Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са основните видове хормоналнозаместителни терапии?

хормоналнозаместителни терапии

Има няколко начина да се проведе хормоналнозаместителна терапия (ХЗТ) като например приемане на естроген и прогестерон под формата на таблетки или комбинация от няколко форми като естрогенова лепенка и таблетки прогестерон. Изборът на вида терапия зависи от симптомите и личните предпочитания.

  • Таблетки естроген

Подходящи само за жени, на които е отстранена матката.

  • Циклична терапия: таблетки естроген и добавяне на прогесте­рон от 10 или 14 ден на месеца.

Изкуствено се предизвиква менструален цикъл. Възможни странични ефекти: напрежение в гърдите, подуване (задържане на течности) и кървене при спиране на прогестерон.

  • Комбинирана продължителна те­рапия: всекидневен прием на естроген и прогестерон.

По-ниското ниво на прогестерона (приеман редовно, но в ниски дози) може да намали напрежението в гърдите. Възможно е да предизвика нередовно псевдоменструално кървене.

  • Естрогенова лепенка (трябва да се приемат и таблетки прогесте­рон) или лепенка с комбинация от естроген и прогестерон.

Поставя се в долната част на тялото и се сменя на всеки три или четири дни. По-ниска- та доза на хормона води до по-малко странични ефекти. Предпазва от остеопороза и облекчава горещите вълни и вагиналната сухота почти толкова ефикасно, колкото таблетките естроген. Възможно е лепилото на лепенката да раздразни кожата. В такъв случай сменете марката.

  • Гел с етроген

Действие, подобно на това на лепенката, но без опасност от кожно раздразнение.

  • Вагинални кремове с естроген

Помагат единствено при вагинална сухота и атрофични промени и намаляват риска oт инфекции на пикочните пътища. Част от естрогена може да премине от лигавицата чрез кръвта и вероятно ще трябва да приемате таблетки прогестерон, ако нивото на естрогена в кръвта се повиши, за да намалите риска от рак на ендометриума.

  • Естествени естрогени (естриол, естрадиол, естрон) под формата на крем и таблетки.

Някои хора смятат, че са по-безопасни от синтетичния естроген, защото са по-слабо активни. Липсват обаче сигурни доказателства за тяхната ефикасност. Учените не са категорични дали приемът само на естрогени без прогестерон няма да увеличи риска от рак на ендометниума.

  • Назален спрей с естроген.

Сравнително нов продукт; използва се всекидневно и след усвояването на естрогена ефектът му продължава 24 часа. Твърди се, че страничните действия са по-малко.

  • Естествен прогестерон: под формата на крем или таблетки.

Предизвиква по-малко странични ефекти като напрежение в гърдите и подуване (задържане на течности) в сравнение със синтетичния прогестерон. Няма информация за въздействието му върху ендометриума или костите.

 

Важни съвети за женското здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *