ТАНЗИДОР  /  TANSIDOR

Съдържа олмесартан медоксомил, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, колоиден силициев диоксид, стеаринова киселина, хипромелоза, макрогол 400, титанов диоксид, талк

Предназначение

ТАНЗИДОР е медикамент от типа ангиотензин II рецепторни антагонисти. Приемът му разширява кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението. Препоръчван е при за лечение на хипертония.

Как се приема

Приемът на този медикамент става само по лекарско назначение. Лекуващият определя дневни дози, съобразени със състоянието на пациента. Обичайният прием е веднъж дневно – най-често по време на закуска.

Лечението започва с дневна доза от 10 мг; тя може да се повиши при необходимост, като оптималната обикновено е 20 мг. Възможно е лекуващият да препоръча по-висока дневна доза в отделни случаи, но не повече от 40 мг на ден.

ТАНЗИДОР е продукт за продължителен прием. Обикновено ефектът от терапията се проявява 2 до 8 седмици след началото на лечението.

Медикаментът е приложим при пациенти с леки до умерени бъбречни или чернодробни заболявания, но дневната доза не бива да превишава 20 мг.

При пропуснат прием дневната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се търси компенсиране чрез удвояване на обичайната доза. Предозирането може да причини прималяване и замайване, което е свързано със силно пониженото кръвно налягане. Ако симптомите са интензивни и продължителни, трябва да се потърси медицинска помощ.

Прекратяването на приема може да стане само под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

След прием на ТАНЗИДОР могат да се проявят странични ефекти от рода на оток и подуване на лицето, езика и гърлото; затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове. Касае се за алергични реакции, които могат да се развият опасно и се налага спешна медицинска помощ. Сред страничните ефекти, които налагат медицинска намеса, са и свързаните със силно понижено кръвно – световъртеж, припадъци.

Често съобщавани странични ефекти от лечението с ТАНЗИДОР са гадене, влошено храносмилане, главоболие и замайване, хрема, възпалено гърло, кашлица, грипоподобни състояния, болки в ставите, инфекция на пикочните пътища, отоци на крайниците, кръв в урината.

Възможни са отклонения в кръвните показатели от рода на повишения в стойностите на мазнини, пикочна киселина, чернодробни показатели.

В редки случаи пациенти информират за повръщане, кожни обриви, копривна треска, мускулни болки, слабост, общо неразположение. Има данни също за мускулни крампи, смущения в бъбречните функции, тежка диария, загуба на тегло.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТАНЗИДОР не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при запушени жлъчни пътища, диабет, бъбречни заболявания.

Рискови пациенти, при които безопасното прилагане на медикамента се обсъжда предварително, са такива със заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето; преживели бъбречна трансплантация; пациенти на хемодиализа; приемащи АСЕ-инхибитори или алискирен.

Не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки.

При проява на симптоми като замайване и влошена концентрация, умора и сънливост пациентът, лекуван с ТАНЗИДОР, не бива да шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

При паралелно прилагане на различни лекарства с ТАНЗИДОР се отчитат възможни ефекти като усилване или отслабване на терапевтичния ефект, както и интензивна проява на негативни странични ефекти. Това се отнася за лекарства като диуретици, таблетки с калий, литий, хепарин, други медикаменти за понижаване на кръвното, лекарства за намаляване на холестерола в кръвта, антиациди.

_________

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за опаковка от 28 таблетки по 20 мг  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *