Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При болки в ставите – точни съвети за болкоуспокояващи, лекарства и добавки

Болки в ставите. Болкоуспокояващи: Диклофенак. Ибупрофен. Волтарен. Налгезин. Проалгин. Волтарен гел. Дийп рилийф гел. Диклак гел. Наклофен гел. Бен-гей маз. Лекарства. Добавки: Калций. Ре-флекс. Зеленоуста мида. Дяволски нокът. Флекс комплекс. Царски билки за опорно-двигателната система. Неоставит М. Джойнт контрол. Колаген. Стоп пейн. Ставен синдром. Възпалителни заболявания. Дегенеративно-дистрофични заболявания

При болки в ставите – изберете подходящ продукт!

Болки в ставите е сред най-осезаемите проявления на заболяванията на опорно-двигателния апарат. Според различни статистики около 30% от населението на планетата страда от разнородни форми на патологията, като с напредването на възрастта се повишава честотата и остротата на оплакванията. Ако не се предприемат своевременни мерки, болките в ставите могат да превърнат рутинни дневни задачи в истинско изпитание за психиката и физиката. Именно поради това от съществено значение е да се вникне в дълбочина в проблема, да се потърсят причините и да се предприеме правилен подход за лечение.

Болкоуспокояващи

Преди да се предприеме каквато и да било терапия, би следвало първо да се тушира болката. В зависимост от локацията и интензитета й се подбира и подходящ продукт. Най-често изборът пада върху продукт от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които едновременно тушират болката и намаляват отока и възпалението.

Голяма част от медикаментите имат вариант за директно приложение и за перорален прием.

Ние ще се спрем на някои от най-популярните препарати, прилагани при болки в ставите. Някои от тях са достъпни в аптечната мрежа свободно, други се отстъпват само срещу рецепта.

Диклофенак
Диклофенак облекчава болката!

Сред често използваните препарати е Диклофенак. Приема се при ревматоидно възпаление на ставите; при износване на ставите; при възпаление на рамото, водещо до скованост; при възпаления и инфекции. Активната съставка в продукта е диклофенак, която се отличава със силно противовъзпалително действие и неутрализира болката.

Диклофенак не би следвало да се използва при алергия към основната или допълващите съставки, при астма и астматичен пристъп, прекаран наскоро, при язва, стомашни или мозъчни кръвоизливи.

Препоръчителен е прием на до 2 таблетки на ден. Самите те са с удължено освобождаване.

Ибупрофен

Взриант за обезболяване е и приемът на таблетки Ибупрофен. Медикаментът се препоръчва при редица състояния на болка, в това число и болки в ставите, ревматични и мускулни болки, съпроводени с повишена температура. Отличава се с лек до умерен противовъзпалителен ефект, като активното вещество се абсорбира в стомашно-чревния тракт.

Волтарен

Наличен под различни форми, препаратът се препоръчва при ревматични ставни болки и различни форми на ревматизъм, при пристъпи на подагра, навяхвания и изкълчвания и други. Ефектът му се дължи на свойството да блокира синтеза на простагладнините, които провокират усещане за болка, възпаление и повишена телесна температура. Приемът е противопоказен при бъбречни, чернодробни и заболявания на кръвта.

Налгезин

Още един продукт, който облекчава болката и намалява възпалението. Препоръчва се при болки в мускулите, ставите и гръбначния стълб, намалява повишената температура и ограничава възпалението. На денонощие се приемат до 2 таблетки до тогава, докато отшумят симптомите.

Назелгин не се препоръчва при непоносимост към активното вещество напроксен ии към някоя от останалите съставки. Добре е да не се приемат още при язви и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Проалгин

Със съдържание на метазмизол натрий Проалгин се използва за облекчаване на лека до умерена болка в ставите и мускулите, както и при възпаление и повишена температура, когато употребата на други медикаменти е противопоказна или забранена. Допустимата максимална дневна доза е от 6 таблетки, като продължителността на лечението не бива да надвишава 4-5 дни.

Проалгин не се препоръчва при доказана непоносимост към метамизол натрий, както и при заболявания на костния мозък и кръвообразуването.

Мнозина избират да тушират непоносимите болки в ставите чрез локално третиране с гелове и други мазила. Ето кои са най-популярните продукти:

Волтарен емулгел
Волтарен емулгел е сред популярните продукти!

Волтарен емулгел се прилага за облекчаване на болката в мускулите и ставите, още при възпаление и оток. Използва се при механични травми и възпаление на сухожилията, като помага още и при артрит на коленете или пръстите в лека форма.

Препоръчва се ежедневното нанасяне от продукта поне 3 или 4 пъти, като не бива с него да се третират открити или прорезни рани, обриви, екземи и други проявления на кожен проблем.

Дийп Рилийф гел

Продукт за локално приложение е Дийп Рилийф гел, който се отличава с болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се за облекчаване на симптоми, свързани с ремватични заболявания и състояния на механична увреда като изкълчване, навяхване, спортна травма.

Активното вещество в гела е ибупрофен.

Нанася се с леки масажни движения върху болезнения участък, като се втрива до пълното абсорбиране. На ден се правят не повече от 3 апликации с отстояния поне 4 часа една от друга. Важно е кожата да е здрава. Не се нанася в близост до очите. Не се използва оклузивна превръзка. В случай, че се прояви кожна непоносимост или раздразнение, курсът трябва да се прекрати.

Диклак гел

Диклак гел е препарат за локално приложение с противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Използва се при болка, оток и възпаление, предизвикани от травматични заболявания на меките тъкани, при различна форма на артроза, както и при травми и навяхвания.

Основният компонент в гела е диклофенак натрий.

На ден Диклак гел се използва 2 или 3 пъти, като се нанася тънък слой единствено върху здрава кожа.

Наклофен гел

Наклофен гел е лекарство за локално приложение с обезболяващ ефект. Съдържа диклофенак и действа противовъзпалително, като намалява отока и спомага за по-добра подвижност. Използва се при леки форми на ревматоидни заболявания, при травми и натъртвания на меките тъкани, както и механични наранявания. Важно е обаче кожата да не е засегната.

На ден се правят по 3-4 апликации с малко количество от гела, като курсът на лечение може да продължи до няколко седмици.

Бен-гей маз

Бен-гей маз е продукт за директно приложение, които облекчава болки в ставите и мускулите от различно естество. Може да се прилага при възпаления и скованост, както и при болки от спастичен характер. Съдържа меилсалицилат и ментол.

Нанася се локално върху болезнения участък, като не бива да се използва по-често от 3-4 пъти дневно. Забранена е употребата му при открити рани и възпалена кожа.

Това са само част от продуктите, които се явяват „първа помощ” при болки в ставите. Приети орално или нанесени локално, преобладаващата част от тях действат бързо и носят желаното облекчение на болката. Разбира се, ако причината, провокирала неразположението, го позволява. Важно правило е да не се възприемат като панацея, а като средство за постигане на временно подобрение на състоянието.

Следващата голяма крачка е да се потърси източникът за причината и да се предприеме адекватно лечение.

Лекарства

Тук идва и основното – въпреки че много от оплакванията са идентични, различни заболявания могат да предизвикват болки в ставите. В зависимост от причината се подбира и конкретното лекарство. Докато обезболяващите действат на общ принцип – целят моментно подобрение на състоянието, то ролята на медикаментите би следвало да е пряко съобразена с първопричината за болката, била тя инфекция, нараняване или съпътстващо заболяване като подагра, хламидия и други.

Добавки

Едно отделно и голямо звено продукти, които се използват с цел неутрализиране на болки в ставите, са хранителните добавки. Става дума за онези препарати, които съдържат в себе си ценните качества на натуралните елементи и които по естествен път правят опит да възстановят здравето на мускулите, ставите и опорно-двигателната система като цяло. Ще се спрем на малка част от тях поради невъзможността да обхванем голямата гама продукти, които се препоръчват при болки в ставите.

Калций

Когато става дума за здравето и доброто състояние на костите и ставите, няма как в началото на списъка с полезни вещества да не поставим калций.

Калций можете да приемате под различна форма!

Вариациите за прием на калций под формата на хранителна добавка са многобройни. Огромен е и броят на комбинациите, в които го откриваме. Ще се спрем на няколко, пък на вас оставяме да изберете подходящ продукт:

*Калций от червени коралови водорасли – можете да се доверите на продукта на Sanct Bernhard, който помага при артрит, остеопороза, скованост, намалена костна плътност, болки в ставите. Калцият от червени коралови водорасли се отличава с лесна усвояемост от човешкия организъм и е обогатен с още полезни вещества, сред които магнезий, бор, мед, манган и други;

*Калций и магнезий – комбинацията между тези полезни елементи, предложена ни от Equilibra, е гаранция за здравината на костите и мускулния тонус. Освен това е защитна бариера срещу процесите на стареене, изразяващи се най-вече в промяна в двигателната активност;

*Калций и витамин D3 – когато калцият се комбинира с точно този витамин, е ефикасно средство за превенция при костни заболявания. препоръчва се при остеопороза, мускулни спазми, болки в ставите и други.

Ре-флекс
Ре-флекс е иновативна добавка при болки в ставите!

Иновативната хранителна добавка при болки в ставите е Ре-флекс на Global Health. Продуктът се отличава от традиционните участници в тази категория по това, че подпомага организма сам да преодолее проблемите, свързани с опорно-двигателния апарат.

Новаторската формула е така разработена, че подобрява кръвообращението, в резултат на което тялото само успява да се справи с дискомфорта и да подобри движенията в кръста, раменете, таза и коленете. В същото време, подобрява се и цялостната стойка на тялото, като се преодоляват болката и напрежението в гърба.

В състава на Ре-флекс влизат биологично активни масла, получени чрез студено пресоване на полезни растения като коприва, джинджифил, сусам и ленено семе. Към тях са добавени задължителните за здравето на костите и ставите витамини, превръщайки добавка в нова надежда за хората, страдащи от нетърпими болки.

Мнението на Кирил Иванов Петров, което четем в сайт за хранителни добавки, е красноречив пример за ефекта от Ре-флекс:

Страдам от болки в китката на лявата ръка сигурно от 10 години. Диагнозата ми се мени с всяко следващо посещение на лекарския кабинет, защото на практика точна диагноза няма – ставата е силно износена без за това да има конкретна здравословна причина или фактор от ежедневието ми.

Разбира се от само себе си – изпил съм где що съм чул и видял. Така попаднах и на Рефлекс. Добавката поръчах през друг сайт, не през този, но споделям тук, защото знам, че четат доста хора. Ако мога да съм ви от помощ, ще се радвам. Приемам от капсулите от около 2 месеца – ами достатъчно ми е, за да не се отказвам. Ефект има!

Не, не казвам, че ръката не ме боли, но вече поне успявам да мисля за нещо различно, а не само за това какво да пия, мажа и поръчвам. Отокът още е налице, но е доста по-малък. Четох за принципа на действие на Рефлекс, че се подобрява кръвоснабдяването. Явно при мен това е трябвало да се случи, защото нищо друго не ми донесе облекчени за всичките тези години.

Ако някой иска нещо да пита, пишете ми, ще отговоря бързо!

Кирил Иванов Петров

Зеленоуста мида

Интерес предизвикват добавките със зеленоуста мида. Продукти като този на Sanct Bernhard се препоръчват за намаляване на болката, предизвикана от дегенеративни процеси, засегнали опорно-двигателния апарата. Приложими са при различни форми на артрит, при износване на ставите, причиняващо болка, при увреда на хрущялната тъкан, ишиас и други състояния. Наред с останалите продукти, добавката със зеленоуста мида повишава тонуса и подобрява двигателната активност. Подходяща е при хора, които са изложени на натоварване, при такива с наднормено тегло, както и при заседнал начин на живот.

Действието си продуктът дължи на високите дози глюкозаминогликани. Те спомагат за по-добра подвижност на ставите, като също време осигуряват хранителни вещества за хрущялите. Екстрактът от новозенландска зеленоуста мида забавя темпът на изтъняване на ставите и повишава комфорта при движение.

Дяволски нокът

Друг продукт от групата на добавките, при които производителят Sanct Bernhard държи челни позиции, е екстрактът от дяволски нокът. Използва се за неутрализиране на пораженията, нанесени върху организма от заболяванията на опорно-двигателния апарат. Облекчава болката и сковаността, предизвикани от различни форми на артрит, лупус, лумбаго, фибромиалгия и други.

Успешното си действие добавката с дяволски нокът дължи на противовъзпалителните и обезболяващи свойства на растението, които й помагат да действа безотказно при оток и възпаление. Редовният прием е гаранция за справяне със сковаността и ограничената подвижност, като в същото време действа срещу умората, отпадналостта и болките в мускулите.

Флекс комплекс

Пример за добавка, действието на която е насочено директно към елиминиране на болки в ставите, е Флекс комплекс на производителя Zona Pharm. Става дума за продукт, събрал в състави си ползите от билкови екстракти с доказан ефект при проблеми със ставите и хрущялите. Приемът на Флекс комплекс спомага за преодоляване на сковаността при ставане, подобрява двигателната активност и допринася за съхраняване на еластичността на хрущялната тъкан.

Продуктът е подходящ както за цялостна профилактика против стареене, така и за хора с проявени артрози.

Царски билки за опорно-двигателната система
Царски билки укрепват ставите!

Ако предпочитате да укрепите ставите си чрез приема на билки в натурална форма, можете да опитате и Царски билки за опорно-двигателната система. Става дума за компилация от лековити растения с доказан ефект за здравето на костите и ставите. Продуктът е подходящо средство за съпътстващо лечение при заболявания на костите и ставите, при ревматизъм, при артрит и остеопороза, при болки в ставите, при изкълчвания, навяхвания и други механични увреди.

Действа противовъзпалително и възстановяващо, подобрява естествените процеси на „смазване” на ставните повърхности, допринася за растежа и зарастването на костите. Освен това действа против болката и е с общоукрепващ ефект.

Неоставит М

Неоставит М представлява микс от полезни вещества, които действат благоприятно върху здравето на ставите, съединителната тъкан и сухожилията. Именно поради това добавката се препоръчва при остеопороза, различни форми на артрози и артрити, дископатия, както и травми на ставите и сухожилията. Съставките в добавките вземат непосредствена роля при изграждането на ставния хрущял и подпомагат процесите на синтезиране на течността, която има ролята на естествена смазка за ставите. Освен това – заздравя самите кости и повишава тяхната плътност. Ефектите от всичко това са по-добра подвижност, намаляване на сковаността и болката.

Джойнт контрол

Продуктът на Doctor Nature Джойнт контрол се използва като средство за намаляване на болката и ограничаване на сковаността на ставите. Съдържа биоактивни вещества с естествен произход.

Тези, които са изпробвали Джойнт контрол, потвърждават, че добавката е ефикасна при износени стави и оплакванията, произтичащи от това, при възпалителни процеси и изтъняване на хрущяла. Може да се прилага и като средство за възстановяване на ставите след тежко физическо натоварване и стрес.

Колаген

Свикнали сме да асоциираме колагена с външния вид на кожата. Но той има съществена роля и за здравето и доброто състояние на опорно-двигателната система.

Ако решите да го приемате именно в тази насока, подходящ е изборът на Биосел колаген – добавка, която се препоръчва при скованост и ограничения движения. Колагенът играе важна роля за състоянието на съединителната тъкан, участва в изграждането на хрущялите, костите и сухожилията. Именно поради това набавянето му под формата на добавка би спомогнало за поддържане на добър двигателен тонус.

Стоп пейн

Ще завършим с нещо нестандартно – уредът за елиминиране на болката Стоп пейн (STOP PAIN). Мнозина вече са изпитали облекчение на различни свои оплаквания именно с употребата на тази технология за отнемане на болката. Тя е изключително ефикасна при болки в ставите, твърдим не само ние, но и десетките изпробвали вече уреда против болка. Мнения и коментари за Стоп пейн можете да срещнете на много места в интернет пространството. В началото повечето звучат скептично и недоверчиво, но след употреба преобладаващата част от потребителите споделят, че болката е изчезнала.

Самият уред е високотехнологично изобретение, което спомага за облекчаване в различни части на тялото без странични ефекти. Може да се използва при болки в ръцете, краката, коленете, лактите, костите на бедрата, глезените, още при скованост и болка в гърба и кръста, при възпаление, мускулна треска, мускулна дистрофия, парализа на крайниците и още десетки състояния, при които алтернатива почти няма. Ето какво четем за Стоп пейн:

Ставен синдром

Завършваме с кратка обосновка на това какво представляват ставите и какво провокира болката в тях. Самите ставите представляват сложна биохимична конструкция, покрита с еластична, гъвкава тъкан – хрущял. В зависимост от типа на ставата и натоварването, на което е подложена, варира и дебелината на хрущяла. Всяка става е защитена зад ставна обвивка. В така образувалата се капсула се отделя специална вътреставна течност, която намалява триенето и е източник на хранителни вещества за хрущяла.

В човешкия организъм броят на ставите е 187. В същото време, заболяванията, които ги поразяват, са над 100. За голяма част от тях са характерни подобни симптоми, които стоят в основата на т.нар. ставен синдром. Той се изразява в промяна и деформация на ставите, затруднения и нарушения в изпълняваните функции, които се съпътстват от ясно изразена болка. Атралгия е медицинският термин, с който се назовава самата болка. Въпреки изобилието от причини, които могат да предизвикат това оплакване, най-общо те могат да се разграничат в 2 големи групи: възпалителни заболявания и дегенеративно-дистрофични заболявания.

Възпалителни заболявания
Редица заболявания причиняват болки в ставите!

В тази група патологии влизат различните форми на артрит. Причината за развитието им е попадане в областта на ставите или в самия организъм на бактериална или вирусна инфекция, предизвикваща възпаление. Предпоставка за заболяването може да е и отключила се автоимунна агресия. При нея клетки от имунната система атакуват други клетки на собствения организъм

При бактериална инфекция самите болки в ставите не са провокирани от натоварване. В състояние на пълен покой също е възможно да се появят, като физическата активност допълнително усилва неприятното усещане. Характерни са още наличието на оток и зачервяването на тъканите около самата става. Възможно е да се появи скованост, да се променят очертанията и формата на ставата, да се наруши костно-хрущялната й повърхност и дори да се стигне до задържането на възпалителна течност. Заболяването често се съпътства и от общи симпотми като повишена телесна температура, физическа умора, слабост, главоболие.

Ревматоиден артрит е сред най-тежките форми на артритите, като заболяването може да доведе и до инвалидизиране. При него имунитетът има решаваща роля за развитието на възпалението – той атакува клетки от собствения организъм, в резултат на което се стига до разрушаване на ставите. При голяма част от пациентите състоянието започва да се развива като възпаление на ставите, които стоят в основата на средния пръст и показалеца, като симетрично обхваща и двете ръце. С развитието на болестта поразени са и други стави, като е възможно с течение на времето ревматоидният артрит да доведе до пълна неподвижност, но и да нанесе поражения върху сърцето, белите дробове и други органи.

Ревматизмът също попада към тази група възпалителни процеси. Заболяването се свързва със стрептококова инфекция, която първо поразява сърдечната клапа, а след това – всички големи става в тялото. Повишена температура, нетърпими болки, отоци са сред най-честите оплаквания. Ако става дума за ревматизъм, те често отшумяват без допълнителна терапия, но увредите за сърцето остават.

Дегенеративно-дистрофични заболявания

Най-разпознаваемият пример за този род заболявания е артрозата. Тя се появява в резултат на травмиране на ставата след прекомерно и постоянно натоварване. Често артрозата се асоциира с конкретни професии – обхванати от нея са лактите и раменните стави при тенисистите, глезените и ставите на коленете при танцьорите и други. Друга предпоставка за патологията е наднорменото тегло, което повишава натоварването върху ставите и уврежда хрущяла. Някои ендокринни заболявания и обменни нарушения също се смятат за рискови по отношение на артроза.

При различните видове артрози засегнати са някои от големите стави – на коляното, на лакътя, на глезена, тазобедрената става и други, някои от малките стави и дори ставите на гръбначния стълб. С напредването на болестта постепенно се разрушава и изтънява хрущялната тъкан, а самата вътрешна повърхност на става се уврежда. Организмът прави опит да я възстанови, в резултат на което израстват шипообразни костни образувания. Усеща се болка и се наблюдава деформация на самата става. Оплакванията може да се придружени от оток, зачервяване, „изпукване” на ставата при сгъване и разгъване.

При лечение на артроза основната цел е да се постигне нормализиране на обменните процеси в организма. Едновременно с това се контролира и ограничава натоварването в областта на поразената става.

Други причини за ставен синдром
Травмата също е причина за болки в ставите!

Някои механични фактори също се нареждат сред предпоставките за болки в ставите. Става дума за разтягане на сухожилие, разтягане на ставни връзки и прочие, когато болката трае до няколко минути. В случай, че скъсани са връзки, оплакванията могат да продължат до 3-4 седмици и повече.

Алергична реакция или влошени обменни процеси в тялото (напр. подагра) също могат да са в основата на ставния синдром.

При някои пациенти ставните болки могат да са индикатор за онкологично заболяване – още преди диагностицирането му ставите реагират на измененията в организма. Заболявания на кръвта, на кожата, на съединителната тъкан също могат да влошат състоянието на ставите и да причинят болка, оток и зачервяване.

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ПОРЪЧКИ НА ПОСОЧЕНИТЕ ПРОДУКТИ: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Източници:

https://www.healthline.com/symptom/joint-pain

https://www.lekuva.net (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *