Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетата смъква високите стойности на холестерола и триглецеридите

Диетата смъква високите стойности на холестерола и триглецеридитеАз съм на 73 год. От 20 имам хипертония. При проведените наскоро планови изследвания се установи ,че  имам високи стойности на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това опасно ли е? Има ли риск от атеросклероза и какво трябва да направя?

Таня Георгиева, Пазарджик.

За да не се превърне това в опасност за вашето здраве е необходимо да спазвате диета и определен режим на живот. Високите стойности на холестерола и триглицеридите – т.нар.хиперлипидемии имат ключова роля в патогенезата на атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания.Атеросклеротичната плака е промяна в съдовата стена, която води до стеснение на съда и намаляване на кръвотока.

Диетата е задължителен етап в лечението на  хиперлипидемиите.При

наднормена тегло се препоръчва наистина да се заемете с намаляването му. Може би трябва да напомня, че при високо ниво на холестерола

се забраняват храните, в които той се съдържа в голямо количество -яйчен жълтък, животински мазнини, вътрешности от животни,тлъсто месо и колбаси. Разрешава се нетлъсто месо и рибата, диетични млечни произведения, растителните мазнини, съдържащи ненаситени мастни киселини. Препоръчителна е употребата на зеленчуци, плодове и зърнени храни. При повишение на триглицеридите трябва да се намалят храните, съдържащи прости захари. Ако пушите е добре да откажете цигарите веднага и да увеличите физическата активност – в смисъл ходене и леки упражнения.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *