Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ароматерапията помага при тези проблеми!

Ароматерапията представлява използването на есенциални растителни масла, за да се подсилят общото здраве и външният вид. Маслата се използват като успокоителни, антисептични, при кожни проблеми, за косата, главоболие, умора, лека депресия и други. В статията ще научите как и кога да ги използвате.

Ароматерапията
Ароматерапията

Терминът е създаден от бащата на тази терапия – френския химик Рене-Морис Гатефос.

Затворете очи и си представете топъл юнски ден. Разхождате се из розова градина. Никакъв ветрец, а ароматът на стотици разтворени рози ви е обгърнал отвсякъде.

След това пък се озовавате в недрата на борова гора. Под краката ви пращят борови иглички, от което ободряващият аромат се усилва още повече.

Какви усещания ще предизвикат у вас тези разходки? Специалистите по ароматотерапия твърдят, че ароматът на розите успокоява и настройва за възвишени мисли, а мирисът на бора освежава и ободрява.

Още в дълбока древност хората обръщали внимание на лепкавите на пипане растения с приятна или остра миризма, която облекчавала състоянието на заболелите. По-късно те се научили да получават от растенията етерични масла и ароматични соли и ги използвали широко за лечебни цели.

Първите сведения за етеричните масла са намерени при археологически разкопки в Древното Друречие (Месопотамия). Те се отнасят приблизително към 4-3 хилядолетие преди новата ера.

От дълбока древност тръгва и историята на етеричните масла в Китай, Индия, Египет. Гърците и римляните усвоили изкуството за получаването им след завоюването на Египет.

Още през 16 век били известни маслата от лавандула, роза и градински чай. През 16-17 век са получени основните етерични масла от повече от 120 растения.

Въпреки, че корените на ароматотерапията тръгват от дълбоката древност, самият термин се появил чак през 20 век. Въвел го в употреба френският химик Рене-Морис Гатефос, който има голям принос за развитието на този лечебен метод. При работа в семейната парфюмерска фирма той силно обгорил ръката си и я потопил в делва с лавандулово масло. Ръката му зараснала за броени часове, като по нея не останали никакви белези.

Ароматните масла поддържат не само физическото, но и душевното здраве, привеждат чувствата в равновесие. Главната цел на ароматотерапията е хармонията на тялото и духа, както и поддържането и стимулирането на естествените защитни реакции на организма.

Действието на миризмите може да бъде вълнуващо и освежаващо, успо-кояващо и разслабващо. С тяхна помощ ще се избавите от гнева, ще отвлечете вниманието си от грижите, ще се освободите от страха и болката. Етеричните масла помагат при чувство на тежест в стомаха и безсъние, при радикулит и кожни заболявания, стимулират кръвообращението, работата на сърцето, белите дробове и другите вътрешни органи, пробуждат чувствеността и премахват раздразнителността. Ароматотерапията помага при лечението на редица хронични заболявания, при които съвременните лекарствени препарати не дават резултати.

Най-ефективно е вдишването на ароматичните вещества. Чрез обонятелните рецептори те попадат непосредствено в мозъка и затова тяхното действие се проявява почти веднага: помирисвайки розата, вие се усмихвате и самочувствието ви се подобрява веднага. Същото става и когато при главоболие поднесете към носа си шишенце с ментово масло.

При взимане на вана или при втриване в кожата етеричните масла проникват през порите в мускулната тъкан, ставите, във всички вътрешни органи и на първо място в жлезите с вътрешна секреция, където възникват импулсите, спомагащи за оздравяването на организма.

Терапия с аромати
Терапия с аромати

Възможността за вътрешно прилагане на етеричните масла е про-блематично, тъй като все още не е достатъчно проучено въздействие¬то им върху слизестите обвивки. Някои автори съветват да се взимат върху късче хляб или захар. Най-добре е такова лечение да се провежда под наблюдението на специалист.

Не се учудвайте, ако забележите, че в различни раздели на книгата едни и същи масла се препоръчват за лечението на различни болести. Много от етеричните масла притежават широк спектър на действие. Така например маслото от розмарин подобрява паметта, помага за съсредоточаване на вниманието, защитава от инфекции, съдейства за растежа на косата, повишава остротата на зрението, възбужда апетита и понижава нивото на холестерола.

При сериозни заболявания към ароматотерапията трябва да се отнесете като към допълнително средство, което смекчава острите симптоми, подобрява общото състояние и преди всичко укрепва защитните сили на организма. Използването на ароматични вещества не бива да бъде повод за пренебрегване на посещенията при лекар, още повече, че този иначе приятен начин на лечение има и цял ред противопоказания.

Ароматотерапията е полезна за всички. Специалистите обаче отбелязват, че този метод на лечение подхожда повече на жените, отколкото на мъжете. И действително е много трудно да се оцени ролята на ароматите в живота на жената.

Всички етерични масла без изключение (а те са няколко десетки) притежават бактерицидно, антисептично и противовъзпалително действие. Всички те влияят положително върху нервната система, притежават изразени козметични и дерматични качества. 70 процента от етеричните масла премахват дефектите след изгаряне и травми, 65 процента притежават обезболяващи свойства, 60 процента действат като еротични стимулатори, 50 процента от маслата нормализират функциите и състоянието на органите на кръвообращението, 40 процента нормализират дейността на храносмилателната система.

Есенциални масла
Есенциални масла

Най-полезните есенциални масла са следните:

ЛАЙКА – Успокоително средство

Използва се при предменструално напрежение/болки, стомашни разстройства, леко антиалерзично средство, алергичен ринит/сенна хрема, акне, екзема и други видове чувствителна кожа

ЕВКАЛИП – Антисептично средство

Използва се при предменструално напрежение/болки, стомашни разстройства, леко антиалергично средство, алергичен ринит/сенна хрема, акне, екзема и други видове чувствителна кожа

ЗДРАВЕЦ – Леко адстрингиращо средство

Използва се при порязвания, възпаления, гъбични инфекции (например “спортно стъпало”), използва се като инсектициден репелент, успокоява кожни проблеми, екземи, контузии, лек диуретик, задържане на течности, антидепресант, при чувство на смазаност

ЛАВАНДУЛА – Леко аналгетично средство

Използва се при главоболие, други болки, рани, контузии, антисептично средство, ухапвания от насекоми, мазна кожа, акне, отоци, успокоява безсъние, при лека депресия

РОЗА – Антисептично – средство

Използва се при възпалено гърло и синуси, хрема, подути очи, подпухналост, някои проблеми с циркулацията на кръвта (включително спукани капиляри), леко успокоително средство, безсъние, предменструално напрежение/болки, антидепресант, при симптомите на менопаузата при жените, намалено либидо, анорексия нервоза

РОЗМАРИН – Лек стимулант

Използва се при физическа и умствена умора, забравяне/разсеяност, дихателни проб-леми (включително астма), успокояване на ревматични болки, болки след интензивни физически упражнения, леко адстрингиращо средст-во за мазна коса

САНДАЛОВО ДЪРВО – Антисептично средство

Използва се при суха, напукана или пожълтяла кожа, акне, успокоява и релаксира по време на медитация, афродизиак

РИГАН – Леко аналгетично средсто

Използва се при менструални болки, главоболие, възпалено гърло, лек седатив, безсъние, затопляне, подобрява циркулацията на кръвта, при някои гъбични инфекции (например млечница), акне

ЖАСМИН – Антидепресант

Използва се при депресия, особено постнатална, (предполагаемо) при засилващи се контракции при раждане, афродизиак

НЕРОЛИ – Лек седатив

Използва се при безсъние, тревожност, нервна депресия, леко затопляне, подобрява циркулацията на кръвта, акне, лек аналгетик, предменструални болки: напрежение, при болки в гърба

Препоръчваме ви да опитате маслата от нашия магазин!

БИЛКОВО МАСЛО ЗА СКАЛП С РЕПЕЙ И АРГАНОВО МАСЛО код86144
БАЛСАМ С АРГАНОВО МАСЛО И НАР ЗА СУХА КОСА код86114
ШАМПОАН С АРГАНОВО МАСЛО И НАР ЗА СУХА КОСА код86107
МАСЛО ЗА СТИМУЛИРАНЕ РАСТЕЖА НА КОСАТА код19001
БИЛКОВО МАСЛО ЗА СКАЛП С ЛЮТИ ЧУШКИ И РЕПЕЙ код86143
БИЛКОВО МАСЛО ЗА СКАЛП С РЕПЕЙ И ХВОЩ ПРОТИВ КОСОПАД код86142
НАТУРАЛНО МАСЛО ЗА КОСА С РЕПЕЙ код86704
БИЛКОВО МАСЛО ЗА СКАЛП С РЕПЕЙ, против пърхот код86141
МАСЛО СЪС 110 БИЛКИ Най-добрите билки от света! код51209
МАСЛО ОТ МОРКОВ За UV защита и красива кожа! код30224
МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ Дишай свободно! код30432
КРЕМ НОНИ С екстракт от Нони и масло от жожба! код50111
КРЕМ С МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО код51306
АКТИВ КРЕМ С МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН код50121
АРГАНОВО МАСЛО -150капсули код30489
ЗАГРЯВАЩО МАСАЖНО МАСЛО 200мл код86312
АНТИЦЕЛУЛИТНО МАСАЖНО МАСЛО 200мл код86311

Онези от вас, които познават безсънието не само по слухове, няма да сбъркат, ако се погрижат в спалнята им да ухае на лайка, лавандула, маточина или градински чай. Ароматът на тези растения притежава успокояващо действие и предизвиква приятни сънища.

Обратно, някои аромати могат да ви ободрят. Цитрусовите растения стимулират психическата и физическата активност. Същевременно те понижават производството на стресовия хормон – адреналина.

Аромати от изток
Аромати от изток

Благоуханието на Изтока

През всички времена и у всички народи се е ценила дървесината на сандала. Непреходната любов към това вечно зелено дърво се обяснява не само с особените свойства на неговата дървесина – трайност и красота, но и с това, че в нея се съдържа етерично масло с аромат на роза и приятен възгорчив вкус. Именно това определя особената ценност на сандаловата дървесина. Колкото е no-суха, толкова е по-силен ароматът, който тя излъчва. В Индия и Китай от най-древни времена сандаловата дървесина участва във всички религиозни обреди. Будисткият храм е пълен с аромата на това дърво, както християнският с миризмата на тамян. И в днешно време сандаловото масло се смята за едно от най-добрите ароматни средства. То влиза в състава на голям брой скъпи парфюми. Освен славата си на парфюм, сандаловото масло притежава и многовековен авторитет на лечебно средство. Тибетската медицина го използва като противовъзпалително и кръвоочистително средство. В миналото сандаловото масло в желатинови капсули се използвало широко за лекуване на възпаления в пикочнополовата система и се считало за най-добър балсам.

Ароматерапията има правила
Ароматерапията има правила

Правила за прилагане на ароматерапията

Ако сте решили да използвате някакво етерично масло, спазвайте следните правила за безопасност:

  • Не нанасяйте неразредено масло върху кожата и лигавиците.
  • Не използвайте масло в по-големи дозировки от допустимите.
  • Проверете дали не развивате алергия спрямо съответната миризма.
  • Започнете прилагането на етеричното масло от най-малките дози – може би те ще бъдат достатъчни за вас.
  • Препоръчително е първите два пъти да не оставате във ваната повече от 5 минути. Ако самочувствието ви след ваната е по-добро, постепенно можете да увеличите времето на процедурата.
  • Когато използвате масла в лампата за аромати, първите два сеанса не трябва да надвишават 20 минути.
  • Когато си доставяте масла за еротично приложение, непременно проверете дали съответният аромат ще се хареса освен на вас и на партньора ви.
  • При бременност и епилепсия използването на етерични масла не е препоръчително.
  • Съхранявайте маслата плътно затворени на тъмно и недостъпно за децата място. Това са концентрирани вещества и те трябва да бъдат съхранявани така, както и другите лекарства. Дори една чаена лъжичка евкалиптово масло може да се окаже смъртоносна за детето.
  • Използвайте истински, естествени етерични масла. Само те въздействат върху организма по необходимия начин. Наред с тях съществуват редица изкуствено създадени, синтетични етерични масла, както и техни смеси, които нерядко се продават за “естествени”. Разбира се, подобни масла са по-евтини, но съвсем безполезни. Когато купувате етерични масла, винаги трябва да се осведомите за техния произход.

Запомнете: Етерични масла от теменужки, ябълков цвят, люляк, момина сълза, праскова, зарзала, лотос, магнолия, папрат, кокосов орех, манго, горска ягода, киви, диня, пъпеш и краставица не съществуват в природата! Тези растения не са етерично-маслени.

Дозировката на маслата обикновено се изчислява на капки. Скептиците, които не вярват, че няколко капки от маслото ще произведат необходимия ефект, са готови да използват направо половин стъкленица. В никакъв случай не постъпвайте така! Помнете, че една капка от маслото на лимона – това е цял лимон, а една капка ментово масло – половин килограм мента!

Източници: health.howstuffworks.com; aromatherapy.com; organicfacts.net; aroma-fito.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *