Защо е важно да се храним редовно?

За да имаме енергия за основни­те жизнени процеси, за всекиднев­ните си дейности, за да се смеем, тичаме, радваме и обичаме. За да може тялото ни да регенерира за да може клетките да се делят, хранят и живеят пълноцен­но. От какво е изградено тялото ни: от белтъчини и мазнини. Ако тялото има нужда от въглехидра­ти за някой процес, то може да си набави всичкия необходим гликоген от мазнините и белтъчините.

Основните видове гориво, ко­ито тялото използва за това, са гликоген и мазнини. Ако имаме твърде много енергия, тялото я складира под формата на мазнини. Защо не под формата на захар? Колко гликоген може да се скла­дира в черния дроб и мускулите? Малко, достатъчно за около ден-два гладуване. Защо тялото няма механизми за складиране на много гликоген? Защото гликогенът не е предпочитаното гориво и никога не е бил.

ВНИМАНИЕ!

Еволюционно гликогенът е служил за гориво само в екстремни ситуации, като примерно бягство от голямо жи­вотно. Гликогенът е бил по-скоро гориво за допълнителен турбо двигател, а не основно гориво. Цивилизацията променя това съотношение.

Дългите години консумация на много въглехидрати, малко пресни зеленчуци и есенциални мазнини, избягването на месо и млечни продукти, защото съ­държат мазнини… създават необичайна среда за генетично предразположения към горене на мазнини организъм. И така, телата ни стават все по-добри фабрики за производство на маз­нини и все по-лоши производители на жизнена енергия. Освен всичко друго въглехидратите ни пречат да горим мазнини за енергия. Все­ки път, когато хапнете повече въглехидрати, те се складират под формата на мазнини и всеки път щом на тялото му потря­бва енергия, то ще си я взима, разграждайки мускулите ви, тъй като инсулинът, отделян след консумациятя на въглехидрати, ще му пречи да черпи енергия от мазнините, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *