Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е причината за сухотата в устата?

От известно време устата ми непрекъс­нато пресьхва. Направих си изследване на глюкозата в крьвта – в норма е. Личната ми лекарка смята, че това се дължи на стрес. Посьветва ме да пия чай от лаика. Това ли е единствената причина за проблема ми? Може ли пресъхването на устата да е симптом на някакво друго сериозно заболяване и какви изследвания трябва да си направя?

Златка Митева – Казанлък

Много от нас се оплакват от пресъхване на устата. Това най-често става в напрегнати ситу­ации. Причината е, че слюнчените жлези произвеж­дат малко слюнка. В повечето случаи след отшу­мяване на напрежението нещата се нормализират. Някои хора обаче постоянно страдат от сухота в устата и това вече е вредно, защото слюнката съдържа защитни фактори срещу бактерии, ви­руси и гъбички – тя е естествена бариера срещу вредностите на околната среда и предпазва преди всичко устната кухина и фаринкса от инфекции.

При хранене слюнката прави храната по-хомогенна и с гладка консистенция. В нея има ензими, които преработват химически някои хранителни вещества още в устната кухина, което облекчава работата на стомаха. Затова е необходима около 2 литра слюнка дневно. Понякога обаче това про­изводство е възпрепятствано.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ

  • Недостиг на течности в организма: ако се пое­мат недостатъчно течности, отделянето на слюнка се ограничава. Този проблем съществува повече при по-възрастните хора, тъй като с напредване на въз­растта намалява нормалното чувство за жажда.

Съвет: Дневно да се изпиват най-малко 2 литра течности. Така слюнчените жлези получават „храна“ за производство на слюнка.

  • Стрес: сухотата в устата при публични изяви е краткотрайно преходно явление, Въпреки че е много неприятно (затруднява говореното във важни моменти). Причината е в хормона адреналин. Ако се отдели повече, той намалява количеството н телесните течности.

Съвет: Киселото и лютивото стимулирал образуването на слюнка. Когато ви е притеснено и трябва да говорите, набавете си кисели бонбони и смучете преди това. Може да изпиете чаша вода с резен лимон или да сдъвчете парченца джинджифил.

  • Хъркане: който хърка, когато спи, в повечето случаи не диша през носа, а през отворената си уста. Едновременно с това произвеждането на слюнка намалява през нощта. Вследствие на това при ставане от сън лигавиците на устната кухина и фаринкса са пресъхнали.

Съвет: За да ограничите хъркането, заспивай­те по възможност легнал и на една страна, а не по гръб. Главата и горната част на тялото да бъдат повдигнати по-високо.

  • Лекарства: някои лекарства потискат обра­зуването на слюнка. Към тях спадат медикаментите срещу високо кръвно налягане, депресия, бета-блоке- рите, антихистамините (при алергии) и т.н.

Съвет: Говорете с лекуващия лекар. Може би е възможна замяна на лекарството, което приемате, с друго, без такова странично действие. Ако това не е възможно, следвайте следните съвети.

  • Сутрин, след като измиете зъбите си, изплак­нете устата си със супена лъжица олио. Задържайте олиото от 3 до 5 минути в устата, като жабурите, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това изплюйте. Слюнката образува с олиото фина емулсия, която покрива лигавицата. За по-добър вкус може да използвате сусамено или бадемово олио, евентуално подправено с 1 капка ментово етерично масло.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *