ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Процедури по съживяване и възстановяване в спешни ситуации

В спешни ситуации от съществено значение е да знаете как да съживявате, за да помогнете на някой да се възстанови от дихателна недостатъчност и слаб пулс. В такъв случай викайте линейка или лекар веднага. Представените по-долу мерки не са заместител на спешната медицинска помощ.

Спешни ситуации - съживяване
Спешни ситуации – съживяване

ПРОЦЕДУРАТА ПО СЪЖИВЯВАНЕТО

Ако жертвата е в безсъзнание, първо проверете дали диша, като слушате и гледате дали гръдният кош се повдига и спада. Ако не диша, трябва да започнете съживяване, което е комбинация от изкуствено дишане и сърдечен масаж. Ако е възможно, използвайте някакво предпазно средство върху устата си, за да избегнете инфекция, докато извършвате изкуственото дишане. Дръжте главата на жертвата наклонена назад през цялото време и продължавайте да изваждате пречещите материали от устата. Изкуственото дишане помага на жертвата да се възобнови нормалното дишане. Натискането на гръдния кош при сърдечния масаж трябва да помогне да се възстанови пулсът и е ефективно за поддържане на достатъчна циркулация на кръвта, за да се предпази главният мозък от смърт Проверявайте пулса всяка минута.

ПОЗАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

След като сте установили, че припадналият човек диша и че сърцето му бие, поставете го в позиция за възстановяване. Това позволява на челюстта и езика да отидат напред, поддържайки въздушните пътища свободни и позволявайки на повърнатото или другите пречки да се отстранят. Проверете дали няма счупени кости и ги обездвижете, преди да местите човека в позата за възстановяване.

Застанете на колене до жертвата, вдигнете главата и брадичката му, за да откриете въздушния път като за съживяване. Изправете краката. Поставете близката до вас ръка под прав ъгъл с тялото и я извийте нагоре в лакътя. Дланта на ръката трябва да е най-високо.

Вдигнете отдалечената от вас ръка и я свийте над гръдния кош. Дръжте я — с дланта нагоре – до близката до вас буза.

Дръжте ръцете в тази позиция с една от вашите ръце, хванете отдалеченото от вас бедро с другата си ръка, издърпайте коляното нагоре, като стъпалото лежи на земята.

Издърпайте бедрото, за да обърнете човека към вас на едната му страна. Ръката, притисната към бузата, ще поддържа главата.

Наведете отново главата назад, за да изчистите въздушните пътища. Нагодете подкрепящата ръка, ако е необходимо.

Припадък и шок

Припадъкът е предизвикан от внезапно падане на снабдяването с кръв на мозъка, обикновено резултат от рефлекторно забавяне на сърцето, което може да е причинено от емоционално разстройство или дистрес. Той не е сериозен, ако не се нараните, докато падате. Клиничният шок е физическа реакция и е резултат от тежко нараняване.

ПРИПАДЪК

Припадъкът може да е причинен от шок – внезапно падане на кръвното налягане или намаляване на нивото на кръвна захар в тялото. Чувство на замаяност и студ може да се изпита и без да се губи съзнание.

Лечение

Поставете пациента да легне, като краката му трябва да са малко над нивото на главата. Това ще увеличи потока на кръвта обратно към мозъка.

Хомеопатия. Aconite може да помогне на някого, който припада вследствие шок. Припадането поради липса на въздух изисква Carbo veg. и Arsenicum alb. Те се използват и в случаи на припадък поради изтощение или студ.

Акупресура. Нежно стимулирайте с нокът акупресурната точка, която се намира на разстояние 2/3 от горната устна и носа.

Цветни лекарства на Беч. Предложете няколко капки от лекарството “Спасение”, сипани във вода, или ги поставете директно върху езика в момента, в който пациентът се върне в съзнание.

ШОК

Има доста причини, поради които човек може да изпадне в клиничен шок. Симптомите приличат на тези при припадъка, който често е част от тежкия шок. Жертвите на шок са сиви, бледи, потни и неконтактни.

Лечение

Поставете човека в положението, описано при припадъка. Разхлабете дрехите, за да улесните дишането, но се уверете, че му е достатъчно топло. Не спирайте да му говорите и да го успокоявате.

Когато шокът е причинен от физическо изпитание, е необходима спешна медицинска помощ.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *