Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съдовата деменция е вид шизофрения

Здравейте! Преди три години майка ми падна и си счупи тазобедрена става. Направиха и операция, която из­лезе сполучлива. На след възста­новителния период забелязах, че започна много да забравя. Въ­преки предписаните лекарства, състоянието й не се подобри. Точно обратното – непрекъснато се влошаваше. Сега й поставиха диагноза съдова деменция. Моля ви, обяснете ми какво е това и на какво може да се надявам? Има ли шанс майка ми да се възстанови?

Кирилка Стоянова – Сливен

Съдовата деменция е вид шизо­френия, причинена от множество малки или големи удари в мозъка. Тя е вторият най-често срещан тип деменция, след болестта на Алцхаймер. Честотата на съдовата деменция се увеличава с напред­ване на възрастта. Като цяло, деменцията засяга около 10% от хората на възраст над 65 години и 20% от тези над 80 години.

Предразполагащи фактори са артериална хипертония, сърдеч­носъдови заболявания, мозъчен инсулт, диабет, съдови заболявания и др. Най-честата причина за съдова деменция е запушване на артерии­те, които снабдяват малки области на мозъка. Симптомите на съдова деменция са много сходни с тези на болестта на Алцхаймер, с която може да бъде объркана.

Във всеки случай на съмнение за деменция е важно да се изклю­чат обратимите (лечими) причини. Тестовете могат да включват:

  • Кръвни изследвания: за хими­чен или хормонален дисбаланс.
  • Мозъчни изображения: те мо­гат, да изключат други причи­ни за деменция, като мозъчен тумор.

Лечението на съдова деменция включва следните стъпки:

  • Изследване и лечение на всяка обратима причина за деменция.
  • Контрол на рисковите фак­тори: това може да стане чрез подобряване на контрола над ди­абета, посредством преглед, лече­ние на високото кръвно налягане, отказване на тютюнопушенето и намаляване на холестерола чрез диета и лекарства.
  • Инхибитори – ефективността на тези лекарства за лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *