БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Тези 20 неща бързо ще успокоят нервите ви (трикове за всеки)

Ако често се чувствате напрегнати, вижте как можете да се отпуснете най-лесно и бързо.

1. Изключете източника на стрес

Трудно е човек да мисли ясно, когато е под напрежение. Тогава здравият разум е заплетен в множество „ами ако…“.

Спрете този порочен кръг, като си дадете 5 минути да мислите какво всъщност е това, което ви тревожи и напряга. Ако е нещо, което имате сили и възможности да промените, тогава – действайте. Ако пък не можете да сторите нищо, за да подобрите ситуацията, приемете нещата такива, каквито са, тревогите няма да ви помогнат.

нервите
Да успокоим бързо нервите – мисия възможна!

2. Писане на ръка

Писането на ръка е ефикасно средство за релакс. То със сигурност ще ви откъсне от грижите или пък ще ги уталожи – ако ги „излеете“ на белия лист.

Пишете каквото ви дойде наум и спрете, щом минат 5 минути. Можете да скъсате или изгорите написаното. Важното е, че сте го изкарали от ума си.

3. Играйте

Изберете някаква приятна, но без определена цел, игра. Например – ако има с кого, поиграйте на криеница. Ако имате куче – хвърляйте му 5 минути топка, скачайте на батут, на ластик, на въже…

Играта е прекрасен начин да се свържем с детето у нас и с времето на нашето безгрижие.

4. Сдъвчете нещо

Дъвченето е мощно средство за релакс. Вземете дъвка или нещо за хапване и го дъвчете възможно най-дълго. Продължителното дъвчене може да намали кръвното налягане и нивото на стресовия хормон кортизол.

5. Затворете очи

Простичкото спускане на клепачи ще ви осигури откъсване от напрегнатата обстановка в офиса или разхвърляната стая, например.

Към това можете да добавите и бавно броене до десет или многократно изписване на цифрата 8 с пръст върху дланта.

6. Разчистете малко

5-минутно разчистване и подреждане на работното ви място, на портфейла или на кухненската неразбория, ще смъкне малко от товара, който усещате на плещите си и ще подобри настроението ви. А и така и така е нещо, което трябва да свършите…

7. Ароматът на кафе

Не е необходимо да го пиете, но има проучвания, които сочат, че мирисът на току-що приготвено кафе има силен антистрес ефект, който се дължи на стимулирането на производството на специфични протеини с антиоксидантен ефект върху мозъчните клетки.

хубаво кафе
Ароматът на кафето има силен антистрес ефект

8. Планирайте ваканция

Дали ще е дълъг морски круиз или два дена в планината, не това е важното. Каквото и да замислите с цел почивка: събирането на различни идеи и предложения, проучването на маршрут и представянето, че вече сте в хотела на брега на морето или на разходка сред красива природа, мигновено подобрява настроението.

9. Отпуснете лицето си

Замисляли ли сте се колко много напрежение носят лицата ни. Освободете се от него с едно лесно „упражнение“: стиснете силно зъби и след това разтворете устни възможно най-широко. Повторете няколко пъти, докато усетите облекчаване на напрегнатите мускули.

10. Отпуснете и тялото

Затворете очи, дишайте дълбоко и се съсредоточете върху това къде усещате напрежението. Вдигнете раменете нагоре към ушите и отпуснете, завъртете ги напред и назад, за да освободите напрежението между плешките. Стиснете ръка – като възглавничките на пръстите притиснете силно към дланта си и отпуснете след това. Повторете няколко пъти.

Продължете надолу – със стомаха, бедрата, прасците, накрая завъртете на едната и другата страна и пръстите на краката си. Ще усетите как приятна и отпускаща топлина се разлива по цялото ви тяло.

11. Усмихвайте се

Многократно е потвърждавано с изследвания, че самият акт на усмихване намалява характерните при стрес реакции на организма. А смехът е още по-мощно средство срещу напрежението.

Така че ако имате снимки или видеоматериали на нещо, което лесно ви разсмива, ползвайте го при стрес.

12. Дишайте

Повечето от нас са привикнали да дишат повърхностно – само с най-горната част на дробовете, което кара мозъкът ни да реагира като в стресова ситуация. Пробвайте в продължение на 5 минути да дишате, включвайки корема и отпускайки раменете.

дълбоко дишане
Дишайте дълбоко

Бройте до осем, докато вдишвате, задръжте, броейки до четири и издишайте – с преброяване до осем.

13. Заслушайте се

Не е необходимо да сте край морето или сред девствена природа – спрете това, което правите и се вслушайте в околните звуци. Без значение дали се носят птичи песни и ромон на поточе или пък шум от автомобилен трафик – 5 минути в лек унес ще тушират стреса.

14. Изследвайте нещо

Намерете някакъв природен обект – цвете, ябълка, листо… и го изучете подробно все едно го виждате за пръв път. Ако мислите ви започнат да се разсейват в друга посока, пак ги „върнете“ към изследвания предмет.

Тази техника помага за откъсване от тревожните мисли.

15. Разходете се

Бързото ходене може да има същия ефект като слабо успокоително. Още по-добър ефект има съчетанието от енергично движение и зеленина. Така че ако имате наблизо парк или поляна, обиколете ги с бърза крачка.

16. Направете добро

Да изпратите цветя на тъжна приятелка или да се обадите на възрастен самотен роднина – ще направи и вас щастливи. Хем ще се откъснете за малко от своите грижи, хем ще имате позитивно преживяване.

17. Погалете кучете

… или котето, зайчето, хамстерчето… Гушкането на домашен любимец е доказано добър начин да свалите нивото на напрежение. Изследвания сочат, че само 5 минути, прекарани в игра и галене на куче, могат да ни накарат да се почувстваме по-спокойни и оптимистично настроени.

18. Вземете цветни моливи

Творческо занимание, което не изисква специални умения и не цели постижения, също може да е много разтоварващо.

Оцветяването на книжки с картинки за възрастни е много лесен начин за това, както и плетене, моделиране на фигурки от глина или пластилин, свирене на музикален инструмент и др.

19. Обадете се на приятел

Отделете 5 минути за разговор с някого, когото не виждате често. Бързото „чуване“ ще ви осигури пълна умствена почивка, пише сп.“Журнал“. Още по-хубаво ще е да планирате среща с него и да я впишете в графика си – така ще имате нещо хубаво, за което да мислите през следващите дни.

20. Масаж с топки за тенис

Вземете две топки за тенис и ги сложете в чорап. Сложете ги на колона или стена, като ги притискате с гърба си.

масаж тенис
Направете си масаж с топка за тенис

Клякайте леко и се изправяйте, като по този начин топките се движат надолу-нагоре по гърба ви и го масажират. Или легнете на постелка на пода – с топките, поставени под кръста – леко ги търкаляйте надолу-нагоре по гръбнака. Чудесен ефект има и търкалянето на топките с боси стъпала.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *