Каква е връзката между затлъстяването и COVID-19?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Проблемът със затлъстяването е глобален. Според статистиката всеки трети възрастен и всяко осмо дете в света е с наднормено тегло

затлъстяването
Затлъстяването е причина за възникването на тежки и труднолечими възпаления в организма

През последните 10 години броят на хората с наднормено тегло значително нарасна и ще продължи да се увеличава в бъдеще, казват експертите. Днес лекарите наричат затлъстяването неинфекциозна пандемия.

Затлъстяването предизвиква загриженост сред лекарите не само по себе си, а заради връзката му с епидемията, причинена от COVID-19. Ако трябва да се дефинира, затлъстяването е хронично, постоянно прогресиращо заболяване, свързано с нарушен енергиен баланс, хормонална регулация, влошен метаболизъм и хемодинамика. То се характеризира с патологично натрупване на мастна тъкан с различна локализация, което води до развитие на инвалидизиращи усложнения. Добре известно е, че хората с наднормено тегло имат намален имунитет, повишен риск от развитие на кардиологични, ендокринни, онкологични и ставни заболявания, психологически разстройства и репродуктивни проблеми. Каква е връзката между коронавируса и наднорменото тегло, както за това и как си влияят, научаваме от д-р Татяна Демидова, ендокринолог.

Връзката между вирусите и наднорменото тегло

Пандемията, която възникна заради коронавируса, принуди здравните експерти да обърнат голямо внимание на определени категории пациенти, при които съществува риск от тежко протичане на заболяването. Според данни, идващи от Китай, възрастните хора и тези, които имат хронични патологии, са изложени на риск. Европейските и американските лекари обаче разшириха потенциалните рискови групи и включиха в тях хората със затлъстяване. Например, 48,3% от „тежките пациенти“ в САЩ с коронавирус са с наднормено тегло.

Затлъстелите хора са не само по-склонни да се заразят с COVID-19, но и показват по-лоши резултати заради нарушение на имунния отговор и намаляване на защитния кардиореспираторен резерв. Оказа се, че хората със затлъстяване, след заразяване с вируса, проявяват по-упорито проникване в клетката. Вирусът се размножава по-бързо и по-дълго остава в организма, като създава голям брой копия, засягайки по-обширни „зони“ от човешкия организъм. Това неизбежно причинява остър възпалителен отговор, наречен „цитокинова буря“ . Именно този феномен, според експертите, отключва тежката дихателна недостатъчност, тромботичните разстройства и многоорганната недостатъчност.

Важно е да се разбере, че висцералната мастна тъкан (разположена в корема) е силно активна

Тя влияе на имунната, ендокринната и метаболитната хомеостаза в цялото тяло. При хората със затлъстяване естествено секретиращите мастни клетки са значително по-големи и отделят многократно повече хормони и възпалителни цитокини. Те често имат локално бавно възпаление в самото хипертрофирано мастно депо, заради неговата специфична структура. По този начин много вирусни инфекции (и особено COVID-19) засилват ефекта на цитокините и причиняват неспецифично възпаление. Доказано е, че мастната тъкан служи като резервоар за някои вируси, като грип, ХИВ и цитомегаловирус, и според последните данни, COVID-19 също може да се активира в нея.

Д-р Татяна Демидова, ендокринолог

Друга неочаквана особеност на SARS-CoV-2 при затлъстяването е способността на този вирус да се разпространява доста бързо от засегнатия орган в заобикалящата го мастна тъкан – интраторакална, чернодробна, бъбречна и др. В резултат на това се появяват по-тежки увреждания на жизненоважните органи. По същата причина тези пациенти могат да останат носители и разпространители на вируса по-дълго. Те имат нужда от по-дълъг престой в болницата и по-стриктна самоизолация, а също така са изложени и на по-голям риск от тромбоза.

Проблеми с лечението

Съществуват редица трудности с коронавирусната терапия за пациенти с наднормено тегло. Затлъстелите хора се нуждаят от много по-интензивни грижи. Те са трудни за управление, тъй като по-трудно се интубират. Коремното положение, което улеснява дишането, е непосилно за тях. Пациентите с наднормено тегло са и по-трудни за изследване с помощта на методи за образна диагностика (например компютърна томография) и претегляне, тъй като устройствата имат ограничения. Нещо повече, те се нуждаят от специални легла и оборудване, които не са широко достъпни в обикновените болници.

Пост пандемични рискове

За съжаление, настоящата пандемия може допълнително да увеличи разпространението на затлъстяването. Преяждането се превърна в един от основните проблеми по време на карантинния период. Бидейки самоизолирани заради COVID-19, много хора изпитаха разбираем стрес и тревожност, скука или вълнение във връзка с така създалата се ситуация. А именно тази палитра от усещания и емоции се свързва с преяждането. Те принуждават хората да консумират предимно рафинирани храни, богати на мазнини и въглехидрати, които доставят временно удоволствие, но и са причина за трайно и трудно за управление затлъстяване. Такава храна е най-лесният и достъпен начин за справяне със стреса. Но за в бъдеще тя е и причина за необратими последици. Преяждането, макар и принудително, може да предизвика „каскада от зависимости“, което само ще влоши ситуацията и ще създаде „порочен кръг“ – хранене, депресия, затлъстяване, отново хранене. Състоянието на стрес става постоянно. То не позволява на човека да намери изход, увеличавайки количеството и честотата на консумация на храна, след което идва депресията и затлъстяването.

Как да се справим със затлъстяването?

Естествено, пациентите с наднормено тегло трябва да се опитат да се мотивират и да започнат да се борят с проблема. Освен това, всеки човек сам може да прецени състоянието си, тъй като познава нуждите си по-добре от другите. Затова е нужно да се потърси полезен и здравословен начин за справяне със стреса. Нужна е доживотна грижа за здравето, която включва постоянен контрол на теглото. Трябва да се да коригира грешната диета и да върне теглото в норма. Ето тези съвети могат да помогнат:

1. Купувайте само продукти с ниско съдържание на мазнини, пазарувайте по списък и само това, което наистина е необходимо.

2. Консумирайте разнообразие от храни, богати на витамини, минерали и фибри. Това ще допринесе за развитието на здрава чревна микрофлора, която от своя страна ще помогне за усвояването на хранителните вещества и ще доведе до подобряване на метаболитните процеси.

3. Избягвайте необичайните диети, тъй като много популярни методи, като интервалното гладуване и кето диетите, са небалансирани и прекомерно рестриктивни, което е нефизиологично и може да влоши здравето.

4. Ограничете приема на сладкиши, газирани напитки и алкохол. Сладкото може да бъде заменено със сезонни плодове.

5. Ограничете приема на животински мазнини. Приготвяйте храната с минимално или никакво количество мазнина (печете, варете и задушавайте), избягвайте и трансмазнините.

6. Увеличете количеството на хранителните фибри в диетата, разширете консумацията на зеленчуци и плодове (поне 400 грама на ден).

7. Пийте повече вода – приемът на течности е от решаващо значение за нормалното функциониране на цялото тяло.

Източник: www.gazeta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *