Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФИБРОМИАЛГИЯ

Фибромиалгия – причини за поява

Фибромиалгия е често състояние, характеризиращо се с мускулни болки по цялото тяло и чувство на обща умора и изтощение.

фибромиалгия

Заболяването се среща най-често при жени над 70-годишна възраст.

Хората с фибромиалгия страдат от мускулни болки и болезненост в цялото тяло, по-лесно се уморяват и често сънят им е нарушен. Симптомите могат и да отзвучат в рамките на няколко седмици, но понякога състоянието трае с месеци и дори с години. Тъй като не съществуват явни външни признаци и причините не са напълно ясни, хората невинаги обръщат внимание на страданието, което причинява фибромиалгията.

Кои са причините?

Никой не знае точните причини за фибромиалгията, но тя може да е свързана с разстройството на съня. Проучвания на мозъчните вълни при пациенти с фибромиалгия показват, че периодите на дълбок сън при тях са накъсани от по-лек „РЕМ“ сън. Това може да доведе до мускулни болки, което на свой ред да утежни нарушението на съня.

Счита се, че и стресът е основен фактор; преживявания като развод или физическо насилие увеличават риска от поява на болестта.

Какви са симптомите?

Обикновено симптомите се развиват бавно, в течение на няколко седмици. Продължителните мускулни болки често започват в областта на шията и гърба, но впоследствие се появяват и в други части на тялото. Сред другите най-чести симптоми са нарушеният сън, чувството на потиснатост, тревожност и раздразнителност, както и затруднената концентрация. В резултат от чувството на изтощение, особено сутрин, хората с фибромиалгия по-трудно изпълняват ежедневните дейности.

Често се наблюдават и главоболие поради напрежение, стомашен дискомфорт и подпухване на лицето и ръцете. Ако стресът нарасне, всички тези симптоми могат да се утежнят; те се повлияват и от фактори като времето, инфекции, алергии, колебания в хормоналните нива или депресия.

Диагноза и методи на лечение

Специфични изследвания за установяването на фибромиалгия не съществуват; обикновено диагнозата се поставя по описаните симптоми и резултатите от прегледа. Други изследвания, например кръвни проби за проверка на функцията на щитовидната жлеза, могат да бъдат проведени, за да се изключат заболявания, които биха могли да предизвикат симптомите.

В някои случаи болкоуспокояващите и нестероидните противовъзпалителни средства облекчават мускулните болки. Някои антидепресанти, предписани в ниски дози заради болкоуспокояващия им ефект, могат да бъдат приемани експериментално за период от две до три седмици.

Аеробните упражнения и методите за отпускане често подобряват общото състояние и съня. Лекарят може да препоръча и някои промени в начина на живот, например ограничаване приема на кофеин, за да се установи дали това допринася за по-добър сън. Когнитивната поведенческа терапия помага на пациентите да си изградят стратегия за справяне със заболяването и да променят начина, по който те го възприемат.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Фибромиалгията е около десет пъти по-честа при жените, отколкото при мъжете. За много ревматични заболявания рискът при жените е по-висок вероятно поради ефекта на женските полови хормони.

Девет от всеки десет пациенти с лупус са жени.

Ревматоидният артрит е 2-3 пъти по-чест при жените, отколкото при мъжете.

Състоянието Polymyalgia rheumatica (ревматична полимиалгия) се наблюдава около 2 пъти по-често при жени.

Подаграта и анкилозиращият спондилит са по-често срещани при мъжете.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *