нито дланите, нито ходилата, нито под мишниците.

Не носете тесни дрехи, а свободни. Тесните дрехи през всеки годишен сезон, а не само през студените дни, нарушават кръвообращението.

Носете шапка. Това е един прекрасен детайл от вашето об­лекло. И, колкото и да ви е чудно, тя може да помогне да се сгреят ръцете и краката ви. Именно от главата най-бързо изчезва телес­ната топлина. Кръвоносните съ­дове на главата се контролират от сърдечната дейност и не се съкращават, подобно на тези на ръцете и краката. „Аквие иска­те да запазите топли ръцете и краката си – съветва доктор Джон Абрузо, директор на отделение по ревматология и професор по медицина в университета „Томас Джеферсън“, – носете шапка: това е също толкова важно, колкото и да носите ръкавици и чорапи.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *