Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КЛАЦАР / KLACAR

Съдържа кларитромицин, повидон, натриев нишестен гликолат, микрокристална целулоза, нишесте, кросповидон, стеаринова киселина, магнезиев стеарат, талк, колоиден силициев диоксид, опадрай II бял, хинолиново жълто

Предназначение

КЛАЦАР е макролиден антибиотик за лечение на бактериални инфекции в дихателната система: пневмония, бронхит, синузит, фарингит; за инфекции на кожата и меките тъкани; при язва на стомаха или дванадесетопръстника, свързана с хеликобактер пилори.

Как се приема

Приемът на този медикамент е в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от заболяването, възрастта и повлияването. Не е свързан с храненията.

При белодробни инфекции, кожни и на меките тъкани за възрастни и за деца над 12 години се препоръчва прием на две дози по 250 мг дневно в продължение на 6-14 дни. При усложнения дозата може да се повиши до 2х500 мг на ден.

Ако пациентът страда от язва на дванадесетопръстника с диагностициран хеликобактер пилори, КЛАЦАР се дава по индивидуална схема в съчетание с още 1- 2 медикамента. Другите медикаменти, включени в схемата, могат да са избрани между ланзопразол, метронидазол, амоксицилин, омепразол продължителността на приема е 7 до 14 дни.

За пациенти с бъбречни заболявания се определят редуцирани дози.

Ако пациентът пропусне прием, поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква следващия – не трябва да се увеличава количеството с цел компенсация на пропуснатото. При предозиране са възможни болки в стомаха и повръщане; необходима е медицинска намеса.

Самоволното прекратяване на приема при признаци на подобрение може да създаде условия за рецидиви и усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с КЛАЦАР може да причини алергични реакции, изразени в обриви, сърбеж и зачервяване, оток на гърлото и лицето, задух, затруднено дишане, замайване.

Сред коментираните странични ефекти са гъбични инфекции, псевдомембранозен колит, промени в показатели на кръвната картина, отслабен апетит и анорексия, тревожност, влошено качество на съня, обърканост и психотични състояния, халюцинации; главоболие, променен вкус, тремор и конвулсии, изтръпване на крайниците, сънливост; отклонения в зрението и слуха, преходна глухота.

Съобщавано е за кръвоизливи и панкреатит; за смущения в храносмилането, болки в стомаха, гадене и повръщане, газове, диария, запек, стоматит, глосит, чернодробни и жлъчни смущения, жълтеница, интензивно потене, болка и скованост на мускулите, бъбречни отклонения – до състояние на бъбречна недостатъчност; тежки обриви с мехури и отлепване на епидермиса, белене на кожата и разраняване; болки в гръдната зона, отпадналост, умора и втрисане; неразположение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КЛАЦАР не трябва да се приема, ако е известна алергия към някоя от съставките на медикамента.
Противопоказан при тежки чернодробни и бъбречни увреждания; при ритъмни нарушения на сърдечната дейност или други сърдечни заболявания като исхемична болест, брадикардия, при магнезиев дефицит.

При бременност и кърмене е необходима преценка на лекар за безопасен прием на КЛАЦАР. Приемът е допустим в случаите, когато очакваната полза превишава потенциалния риск.

Не се препоръчва за лечение на деца под 12 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Никога не трябва да се приемат едновременно КЛАЦАР и следните медикаменти: цизаприд, пимозид, терфенадин, астемизол, ерготамин и дихидроерготамин, колхицин.

Лекуващият следва да прецени дали неговият пациент може без негативни последици да съвмести приема на КЛАЦАР с някои антипсихотици, варфарин, цилостазол, лекарства против епилепсия, за улесняване на дишането, седативни, лекарства за контрол на сърдечния ритъм, статини, омепразол, метилпреднизолон, имуносупресори, лекарства при гъбични инфекции, при еректилна дисфункция, при злокачествени заболявания, при уринарни проблеми, при хипогликемия + инсулин; за лечение на СПИН; продукти с жълт кантарион.

Усреднена цена в аптеките – 14 лв за 14 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *