ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има безопасно лекарство, което преобръща хода на остеопорозата!

Освен това безопасно лекарство за лечение на остеопороза, в статията ще намерите таблица за съдържанието на калций в някои хранителни продукти, които се препоръчват при остеопороза, физическа активност и съвети за решаването на други проблеми с костите

Костна плътност - остеопороза
Костна плътност – остеопороза

След менопауза жените развиват остеопороза, тъй като яйчниците престават да отделят хормона естроген, който спомага за костната защита. Затова лекарите предписват синтетичен естроген, който да забави прогресирането на болестта. Задайте си въпроса дали това е факт, или мнение със съмнителна научна стойност, което цели да увеличи продажбите на фармацевтичните компании, които продават синтетичен естроген, коментира д-р Джон Лий.

При жените остеопорозата обикновено започва да се развива след 30-ата година, тоест почти 15 години преди менопаузата, като загубата на костна плътност се движи между 1-1,5% на година.

С настъпването на менопаузата тази стойност се увеличава от 3 до 5% за пет години, после спада до постоянното ниво от 1,5% на година. Ако естрогенът наистина предпазва от остеопороза, защо загубата на костна плътност започва 10-15 години преди менопаузата, когато нивата на естроген са все още нормални, пита д-р Лий. И отговаря, че нивата на хормона прогестерон (който също се синтезира от яйчниците на жените във фертилна възраст) започва да намалява след 30-та година.

„Аз смятам, че по-важният фактор при остеопорозата е липсата на прогестерон, който предизвиква спад във формирането на нова костна тъкан“, казва д-р Лий. „Повишаването на нивата на прогестерон увеличава костната маса и плътност и според мен преобръща хода на заболяването, а това е много добро и безопасно лекарство „.

От десет години д-р Лий прилага лечебна програма, съчетаваща крем с натурален прогестерон, здравословно хранене, витамини и минерали и движение, като е помогнал на стотици жени с остеопороза. В статистическия анализ на сто негови пациентки жените с най-тежка остеопороза постигнали средно увеличение на костната минерална плътност с 23,4% след тригодишно лечение – което е забележителен резултат. Общо стоте пациентки постигнали средно увеличение от 13%. След като постигам такива резултати при всички пациентки от 10 години насам, аз не мога да се съмнявам, че натуралният прогестерон наред с балансираното хранене, приемът на комплекс от няколко витамина и минерали и умереното спортуване могат да спрат прогресирането на остеопорозата при жените, казва той.

Убеден е, че разковничето е натуралният прогестерон. Лошото е, че повечето конвенционални лекари предписват синтетичен прогестерон, наречен прогестини, прогестогени и гестагени.

Тези медикаменти не предоставят пълния спектър биологични свойства на натуралния прогестерон и не са напълно безопасни, предупреждава д-р Лий.

За профилактика и лечение на остеопороза Лий препоръчва на жените да използват крем с 3% натурален прогестерон, който се нанася всеки ден преди лягане 24 дни в месеца, ако е след менопауза, или 2 седмици преди менструалния цикъл, ако е във фертилна възраст. Най-добре е кремът да се нанася върху местата, където човек обикновено се изчервява, тоест лицето, шията, гърдите, подмишниците и дланите на ръцете, защото там капилярите са най-близо до повърхността, което подобрява усвояването.

Ориентировъчно трябва да измазвате 10-15 г крем месечно. Не се тревожете за странични ефекти. Д-р Лий уверява, че при тази дозировка досега няма случай на токсично въздействие на натуралния прогестерон.

Два последни съвета: д-р Лий препоръчва да си направите изследване на костната минерална плътност, преди да започнете терапията с натурален прогестерон и година по-късно. Ако костната маса не се е стабилизирала или увеличила след 1 година редовен прием на прогестерон, здравословно хранене и движение, вие и вашият лекар трябва да изследвате другите фактори в живота ви, които могат да причиняват загуба на костна плътност като тютюнопушене или медикаменти, особено кортизонови препарати.

След менопауза слабите жени трябва да вземат суплементи с натурален прогестерон и естроген за запазване на костната плътност. Те не синтезират достатъчно естрон, предпазващ костите хормон, който се генерира от телесната мазнина преди и след менопаузата.

Прочетете как да се предпазите от остеопороза ТУК:

Двуседмична програма за предпазване от остеопороза

ТАБЛИЦА

Храни за костите
Храни за костите

Съдържание на калций в някои хранителни продукти, които се препоръчват при остеопороза

 

Продукт Количество Съдържание (в милиграма)
Зеленчуци
брюкселско зеле 1 чаена чаша 190
сурово зеле 1 чаена чаша 34
варено зеле 1 чаена чаша 64
моркови 1 чаена чаша 45
варена целина 1 чаена чаша 39
спанак 1 чаена чаша 200
задушена ряпа 1 чаена чаша 55
Риби и морски продукти
месо от раци 1 чаена чаша 246
скумрия 120 г 300
стриди 120 г 100
лакерда 120 г 220
сардина в масло 120 г 500
скариди 120 г 130
Бобови растения
фасул 1 чаена чаша 74
Соя 1 чаена чаша 138
Ядки и плодове
бадемови ядки 1 чаена чаша 160
орехови ядки 1 чаена чаша 50
капини 1 чаена чаша 46
портокали 1 брой 54

 

Физически упражнения

Това е възможно най-доброто средство за предотвратяване на остеопоро зата. Ако се занимавате редовно с физически упражнения, ще бъдете в състояние да забавите процеса, да го спрете и дори увеличите костната си маса.

Съществува един принцип, известен като Закон на Волф, според който костите реагират на напрежението. Ако сте подскачали всеки ден в продължение на две седмици само на десния си крак, при рентгенова снимка ще се установи, че костта на този крак изглежда по-плътна. Тя ще стане и по-здрава, а левият ви крак ще започне да отслабва.

За да се запазят костите е важно да се правят физически упражнения – разтягане на пружини, ходене пеша, скачане на въже, тенис, баскетбол, езда, танци и аеробика. Всички тези спортове са великолепен начин за предотвратяване на процеса на разпад на костната система. Занимавайте се поне 30 минути дневно.

Трябва обаче да знаете, че и претоварването е не по-малко вредно от бездействието. Изследователите алармират, че при млади жени, които изпадат в крайност при изпълнението на физически упражнения и намаляват консумацията на местна целулоза с 10-20 на сто, настъпват хормонални изменения, които водят до нарушения в менструалния цикъл и до загуби на калций. Това най-често се случва при жените между 20 и 30 години. Младите жени, при които менструацията спира в резултат на прекалено много физически упражнения, стрес или по друга неестествена причина, рискуват да заболеят от остеопороза.

Затова запомнете: всичко с мярка.

Витамини за костите
Витамини за костите

За най-важните витамини и минерали прочетете ТУК:

Това са 6 витамини и минерали, които правят костите здрави!

Хранителни добавки

Flax Oil – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло – природен продукт. Забавя развитието на заболявания на кости, стави и хрущяли, облекчава артритни огнища.

Капсулите „Дяволски нокът“ е една от най-успешно работещите формули за неутрализиране на негативни ефекти от заболявания на опорно-двигателния апарат. Облекчава състояния, свързани с дегенеративни промени. Като суровина в продукта се използват корените, заради високото съдържание в тях на иридоиди (харпагозид и бета ситостерол), флавоноиди (кемпферол, лутеолин), калций, цинк, селен, магнезий.

Освен това има крем балсам и гел балсам с дяволски нокът, за които прочетете, като отворите линковете.

Царските билки за опорно-двигателната система се препоръчват при заболявания на костите и ставите, артрит, остеопороза, полиартрит, болки в костите и ставите, изкълчвания, счупвания. Съдържат пчелен мед, гинко билоба, екстракти от златен корен, глог, див кестен, бял равнец, сладник, хвощ.

Още за соколечение при остеопороза прочетете ТУК:

Преборете остеопорозата със сокове, витамини и минерали, ето как!

Други проблеми с костите, ставите и мускулите

Ранно побеляване на косата

Ранно побеляване на косата
Ранно побеляване на косата

Възможна причина – дефицит на калций. Ако сте на 30 години и косата ви започне да побелява, трябва да се отнесете много сериозно към този факт – твърдят американски учени. Те са дошли до извода, че хората, които побеляват преди навършването на 40 години, страдат от недостиг на калций – един от елементите, без които не е възможен пълноценният човешки живот. Като следствие от тази недостатъчност в организма могат да възникнат редица здравословни проблеми – чупливост на костите, остеопороза, дефекти на зъбния емайл.

Когато при вас се появят подобни “сигнали”, потърсете веднага консултация с лекуващия лекар.

Научете как да поддържате костите си здрави след 50!

Челюстен синдром

Това е много болезнено състояние, при което страдат челюстните стави и дъвкателните мускули. Причината може да е напрежението в резултат на навика да се стискат силно зъбите. При някои хора като симптоми на заболяването се явяват главоболие, болки в шията, ръцете и дори раменете. Щракането в челюстта също е признак за това заболяване.

Ако вече сте се съветвали със стоматолог или интернист, но това не ви е помогнало, опитайте масаж на лицето. За да облекчите болката и да свалите напрежението, предизвикано от този неприятен синдром, идете при масажист-професионалист. Хората, които нощем насън скърцат със зъби, натоварват челюстите си и те започват да ги болят. Масажът помага на челюстните мускули да се отпуснат.

Фибромиалгия

Фибромиалгия
Фибромиалгия

Не е лесно да се обясни що за болест е това. Болките са в мускулите и съединителните тъкани, а не в ставите и са толкова силни, че не ви позволяват да извършвате и най-прости действия, фибромиалгията може да доведе до депресия. Специалистите я свързват с нарушения нощен сън. Непълноценният сън не позволява на мускулите да се отпуснат достатъчно и това твърде много ги изтощава. Ако ви е повалила тази болест, използвайте следните методи:

Разтягайте мускулите. Ще подобрите състоянието си, ако принудите болните, загубили еластичността си мускули да заработят. В отговор на болката, предизвикана от фибромиалгията, те се свиват силно, затова трябва да бъдат разтягани.

Постарайте се да тренирате мускулите на цялото си тяло, включвайки шията, раменете и кръста.

Редовно си правете масаж. Това е още един начин да облекчите мускулните болки. При наличие на фибромиалгия цялото тяло е напрегнато и болезнено. Един лек масаж ще помогне за регулиране на мускулния тонус и подобряване на кръвообращението като цяло. След няколко сеанса ще бъдете в състояние да изпълнявате всекидневните си задължения.

Медитирайте. Това е прекрасно средство за отпускане и сваляне на напрежението, а последното е главен виновник за задълбочаването на болестта.

Източници: homewoodhealth.com; dairynutrition.ca; americanbonehealth.org; womenshealthnetwork.com;

https://www.youtube.com/watch?v=x4-qBfo5jKk

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *