ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква диета е необходима при наличието на „лош” холестерол

Съществуват два главни типа липопротеини, които работят в противоположната посока. Low-density lipoproteins (LDL) пренасят холестерол от черния дроб до останалата част от тялото. Когато нивото на LDL холестерол е прекалено високо, холестерола се отлага по стените на кръвоносните съдове. Това е причинтата LDL холестерола да се нарича „лош“ холестерол.Ще представим пет стратегии на хранене за намаляване на „лошия” холестерол и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Овесена каша, овесени трици и богати на фибри храни

Овесена каша съдържа разтворими фибри, които намаляват липопротеините с ниска плътност (LDL), на „лошия“ холестерол. Разтворимите фибри се съдържат и в такивата и храни като боб, ябълки, круши, сливи и ечемик. Разтворимите фибри може да намалят абсорбцията на холестерол в кръвта, пет до 10 г и повече на прием на разтворими фибри на ден намалява на общия и LDL холестерол. Храненето включващо една и половина чаша варени овесени ядки предоставя на организма 6 грама фибри. Ако добавите плодове, като банани например, ще се добавят около още 4 грама фибри.

Риба и омега-3 мастни киселини

Храненето с мазни риби може да намали сърдечно–съдовите заболявания поради високите нива на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят кръвното налягане и риска от развитие на кръвни съсиреци. При хората, които вече са имали сърдечни пристъпи, рибено масло или омега-3 мастни киселини – намаляват риска от внезапна смърт. Лекарите препоръчват хранене с по най-малко две порции риба на седмица. Най-високите нива на омега-3 мастни киселини са в: скумрия, езерна пъстърва, херинга, сърдини, риба тон, сьомга, камбала. Рибите трябва да се пекът на скара за да се избегнат допълнителните нездравословни мазнини в тях. Ако не обичате риба може да си набавите малки количества омега-3 мастни киселини от храни като ленено семе и рапично масло.

Орехи, бадеми и други ядки

Орехи, бадеми и други ядки могат да намалят холестерола в кръвта. Орехите са богати на полиненаситени мастни киселини, които подържат кръвоносните съдове здрави. В диетата ви за борба с „лошия” холестерол трябва да се включва приема на 50гр. ядки, като бадеми, лешници, фъстъци, орехи, някои кедрови ядки и шам фъстък. Ядките които консумирате обаче не трябва да са осолени или със захар. Много полезно е вместо да използвате сирене, месо или крутони в салатата да сложите една шепа орехови или бадемови яднки.

Зехтин

Зехтинът съдържа мощен набор от антиоксиданти, с които да намалите „лошия“ (LDL) холестерол, но остава „добър“ (HDL) холестерол недокоснати. Препоръчително е използването на 2 супени лъжици зехтин на ден. Може да използвате зехтина, като заместител на маслото и тъй като зехтинът е с високо съдържание на калории не се препоръчва приемът на по голямо количество от препоръчаната доза.

Храни с добавени растителни стероли и станоли

Вече са на разположение храни, които са обогатени с стероли и станоли – веществата, съдържащи се в растенията, които помагат за блокиране на абсорбцията на холестерол.Маргарини, портокалов сок, кисело мляко и напитки с добавени растителни стероли може да спомогне за намаляване на LDL-холестерола с повече от 10 процента. Размерът на дневните растителни стероли, необходими за постигане на резултати е най-малко 2 грама,което се равнява на около 237мл. растителен стерол и може да бъде получен от един портокалов сок на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Каква диета е необходима при наличието на „лош” холестерол

  1. Pingback: За какво помага рибеното масло? | Лекува нет

  2. Pingback: Пеницилинът е най-големия причинител на анахилактичен шок | Лекува нет

  3. дида каза:

    За лошия холестерол бих искала само да добавя,че и движението допринася за свалянето му.Иначе за вашия сайт мога да кажа : радвам се,че ви открих.Много полезни неща открих.Бъдете здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *