Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетата на д-р Дъглас Греъм: Отслабнете и подобрете здравето си СЕГА с този режим

Суровата диета „80-10-10“ е най-новото чудо в света на отслабването и режимите за хранене.

В унисон с превърналото се почти в мода веганство, това хранене ни приканва да си набавяме калориите изключително и само от сурови плодове, зеленчуци и ядки. Протоколът следва логиката – 80% въглехидрати, 10% мазнини, 10% протеини. Като при повечето диети, така и при тази е добре да пием поне по 2 литра вода на ден.

Отслабнете
Отслабнете лесно с тази диета

Полезно

Може би подобен режим е доста труден за приемане в епоха, в която най-разпространеното хранене за спортуващи и хора, които искат да влязат във форма, е нисковъглехидратната диета.

Режимът, който разчита само на въглехидрати от плодове и зеленчуци, всъщност е създаден от д-р Дъглас Греъм. Той е физиотерапевт и бивш атлет. Мъжът е изпитал на свой гръб ефекта на суровата диета, като тя не само помага в свалянето на килограми, но се твърди, че подобрява и цялостното здравословно състояние.

Логиката на режима е, че при термична обработка повечето продукти се разделят със здравословните си свойства и съставът им се променя по неблагоприятен начин.

Правила

Правилата на „80-10-10“ са доста прости. Придържаме се към необработени плодове и меки зелени зеленчуци, като се храним сурово и нискомазнинно. Храните са разделени в няколко групи – несладки плодове: домати, краставици, чушки, патладжани, тиква и тиквички; сладки плодове: ябълки, банани, манго, горски плодове; меки зелении: маруля, спанак, лапад, коприва и мазнинни плодове: авокадо, маслини, ядки и семена.

Естествено, може да се ядат и други зеленчуци като броколи, зеле, целина и карфиол, но тъй като се смята, че са по-тежки и трудни за обработване от организма, е добре да ги консумираме по-ограничено.

Съветът на д-р Греъм е 90-97% от калориите да идват от сладките и несладките плодове, 2 до 8% да са от меките зелени зеленчуци и останалите калории да са от други зеленчуци и мазнинни. За да се достигнат нужните 2000 калории на тялото, е изчислено, че човек трябва да приеме близо 3 килограма плодове, 2 зеленчуци и по две супени лъжици ядки на ден.

Баланс

Диетата се е доказала като изключително полезна при хора, страдащи от хронична умора и отпадналост, като ги зарежда с нужната енергия за деня. Редица проучвания пък са доказали, че диетите, в които има малко протеин и мазнини, се отразяват добре при предпазването от рак, диабет, остеопороза и сърдечни проблеми. Освен това се изчистват кожните проблеми и се подобрява сънят.

Специалисти по хранене обаче изразяват притеснение, че подобно ограничаване на макронутриентите е белег за небалансирана диета, поради което е добре да се спазва за не повече от 2 седмици и след това да има поне месец почивка, пише „Телеграф“. Режимът не се препоръчва за диабетици и деца и е добре да се консултирате със специалист, преди да го започнете.

Примерно меню

Ден 1
Закуска:
Бананово смути с вода
Обяд:
650 г сливи
Вечеря:
Литър прясно изстискан портокалов сок с парченца плодове, 450 г салата със 100 г краставици, 100 грама ягоди и 28 грама бадеми

Ден 2
Закуска:
4 мангота, чаена чаша боровинки, смесени в купа.
Обяд:
5 фурми без захар, 4 банана, половин маруля под формата на смути с вода или салата
Вечеря:
Пюре от 5 праскови с половин чаена чаша магданоз. 1 глава броколи, шепа кашу, 2 домата, връзка босилек, 200 г гъби (може да се нарежат и наредят като лазаня и да се направи сос от доматите).

Ден 3
Закуска:
Килограм грозде
Обяд:
1,3 кг манго и 3 стебла целина – смути или салата
Вечеря:
Смути от 2 чаени чаши боровинки. Шепа орехи, 1 салата, 300 г чери домати, 1 чушка, 2 тиквички, щедро овкусени с лимон.

Искате да контролирате вълчия апетит? Вижте ТУК! 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *