Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да отслабнете без големи усилия и строги ограничения? (съвети от психолози)

Спрете само да искате да се вталите, а стартирайте наистина към идеалната си фигура, съветват психолозите. Ето как да започнете без големи усилия и строги ограничения.

Защо точно сега трябва да се погрижим за фигурата си?

Първо си задайте този въпрос. Възможно е да не изглеждате зле в сравнение с някои жени на неопределена възраст и с безформени тела, които срещате всеки ден по улиците, в магазина, в градския транспорт. Да, но вероятно и те някога са били стройни като фиданки. Сега гледате с насмешка на тях, донякъде ги съжалявате… А би трябвало да виждате своето бъдеще – след 10-20 години може да изглеждате точно така.

как да отслабнете
Как да отслабнете лесно?

С всяка изминала година обмяната на веществата в организма се забавя. Отслабването става по-трудно, имаме все повече работа и все по-малко време за спорт. Възрастта напредва и започва да ни личи, фигурата натежава, движението ни затруднява, губим форма. Тогава вече сме изпуснали момента да се погрижим да не заприличаме на онези жени с неопределена възраст и отпусната фигура.

Ако сте минали 30-те, вече не е въпрос само на естетическа „гледка“, но и на здраве. Е, преди сте можели да компенсирате излишните десетина килограма с интелект, чар и способности, които да задържат избрания от вас мъж. Сега обаче се чувствате уморена от мига на събуждане, задъхвате се на десетия метър, когато трябва да се затичате за автобуса, спирате на десетото стъпало да си поемете дъх, когато се налага да се изкачите пеша по стълбите, все ви се иска да си починете, да си полегнете, започвате да похърквате насън, всяка промяна на времето ви причинява главоболие, постоянно повтаряте, че трябва да отслабнете…

Кой мъж би останал до вас? Все още сте далеч от вечно свадливата жена, която има куп заболявания наред с наднорменото тегло, но и при вас ще става все по-зле.

Как да се стегнете – с добро или с лошо?

Мотивацията е основна за постигането на дадена цел, но тя винаги има две лица – негативно и позитивно. В повечето случаи негативното работи по-добре – например може да не поставите рекорд в бягането на 100 м за награда от милион лева, но шансовете за успех ще са много по-големи, ако след вас тича разярена мечка.

Тук обаче също има нюанси. Прекаленото нагнетяване на отрицателни мотиви („Ако не отслабна, той ще ме зареже“, „Ще умра от дебелина на 37, ако не успея да стопя омразните тлъстини“) може да предизвика депресия. А това състояние, както е известно, убива желанието и способността на човека да прави каквото и да било.

Затова психолозите предлагат да разделите условно психиката си на „разум“ и „душа“. Негативната мотивация е пo-крехката, тя е душата – трябва да я закалите както правят с острите зъбци на греблото на булдозера. Позитивизмът е нейната закалка: помислете (най-добре напишете списък) какви приятни неща ще можете да правите с тялото си, след като отслабнете (ще танцувате без притеснение, ще влезете в мечтаната рокля, ще дефилирате на плажа под възхитените погледи, ще съблазнявате най-желаните мъже).

С разума е обратно: трябва да го постреснете. Започнете да четете статии и книги за вредата, която причиняват любимите ви храни. Научете болестите, които са следствие от наднормените килограми, усложненията, до които водят. Запознайте се със статистиката – с колко години скъсява живота ви всеки килограм свръхтегло. После си направете личната сметка – какъв е индексът ви на телесна маса, какво е идеалното тегло за вас според ръста, възрастта. Колко килограма сте били максимум досега, какви разлики в теглото сте имали, колко са точните ви мерки в момента.

Следващата стъпка – с всички тези цифри отидете при диетолог, за да ви ги „разчете“ и да ви изготви лична норма на калории и режим на хранене. Така абстрактното изкуство на отслабване ще се превърне в точна и конкретна математика. Колкото повече цифри, толкова по-уверено ще се чувствате по пътя към идеалната си фигура. Всяка промяна в мерките и теглилките ще поддържа ентусиазма ви.

Обществена подкрепа или тайна страст?

Вие решавате дали да съобщите на целия свят, че сте стартирали маратона към супер тялото си. Ако сте по-горда и презирате вечните женски приказки за диети, направете се, че въобще не се занимавате с теглото си, просто сте преминали към здравословен начин на хранене. Така ще си спестите злорадството на дамите, които ще ви „приветстват“ с добре дошли на борда на гладуващите диетички. От друга страна, подкрепата на групата винаги подобрява резултатите и помага да се избегнат сривовете.

Едно обаче трябва да помните: постоянното фиксиране върху теглото и повтаряне колко сте дебела е вредно и досадно за всички. Вие ще отслабнете, но околните вече ще са запечатали в главите си, че сте дебела. Това ли искате?

С какво да започнете?

С консултация с лекар диетолог. Тази първа стъпка ще ви помогне да възприемете излишното тегло като медицински проблем, с лечението на който трябва да се заемете.

Второто важно нещо е, че лекарят ще провери дали затлъстяването при вас не се дължи на хормонален проблем. В такъв случай се изисква друга терапия за отстраняване на нарушенията в хормоналния баланс на организма.

Трето, ще ви състави режим на хранене и физическо натоварване, който няма да е непосилен за вас. Така процесът на отслабване няма да ви се стори ужасен и труден.

Разбира се, лекарят трябва да ви вдъхне увереност, че можете да се справите. Затова, ако не се доверите на първия (важна е не само квалификацията му, но и подходът му към пациента), потърсете друг специалист.

Зле ли ще се чувствате?

Не, ако стартирате правилно. Размисли от рода „животът ми и без това не е мед и масло, сега пък и без любимите ми сладкиши – по-добре да се обеся“ минават през главата ви, ако схемата, по която отслабвате, не е подбрана конкретно за вашата личност. Няма универсална рецепта за топене на килограми. Но има логика, по която се изгражда индивидуален план според организма и психиката на човека, който иска да отслабне, казват диетолозите. Чувството на глад, умора, апатия – това са спътниците на лошо избрания път към вашата идеална фигура и здраво тяло.

Добре, но личният диетолог е скъпо „удоволствие“, което бърка в джоба ви или в семейния бюджет. Струва ли си? В повечето случаи – да, особено ако сте с над 10 килограма излишно тегло. Защото това се отразява зле на здравето ви, а пари за здраве трябва да се намерят.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *