Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Искате ли да живеете дълго? Заменете месото с ядки!

Ако искате да живеете дълго, е добре да забравите за месото. Това съветват учените, на база множество изследвания, направени през последните години

 месото
Учени: Искате ли да живеете дълго? Заменете месото с ядки!

Месото е полезно. Месото не бива да се изключва напълно. Но, консумацията на месо трябва да бъде ограничена. Това означава да се яде месо само в случаите, в които сте убедени в неговия произход.

Разбира се, учените отдавна отрекоха „чудото“, наречено палео-диета, което съвсем не означава, че трябва да ловувате, за да се сдобиете с месо.

Последното проучване е дело на учените от университета на Охайо.

Ето една проста истина – подобряването на диетата значително намалява риска от преждевременна смърт. 20% е по-вероятно, че ако се погрижите за онова, което слагате в чиниите, а не ядете набързо и междудругото, ще удължите живота си.

Например, можете да замените месото с шепа ядки. Учените са анализирали данните от 48000 жени на възраст от 30 до 55 години, и 26000 мъже на възраст 40 до 75 години.

Участниците трябвало да попълват въпросници в началото на проучването, на всеки 4 години и пак след 12 години. Доброволците отговорили колко често ядат определени храни по време на последната година, пише на Дейли мейл.

След това резултатите са сравнени с три планове за здравословно хранене.

Първият план на хранене е алтернативен. Той включва продукти, които намаляват риска от хронични заболявания. Вторият план на хранене е средиземноморската диета, която включва много зеленчуци, риба и зехтин.

Третият е диетата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), разработена за предотвратяване и лечение на хипертония

DASH-диетата включва яденето на зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Изследователите оценяват степента на съответствие и ползата за всеки един от участниците, който трябвало да спазва различен диетичен план.

Проучването показва, че вероятността от преждевременна смърт е намалена с 8-17% поради подобрена диета само с 20%. Това е еквивалентно на замяна на една порция месо на ден с по една шепа ядки или една супена лъжица фъстъчено масло.

Участниците, чиито диети по време на проучването са се влошили, умират преждевременно при 6-12% от случаите. В допълнение, експертите са установили, че Средиземноморската диета намалява риска от смърт от инсулт и сърдечно-съдови заболявания със 7-15%.

Изводът е ясен – за да живеете по-дълго, променете хранителните навици. Това означава да се храните стриктно спазвайки правилата на Средиземноморската диета и DASH-диетата.

Истината е, че това не са диети, а по-скоро здравословен режим на хранене. След не много дълго време сами ще се уверите каква полза има от това да загърбите лакомията и да се храните по-оскъдно, но с по-качествени продукти.

Източник: www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *