Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете се сами да разпознавате тревожните симптоми

Може ли да посочите кои симптоми говорят за наличието на по-сериозно заболяване и трябва да се потърси задължително лекар?

Маргарита Найденова – Плевен

Когато здравето ни е застрашено, тялото ни изпраща сигнали за помощ като червени светлини, под формата на симптоми, на които трябва бързо да се реагира. Гръдната болка, не­достигът на въздух, виенето на свят са някои често срещани медицински симптоми.

Други проблеми обаче могат да се развиват бавно – болки, поява на подувания и бучки. Кога те са важни и трябва да им обърнем внимание и кога не ? Как да разпознаем червените светлини на сериозното заболяване, за да се справим по-бързо с него и да избегнем тежките последствия.

В действителност непрекъснато се случва пациентът да пропуска сериозния симптом, а това може да доведе до фатален край. Често хората подценяват някои симптоми и чакат да се случи нещо по-страш­но, а междувременно заболяването прогресира.

Ще изброим шест медицински симптома, които трябва да помните и ако ги разпознаете, да търсите бързо медицинска помощ.

ВНИМАНИЕ!

Бърза, необяснима загуба на тегло. Ако сте на диета и това е желан резултат от нея, няма за какво да се притеснявате. Но ако хапвате със същия апетит и в същото количество, но настъпва необходимост да стягате повече коланите, вие може би имате сериозен проблем. Възможно е също така отслабването да се дължи на липса на апетит, отвращение от някои храни или често повръщане. Ако не сте бременна, тъй като това чес­то се случва при бъдещите майки, потърсете лекар.

При рака на яйчниците понякога става обратното – в корема се образу­ват големи кисти и жената мисли, че напълнява. Ако дълги години сте има ли еднакво тегло и не сте променили начина си на хранене, а наддавате – потърсете лекар. Размазан говор, парези, слабост, изтръпване, паре­щи болки, вцепененост и объркано съзнание са симптоми на мозъчния инсулт, които не бива да пропускате и трябва да потърсите спешна помощ веднага. Ранното лечение може да предотврати трайно увреждане на мозъка и дори да ви спаси живота.

Размазаният говор често се про­пуска. Той може обаче да е сигнал, за образуван съсирек или кървене от някой мозъчен съд.

ВНИМАНИЕ!

Черни като катран изпражнения могат да се дължат на кръвоизлив от язва на стомаха или червата. Важно е кървенето да бъде спряно и да се установи дали не става въпрос за рак. Храната обаче също може да промени цвета на изпражненията към черно – например, ако хапвате сини сливи, патладжан, пиете червено вино и др. Ако изпражненията съдържат ярка кръв обаче, най-ве­роятно заболяването е по-близо до ануса. При хемороиди кръвта е ярка йена капки след изхождането, което е съпроводено с болки.

Главоболие, съпроводено от треска, повръщане и ригидност на врата (не можете да докоснете с брадичка гърдите си). Това са симптомите на менингита. Сериозно заболяване, дължащо се на възпаление на об­вивките на мозъка, което изисква спешно лечение в инфекциозна клиника. Необходимо е да се лекува, за да избегнете сериозно увреждане на мозъка.

ВНЕЗАПНО, НЕТЪРПИМО ГЛАВОБОЛИЕ­ТО може да бъде по-силно от всякога и може да означава, че имате кръвоизлив в мозъка. Необходимо е да потърсите спешна медицинска помощ веднага.

Аневризмата на мозъка е ряд­кост, но може да се случи дори при хора под 40-годишна възраст. Заболяването представлява разширение на мозъчна артерия с промени в съдовата стена, която може да се разкъса внезапно и да е фатално, ако не се лекува.

При жените – вагинално кървене след менопаузата е тревожен знак, който може да се дължи на рак.

Понякога жените пренебрегват това кървене, като смятат, че се дължи на нараняване или че идва от урината. Кървенето обаче може да е признак на рак на матката, който е най-често срещаното туморно заболя­ване в гинекологията и може да бъде излекувано, ако е в ранен стадий. При мъжете – опипване на бучка в тестисите със или без подуване на лимфни възли в слабините може да е сериозен признак, чието откриване трябва да бъде сигнал да потърсите лекар. Ракът е по-чест при тези тес­тиси, които не са слезли нормално в тестикулната торбичка.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *