Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДИМЕКС / DIMEX

Съдържа дифенхидраминов хидрохлорид, амониев хлорид, етанол 96%, захароза, бензоена киселина, сорбинова киселина, левоментол, натриев цитрат 2Н20, лимонена киселина монохидрат, глицерол, малинова есенция, вода

Предназначение

димексСиропът ДИМЕКС е препоръчителен при възпалителни процеси в дихателната система, придружени с дразнеща и спастична кашлица. Приемът на продукта в подходящи за съответната възраст на пациента дози облекчава симптоматиката и улеснява дишането.

Как се приема

Приемът на ДИМЕКС се определя от възрастта и състоянието на потенциалния потребител. За деца на 6-8 години стандартната доза е 3-4 пъти дневно по 2.5 до 5 мл; от 9 до 14 години е 3-4 пъти на ден по 5 мл; над 14 години и възрастни могат да приемат по 5-10 мл до четири пъти дневно.

Сиропът се приема през приблизително равни интервали от време; ако пропуснете прием, не компенсирайте с двойна доза при следващия. Предозирането може да предизвика тежки странични реакции от типа на световъртеж, сънливост, раздразнителност, алергични реакции със зачервяване на кожата и обриви, гърч, сърдечен колапс и състояния с риск за изпадане в кома. По-често е възможно да се получат стомашно-чревни смущения. При всички случаи на предозиране е необходимо да се потърси без отлагане медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Спешна медицинска помощ трябва да се потърси, ако приемът на ДИМЕКС провокира алергични реакции като сърбеж и зачервяване на кожата, уртикария, отоци на лицето, гърлото и езика със затруднено дишане, говор и преглъщане. Съобщавано е също и за сърдечни отклонения, задържане на урина, раздразнителност и тревожност. Има информация за пациенти, които след прием на сиропа за кашлица изпитват умора и сънливост, получават главоболие и спад на кръвното налягане, оплакват се от влошено качество на съня, зрителни и слухови смущения, гадене и повръщане, запек или диария, наруена координация на движенията, фоточувствителност, мравучкане по кожата и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДИМЕКС не се прилага, ако е известна алергия на пациента към някой от компонентите на продукта. Ако в хора на терапията симптомите на алергия се проявят за първи път, пациентът трябва да получи адекватна медицинска помощ и в бъдеще да се изследва при алерголог.

Сиропът не е подходящ за деца под 6-годишна възраст, за бременни и кърмачки.

Медикаментът се избягва при пациенти с астма, глаукома, уголемена простата и аномалии на пикочните пътища, при чернодробни и бъбречни заболявания, язва и метаболитна алкалоза.

Не шофирайте, ако сте на ДИМЕКС, тъй като лекарството влошава координацията на движенията, забавя реакциите и може да причини тремор, зрителни смущения и пр., като по този начин да се създаде риск за участниците в пътното движение.

При пациенти над 65-годишна възраст е наложителна индивидуална преценка за безопасен прием на сиропа.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да прецени, след като получи от пациента необходимата информация, дали съчетаването на ДИМЕКС с други, приемани постоянно от него медикаменти, е безопасно и няма да има вредни последици. Това се отнася за продукти като антидепресанти, успокоителни, сънотворни, медикаменти за поддържане нормалните функции на сърцето, атропин.

______

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за флакон от 125 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *