ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 скрити заболявания, които са придружени от напукани пети

Ако сте следвали всички мерки за предотвратяване на напукани пети, но те все още са факт, консултирайте се с лекар

напукани пети
Напукани пети и диабет – каква е връзката?

Навременното лечение може да ви спести хронифицирането на някое заболяване или усложнения с вече съществуваща болест.

Ако редовно търкате петите с пемза, а след това мажете с крем, за да се отървете от напуканите пети, ако въпреки грижите ви грубите пети продължават да късат чорапите ви, помислете дали да не си направите изследвания, пълен профилактичен преглед или консултация с лекар. Това, за което обвинявате неудобните обувки и сухата кожа, може да бъде симптом на сериозно заболяване.

Приложението Symptom Checker на сайта healthline.com идентифицира ​​пет заболявания, които могат да бъдат придружени от напукани пети.

5 болести, които идват придружени от напукани пети

1. Разширени вени

Напуканите пети са един от симптомите на латентните разширени вени. Подутите вени могат да бъдат дълбоко под кожата и няма да се виждат. В този случай има запушване на кръвоносни съдове, кожата на краката не може да се храни и започва да се напуква. Скритите разширени вени не могат да бъдат елиминирани напълно. Но лечението трябва да започне възможно най-рано, за да се предотвратят усложнения.

За укрепване на съдовете лекарите препоръчват да се приема витамин Р. Източници на витамин Р са главно бялата кора и вътрешната част на цитрусовите плодове. Има много от този витамин и в малините, касиса, шипката. Не забравяйте да ядете зеле, домати, магданоз, копър. Витамин Р се намира в големи количества в елдата.

Трябва също така да допълвате диетата си с продукти, съдържащи витамин С: касис, киви, зелени чушки. Аскорбиновата киселина укрепва стените на кръвоносните съдове и спомага за намаляване на отока.

2. Бъбречна недостатъчност

Изглежда малко необичайна връзката между напуканите пети и бъбреците? Но все пак има връзка. При бъбречна недостатъчност в кръвта нивото на урея се повишава. Това пречи на нормалното кръвообращение. Следователно кожата става суха, петите се напукват.

При бъбречна недостатъчност е важно да се храните правилно. Урея в кръвта показва, че в тялото има твърде много протеин. Следователно употребата му трябва да бъде намалена.

3. Декомпенсираният диабет (диабет, който не зависи от инсулина)

Декомпенсираният диабет е състояние на организма, при което пациентът има постоянно високо ниво на глюкоза в кръвта и няма ефект от лечението. В това състояние кожата на стъпалото става много суха, напуква се и се появяват малки ранички. Пукнатините обикновено са дълбоки. Обърнете внимание и на пръстите на краката. Между тях могат да се появят воднисти мехури, които се пукат. Също така се появяват възрастови петна. В този случай трябва да направите определени тестове и изследвания, които ще ви бъдат назначени от лекар.

4. Микоза

Микозата е гъбичка, простичко казано. Ако засяга петите, тогава могат да се появят напуквания. Гъбичката първо разрушава горния слой на кожата, като в крайна сметка прониква по-дълбоко. Областта около пукнатините може да стане бяла или зеленикава. Основното е да започнете лечение.

Консултирайте се с лекар, който ще Ви предпише вътрешна и външна употреба на определени лекарства. А вие от своя страна можете да добавите към диетата си храни, които имат антибактериални и противогъбични свойства: чесън, спанак и шипка.

5. Гастрит

Почти незабележими пукнатини по петите могат да означават гастрит. Те често се маскират като най-обикновена суха кожа. Но тук е важно да се обърне внимание на съпътстващите симптоми: пукнатини в ъглите на устните, както и сухота в устата и киселини. Препоръчва се да видите лекар и да промените диетата си.

Ако напуканите пети въпреки всичко продължават да ви притесняват, продължете както следва:

-Отървете се от неудобните обувки, изработени от нискокачествени материали, които не са подходящи като размер.
-Провеждайте редовни хигиенни процедури.
-Периодично организирайте почивка на краката си, ако ходите или стоите правичесто.
-Овлажнявайте петите си с кремове.

Може да правите и бани с ябълков оцет. Ако проблемът остава все така задълбочен и нерешим в домашни условия, посетете студио, в което ще ви направят педикюр.

Източник: krasotka.postimees.ee

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *