Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На каква възглавница да спим, за да се радваме на отлично здраве?

Каква трябва да бъде правилната възглавница?

Когато си лягате да спите, неудобно ли ви е на врата? Често ли се будите нощем? Сутринта с втвърдени рамене и шия ли сте? Ако отговорите на тези въпроси утвърдително, значи е време да смените възглавницата си.

От положението на главата по време на сън зависят много неща. Хъркането, нощните кошмари и дори преждевременните бръчки по шията могат да означават, че вие спите в неудобна поза и не успявате напълно да се отпуснете. Каква трябва да бъде правилната възглавница?

Според формата си възглавниците са класически и ортопедични. Класическите са тези, с които сме свикнали от детството: правоъгълници или квадрати.

възглавница
Каква възглавница трябва да си изберем?

Ортопедичните възглавници са с по-особена форма – с вдлъбнатини и издатини, които отлично поддържат главата по време на сън и намаляват напрежението във врата. Затова се препоръчват на хора, които имат проблеми с гръбначния стълб и специално с шийната област.

Изборът на височината и твърдостта на възглавницата зависят от вашите навици.

Най-често спите настрани?Тогава изберете достатъчно твърд класически или ортопедичен модел, при това колкото по-широки са раменете ви, толкова по-висока трябва да бъде възглавницата (максимум – 17 см).

Ако обикновено спите по гръб, ще ви подхожда възглавница със средна твърдост и около 10-12 см височина.
Предпочитате да спите по корем? Изберете мек вариант (дебелина от 6 см) – в противен случай вратът ви ще се уморява.

Въртите се по цяла нощ? Тогава вземете класически вариант със средна твърдост и височина. И не забравяйте колко е важен също матракът – колкото по-мек е той, толкова по-висока трябва да бъде възглавницата.

А пълнежът й?

Поинтересувайте се какъв е той. Сега вече не се препоръчват пухът и перушината заради хигроскопичността, алергенноста и специфичния мирис. Предлагат се иновативни материали, които са по-здравословни.

Популярни са хипоалергенните материи, които нямат мирис. Много актуални са силиконовите топчета, свързани с антибактериални силиконови влакна. Възглавниците, напълнени с тях, могат да се перат, съхнат бързо, без да губят формата си, и в тях не се развъждат акари.

За поклонниците на биостила са предназначени овчата вълна и житните обвивки. Първата като че ли има особена лечебна сила, тъй като вълнените власинки, триейки се една в друга, изработват електростатично напрежение (а иначе именно от него се стараем да се отървем…).

Овчата вълна е плътна и не запарва. На нея е удобно и приятно да се спи, само че много скоро се свива и става невъзможно да се разплетат влакната й – тогава е по-добре да се купи нова възглавница.

Житните обвивки приятно шумят нощем. Сънят на такава възглавница осигурява нежен масаж на врата (някои привърженици на здравия сън спят само на възглавници, напълнени с житени обвивки).
Ако се будите и от най-слабия шум обаче, по-добре си изберете „по тихичък“ материал. Например – естествена коприна. Леката копринена тъкан се сгъва няколко пъти и се слага в копринена калъфка. На такива възглавници се спи много сладко, те са били задължителна част от зестрата на китайските девойки от богатите семейства, пише „Здравен журнал“. Освен това естествената коприна е хипоалергенна и не мирише. Тези, за които стандартните копринени възглавници са прекалено меки, трябва да знаят, че се произвеждат и по-твърди варианти, в които към коприната се добавят силиконови влакна.

Един от най-модерните пълнежи е естественият каучуков латекс. Той е мек, еластичен, лесно се „нагажда“ под вас и нежно ви подкрепя по време на съня ви. Особено горещо се препоръчва за децата.
Материалите могат да се комбинират – например в ортопедичната възглавница основата може да бъде от силиконови топчета, а останалата част – от латекс. В някои модели във вътрешността има пружини като в матраците.

Най-нашумелите възглавници са „помнещите“

Те са с пълнеж, който реагира на теглото и топлината. Лягате на такава възглавница, а тя със задържане от няколко секунди изведнъж меко поддава под вас, приема формата на вашата глава и буквално я прегръща.

Сменяте позата, а тя пак с известно задържане на едно място поддава, а на друго – се възстановява.

Тези възглавници не се перат. В много магазини за тях се предлагат специални калъфи за смяна. Но при всички случаи те трябват да се видят и изпробват – да посетите магазина, от който смятате да я купите, да вземете възглавницата в ръка, да положите глава на нея, за да я почувствате дали е вашата.

При докосването с длан остава следа върху възглавницата, при полагане на главата – също. Тя наистина за няколко секунди запазва отпечатъка на дланта или на главата ви.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *