Кои са характерните симптоми на хроничния ринофаринголарингит

Често ми пресъхват лигавиците, особено устната. А ме измъчва и сухота в носа и очите. С какво може да бъде свързано това? Как да се справя с този проблем?

Иво Иванов, София

Симптомите, които посочвате, са характерни за т.нар. хроничен субтрофичен ринофаринголарингит. Тази патология най-често се среща при възрастните хора. Но са възможни и други причини за пресъхване на лигавиците: странични действия на препаратите; сухият въздух от работещи климатици; а също симптомите на някакво общо заболяване. Например честа причина за пресъхване на устната лигавица са захарният диабет и гас­тритът, както и продължително затрудненото носово дишане.

Вие можете да се справите с това като про­мивате носната кухина с физиологични или солеви разтвори – на капки, от спрей. Можете да вкарвате в носната кухина масло – зехтиново, сусамено, прасковено. Важно е също така да се увеличи приемът на течности – зелен чай, вода, сокове. И, разбира се, поддържайте необходимата влажност на въздуха в помещенията, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *