Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 важни съвета за тези, които искат да се хранят балансирано без глутен

Страдащите от непоносимост към глутен се стремят да избягват всички продукти, в които той се съдържа. Проблемът е, че така може да се стигне до еднообразно хранене. Ето 10 съвета, които ще помогнат менюто ви да остане балансирано.

1. Четете етикетите

Глутенът придава плътност, затова е много използван при индустриалните хранителни продукти. Избягвайте готовите храни или поне четете етикетите и не купувайте, когато прочетете „Съдържа следи от глутен“.

непоносимост към глутен
Ако имате непоносимост към глутена, трябва да знаете някои неща

2. Изберете „базови“ продукти

Като се спирате предимно на основни, а не на преработени продукти, намалявате риска да приемате глутен наред с другите хранителни вещества, пише „Здравен журнал“. Така си осигурявате и по-добро усвояване на витамините в храните, защото при глутенова болест глутенът намалява пропускливостта на чревната лигавица.

3. Открийте други зърнени храни

Заменете житото и неговите производни – хляб, макарони, грис – с ориз, царевица, картофи, киноа.

4. Включете фасула в менюто си

Фасулът, но също лещата и нахутът, са източници на комплексни глюциди и не съдържат глутен. Те са богати на растителни протеини, фибри, витамини В и магнезий.

5. Гответе сами

В ресторантите и магазините се предлагат тестени храни, които съдържат глутен, поради това,че са направени от пшенично брашно. Вкъщи обаче вие можете да приготвите същите продукти с брашно от ориз или царевица.

6. Приготвяйте си домашен хляб

Смесвайте различни брашна, които не съдържат глутен, и правете сами хляба си.

7. Заменете белия ориз с пълнозърнест

Пълнозърнестият ориз е по-богат на витамини от група В и на минерали, които частично се губят при рафинирането му, за да се получи белият ориз.

8. Разделете продуктите според това дали съдържат глутен

Отделете специално място в кухненските ви шкафове за продукти без глутен и не ги смесвайте с останалите. Освен това измивайте старателно кухненските прибори след готвене, за да не остават следи след приготвянето на продукти с глутен.

9. Всеки ден консумирайте плодове, зеленчуци и растителни мазнини

Плодовете и зеленчуците доставят максимално количество витамини и минерали, независимо дали ги консумирате пресни или термично обработени. Растителните масла пък са богати на витамини, разтворими в мазнина – А, Е и К, които често не достигат при непоносимост към глутен.

10. Сдъвквайте добре всяка хапка

Старателното сдъвкване на храната улеснява усвояването на хранителните вещества.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *