Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скачане на въже – кардио, отслабване и раздвижване на лимфата

Едва ли има някой, който да не е скачал на въже като дете. Навремето това беше задължителен компонент от училищната програма

скачане на въже
Сърцето работи по-добре и осанката изглежда по-грациозна след скачане на въже

Скачането на въже има огромен положителен ефект върху човешкото тяло. Тази проста и приятна дейност ви помага да отслабнете, да поддържате форма и да облекчите стреса.

Когато се борят със затлъстяването, повечето хора предпочитат диета, джогинг или упражнения във фитнес. Малцина избират да скачат на въже. Но ползата не е само изгарянето на голям брой калории. Резултатът от скачането на въже е сравним с интензивния джогинг. За 15 минути интензивни тренировки човек губи 250 ккал, за час – 750-800 ккал, което е сравнимо с джогинг със скорост 9 км/час, или двучасов клас по аеробика. Положителният ефект е видим месец след началото на заниманията. Скачането на въже за отслабване е по-полезно от бягането, колоезденето и плуване.

Важно е да избягвате уморителната монотонност, докато изпълнявате скоковете, трябва да разнообразите упражненията. Препоръчително е първо да скачате с двата крака, след това последователно на всеки крак, да се придвижите напред/назад, да промените траекторията на движението.

Скачането на въже е идеално за сърцето и раздвижва лимфата

Доказано е, че този вид упражнение активира сърцето, укрепва кръвоносните съдове и е полезно за дихателната система. По време на редовните скокове стимулирането на кръвообращението в тялото се подобрява. След 2-3 седмици редовно скачане, в продължение на 15 минути на ден, ще забравите за задуха. Предимства на кардио тренировката, която представлява скачането на въже, са лесното изкачване по стълби, преодоляване на големи разстояния, както и сила и издръжливост

Скоковете облекчават стреса след тежък работен ден и успокояват нервите

По време на тренировката човешкото тяло отделя ендорфин, полезен хормон, който може да помогне за повишаване на настроението.

Скачането на въже е високоефективен стимулатор, който се използва, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на човека.

Противопоказания за скачане:

– заболявания на хрущяла/междупрешленните стави;
– тенденция към скокове на кръвното налягане;
– наднормено тегло (15-25 кг над нормата);
– сърдечни заболявания (вродени, придобити).

Не скачайте след обилно хранене или ако имате главоболие.

Ако е налице поне едно противопоказание от изброените в списъка, скачането на въже трябва да бъде съгласувано с Вашия лекар.

Предимствата на скачането на въже са неоспорими

Този приятен, евтин и леснодостъпен спорт позволява:

– да се отървете от излишните килограми, да стегнете тялото и да укрепите мускулите;
– да се развие издръжливост, ловкост, координация на движенията;
– укрепва се сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система на тялото;
– облекчава се умората и настроението се подобрява.

В допълнение към кардиото, скачането на въже тонизира голям брой мускули в цялото тяло: мускулите на краката, ръцете, задните части, раменете, корема и гърба.

Скачането на въже е особено ефективно за намаляване на обема на долната част на тялото

Скачането на място може да е много трудно, за по-пълните хора, но увеличаването на притока на кръв към „проблемната“ част на тялото има допълнителен положителен ефект и насърчава изгарянето на мазнините. Не напразно се смята, че именно плиометричното (скачащо) натоварване е най-полезно за отслабване в краката.

И още: такъв вид спортна дейност укрепва мускулите, които обграждат глезена и стъпалото. Например, докато играете баскетбол, тенис, ски, футбол и други спортове, глезенът често се наранява поради силен натиск върху връзките и мускулите. Редовното използване на въжето помага за предотвратяване на нараняванията на крайниците.

Ефективността на скачането на въже за отслабване не е под съмнение

Както вече стана ясно, това е чудесна форма на кардио тренировка, която ще повиши сърдечната честота и ще започне изгарянето на мазнини. Ако искате да отслабнете, тогава комбинирайте скачането на въже с умерена диета (калориен дефицит) и след няколко седмици ще забележите положителен резултат.

И така, каква е ползата за отслабването:

– високо калорично изгаряне;
– ускоряване на процесите на изгаряне на мазнини;
– укрепване на мускулите (особено на краката);
– ускоряване на метаболитните процеси.

Препоръчваме да правите интервални тренировки. Например, алтернативни скокове в по-твърд режим и скокове в лесен режим. Интервалното обучение ще даде по-добри резултати за по-малко време от стандартните тренировки.

Спортното оборудване е компактно, което ви позволява да спортувате навсякъде. Подходящо въже с дръжки, закупено на прилична цена, ще замени скъпите уреди във фитнеса, а ползите ще бъдат очевидни.

Източник: bercrb.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *