ЛЕКУВА ЛИ СЕ СИНДРОМЪТ НА БЕХЧЕТ?

Здравейте, интересува ме как се поставя ш диагнозата и какво в лечението на синдрома на Бехчет?

Евгения Миткова – Ямбол

Поставянето на диагнозата е трудно, тъй като заболяването е рядко и оплаква­нията на пациентите наподобяват тези при много други заболявания. Освен това някои от симптомите на заболяването могат да се появят по-късно и затова в по­вечето случаи диагнозата не може да бъде поставена при първата среща с терапевт. Често поставянето на правилна диагноза изисква многобройни посещения при различ­ни специалисти. Допълнителни трудности създава фактът, че не съществува лабора­торно или образно изследване, което със сигурност да я потвърди.

Важен е клиничният преглед, при който лекарят трябва да прецени вида на оплак­ванията, начина на тяхната поява, факто­рите, които ги предизвикват и облекчават, тяхната Продължителност. По време на внимателния и обстоен преглед лекарят се насочва с голяма сигурност към диагнозата болест на Бехчет, ако са налице – разраня­вания в устната кухина, откриващи се по време на три прегледа в рамките на една година, плюс два от следните признаци:

  • Спонтанно появяващи се и изчезващи рани по половите органи.
  • Възпаление на очите със замъгляване на зрени­ето.
  • Кожни увреждания.

Някои от допълнителните изследвания са:

  • пълни кръвни изследвания;
  • кожна биопсия;
  • лумбална пункция (изтегляне със специална игла и спринцовка на гръбначномозъчна течност през пространствата между прешлените в долната част на гърба и изследването й);
  • ядрено-магнитен резонанс;
  • чревни изследвания (за кръв в изпражненията);
  • гастроскопия, колоноскопия идр. могат да бъдат извършени при наличие на симптоми, изхождащи от централната нервна и храносмилателната система.

Днес не съществува окончателно из­лекуване от болестта на Бехчет. Лече­нието има за цел да облекчи симптомите и дискомфорта, да предотврати (или разреди във времето) тяхната поява и да предпази пациента от развитието на тежки усложнения като инвалидизиране вследствие увреждане на ставите или слепота. Лечението е различно при всеки отделен пациент, в зависимост от те­жестта на заболяването и засегнатите тъкани и органи.

Терапията се осъществява с различни медикаменти и комбинации между тях и ба­ланс между покой и физическа активност, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *