ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ползите за здравето от скандинавското ходене

Сигурно има доста изненадани, когато виждат хора с щеки, но с маратонки на краката. Нищо странно няма. Това са хора, които практикуват скандинавско ходене

скандинавското ходене
Какви са ползите за здравето от скандинавското ходене?

Междувременно този спорт, известен като скандинавско ходене, придобива все по-голяма популярност.

И въпреки че наблюдението отстрани може да доведе до идеята, че тази дейност е само за неподготвени хора, това не е напълно вярно.

Ползите от скандинавското ходене

Финландската разходка, която по неизвестни причини често се нарича скандинавското ходене, е лека физическа активност, която заслужено набира популярност. И ако на някой му е трудно да плува, да кара колело или да тича, тогава с помощта на финландското ходене може да потренира и да доуформи мускулите си.

Факт е, че при нормално ходене, са включени около 60 процента от мускулите, докато при скандинавското участват всички 90 процента. Тази любопитна подробност има логично обяснение – при ходенето с щеки част от товара пада върху ръцете, раменете и дори върху задната част на врата. В същото време се изгарят много повече калории, а пулсът се увеличава с около 10-15 удара в минута.

По отношение на разходите на енергия, скандинавското ходене може да се сравни с тичането, но при него сърдечно-съдовата система е по-малко натоварена. Ето защо ходенето е подходящо не само за спортисти и обучени хора, но и за хора с наднормено тегло или проблеми със сърцето. Поради това ползите от скандинавското ходене за възрастните хора са наистина огромни.

Някой ще попита: ако ходенето с щеки е толкова полезно, защо просто не се тренира традиционното спускане със ски? Факт е, че карането на ски изисква както подходящо време на годината, така и по-сложно оборудване. Освен това, техниката на ходене със ски е много по-сложна и има повече противопоказания и не е съвсем безопасна, особено за начинаещи и по-възрастни хора, както и такива с малки физически увреждания или хронични болести.

Можем дълго говорим за здравните ефекти от скандинавското ходене

Но преди всичко си струва да се отбележи укрепването на мускулната система, подобряване функционирането на сърцето, подобряване на координацията, повишаване на издръжливостта и понижаване на кръвното налягане.

Освен това, финландската разходка помага за коригиране на стойката, облекчаване на мускулните спазми и крампи, както и за постигане на постоянно добро настроение, дължащо се на производството на ендорфини.

Въпреки това, за да получите тези, както и други положителни ефекти, трябва да извършвате правилно скандинавското ходене.

На първо място, трябва да изберете подходящи щеки: те трябва да бъдат с правилната дължина

За да определите желаната дължина на пръчките, трябва да умножите височината си в сантиметри с коефициент 0.68 и да закръглите до число, което е кратно на 5. Например, ако сте с височина от 170 см, тогава 170 по 0.68 = 115.6 – трябва да изберете щеки с височина 115 см.

Струва си да се обърне внимание и да се изберат подходящи обувки. Най-добре е да се даде предимство на гъвкави и леки маратонки с мека поддръжка при арката на крака. Подметката не трябва да е плоска – нужно е да има скосяване в областта на петата. В противен случай просто няма да е възможно да се движите правилно.

Всяка разходка започва със загряване, по време на което трябва да разтегнете мускулите на ръцете и краката, да седнете и да извършвате кръгови движения с главата си. И когато тялото е готово за стрес, можете да започнете да работите върху техниката на ходене. Освен това, когато се движат, ръцете и краката трябва да са в противофаза: първо, лявата ръка и десният крак, а след това дясната ръка и левият крак.

Другото нещо, което трябва да се вземе под внимание, са по-широките крачки. Дръжте гърба си изправен. Важно е да се спазва правилното дишане: вдишване с носа, издишване през устата.

Един час скандинавско ходене изразходва около 500–700 ккал енергия и затова не е изненадващо, че след такава разходка на чист въздух се появява брутален апетит. Не забравяйте да пиете вода след тренировката и да наблягате повече на плодовете и зеленчуковите салати. Въздържайте се от тежка храна, особено ако искате да отслабнете.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *