ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Донка Байкова: Ето какво включва идеалното меню за Великденските пости

Малко са хората, които се съмняват в положителното влияние на поста върху душата и тялото.

Според повечето диетолози временното въздържание от животински белтъци и мазнини пречиства организма. Великденските пости са най-дългите – продължават 40 дни.

проф. Донка Байкова
Проф. Донка Байкова

Няма проблем здрав човек в трудоспособна възраст, който има добри биохимични показатели, да мине на най-дългия пост, коментира проф. Донка Байкова пред „Телеграф“. А той позволява на Благовещение и Цветница да се яде риба. Освен това християнската религия се развива и вече може по време на пост да се консумират мекотели – миди, охлюви, октоподи и други морски дарове. От тях можем да си набавяме белтъчини. Съдържат и омега 3, обяснява специалистът.

Морските обитатели ни дават много витамини, които не можем да си набавим в достатъчно количество от растителните храни. Преди да пристъпим към постите, е добре да направим балансирано и разнообразно меню. Не бива да ядем само хляб и лютеница, хляб и маслини или хляб и олио, коментира проф. Байкова. Иначе накрая можем да се окажем с два-три килограма повече и намален биотонус, коментира експертът по хранене.

За да имаме добър баланс през повечето дни на постите, е хубаво да комбинираме бобови и зърнени храни в един прием заради липсата на белтъчини, каза диетологът. Например може да хапваме грах и ориз, боб и хляб, леща и ориз, нахут с киноа. Пет дни в седмицата е добре да имаме подобна комбинация.

Калцият, който ни липсва по време на постите, идва от сусамовото и лененото семе, овесените ядки, пълнозърнестите храни. Месото, яйцата и доматите са богати на желязо. Него можем да си набавим от ястия с елда, киноа, просо, кафяв ориз и бобовите култури, ядките. Богатото на плодове и зеленчуци меню пък ни осигурява фосфор. Круша, спанак, коприва, броколи и моркови ни го осигуряват по време на постите.

Фолиевата киселина идва от хляба, както и от листните зеленчуци. По време на постите много дефицитен е витамин Б12. Той е важен за кръвотворението и липсва в растителния свят. Набавяме си го, когато консумираме риба на Цветница.

Докато се въздържаме от месо, трябва да пием много вода. Добре е да приемаме също и соево мляко или ядково. Последното може да си направим сами, като смелим ядки и ги накиснем за една нощ във вода. Плодовете и зеленчуците също са много важни по време на постите. Особено ябълките. Една на ден гони лекаря от вкъщи, казват народните лечители.

Проф. Байкова също признава качествата на ябълките, но препоръчва, когато ги ядем, да ги белим, освен ако не е от градината на баба. Напоследък българските храни стават все по-търсени на пазара, защото много от нас мислят, че в тях няма пестициди. Това обаче невинаги е така. Ето защо е добре да приложим някои малки трикове, за да се освободим от нитратите. Като например да бланшираме спанака за две минути в гореща вода.

Марулите за салатата пък може да накиснем във вода със сол поне за 30 минути, съветва проф. Байкова. По време на пости хлябът е основен продукт в менюто ни. Всеки може да избере дали да консумира бял или пълнозърнест според състоянието на стомашно-чревния си тракт, казва специалистът по хранене. Ако имаме хроничен гастрит, избираме бял или типов. В случай че стомахът ни е здрав, по-полезно е да ядем пълнозърнест хляб или лимец. Той е по-полезен и диетичен. Филийка пълнозърнест хляб с фибри, намазана с масло, абсорбира част от мазнините в маслото и така не се напълнява. Разбира се, с хляба не трябва да се прекалява.

Проф. Байкова препоръчва да не ядем повече от пет филийки хляб дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *