Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебната сила на дивия пипер

Елеутерококът или т. нар. див пипер е храст висок от 1,5 до 3-4 м. и е с дълго коренище. Среща се в Далечния Изток и в Южен Сахален. У нас расте в покраинините на сенчести, широколистни и смесени гори. От растението се използват листата, корените и кората на корените. Листата се събират по време на цъфтежа, а корените през есената или ранна пролет. Дивият пипер е мощен адаптоген. За него е известно че стимулира централната нервна система, повишава умствената работоспособност, намалява сънливостта, нормализира кръвното налягане, понижава нивото на кръвната захар. Данните от изследванията показват, че той повишава издръжливостта на организма на по-голямо натоварване и на неблагоприятни условия, намалява заболявоемоста по време на грипни епидемии. Дивият пипер повишава половата активност при мъжете, усирва слуха при работещите в шумна среда, включително и при пилотите на самолети. Възпрепятства развитието на лъчевата болест намалява токсичността на противораковите лекарства.

Дивият пипер се препоръчва при преумора, неврастения, изтощена нервна система, начална форма на атеросклероза, хипертония и леки форми на диабет. Предписват го и при проблеми свързани с менопаузата, при нарушение на менструалния цикъл и вазомоторни разстройства. Освен всичко изброено до тук дивия пипер повишава двигателната активност, усилва зрението, повишава апетита, ускорява обмяната на веществата и зарастването на раните. Изобщо храстът е много мощен адаптоген и не случайно го сравняват с женшена дори минава за негов родственик заради тонизиращите и целебни свойства, които има. При болни от захарен диабет, на които е назначено лечение с див пипер в продължение на 10-14 дни се наблюдава понижаване на нивото на кръвната захар.

Дивият пипер намира приложение и в козметичната индустрия. Той дава положителен ефект при мазна кожа, при наличие на себорея и оплешивяване, който се обяснява със способността му да нормализира липидния обмен, което е от изключително значение за тези заболявания. Младите листа на дивия пипер се използват и като подправка в ястия с ориз, а може да се запарват и за чай. Етеричното масло пък добивано от корените на растението се използва в сладкарството.

Не се препоръчва приемът му при наличието на непоносимост към някоя от съставките му, при повишена нервна възбудимост, безсъние, повишено артериално налягане, нарушена сърдечна дейност, изразена атеросклероза, бременни и кърмачки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Лечебната сила на дивия пипер

  1. Pingback: » Медът може да използвате като средство за лечение на акне Акнето – как да се избавим

  2. Pingback: Медът може да използвате като средство за лечение на акне | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *