Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да се махат или не сливиците и апендиксът?

Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин е оказала толкова силно влияние научените, че всич­ко в човешкия организъм, за което не са намирали обяснение, се е смятало за излишно, за отглас от миналото.

Има обаче и такова твърдение: ако се изрежат сливиците, се „дава път“ на инфекциите в дихателните пътища, а също така и на някои ракови мутации. На първо място в този списък попаднаха сливиците и апендиксът. До края на XX век се смяташе, че те могат да се изрежат без риск за здравето и не само заради възпалението. Някои лекари са препоръчвали дори да ги премахнат „от по-рано“, за да не се получат усложнения, ако се възпа­лят. Сега вече медиците в цял свят стигнаха единодушно до следните изводи: хората с отстранени сли­вици или апендикс са подложени на риск от сериозни заболявания.

Сливиците са единствените лимфни възли, намиращи се в об­ластта на шията и главата. И ако се изрежат – значи се изрязва част от имунната система не само на дихателните пътища, но и на слуха, зрението, главния мозък. Детайлното проучване на работата на сливиците доведе до ярки открития: оказа се, че те са своеобразна имунна лаборатория. При това задържат не само ин­фекциите и микробите, попаднали отвън, но и тези отвътре – те са активна защита от ракови мутации. Защото тук се развива особена разновидност на В-лимфоцитите, които отговарят за ди­хателните пътища и горния част на храносмилателния тракт.

Храносмилателният тракт е канал, по който постоянно се движи поток от чужди вещества.

И за този случай в червата „са поставени“ лимфоидните защи­ти, като една от най-мощните е именно в апендикса.

В лигавичния слой на стените му са открити множество лимфни фоликули, защитаващи червата както от инфекции, така и от онкологични заболявания.

Заради тази обилна лимфоидна тъкан понякога наричат апендикса „чревните сливици“. Той „потиска“ микробите, които се хранят и размножават в червата. Вътре в апендикса понякога има бацил, която изработва имуноглобулини и музин – те са способни отново да се заселят в червата, ако човек развие дисбактериоза.

Съществува версията, че апен­диксът защитава от инфекции и органите в малкия таз. Затова той трябва да се отстранява само когато се възпали.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Да се махат или не сливиците и апендиксът?

  1. Pingback: Папилома вирусите образуват тумор и на сливиците | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *