Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашни любимци вкъщи? Да, те ви носят здраве!

Милиони хора по света не могат да си представят живота без своите домашни любимци.

Куче вкъщи
Куче вкъщи

Ако сте от тях, отлично знаете защо е така, а ако все още никога не сте имали такава очарователна компания, разберете какво би ви донесла тя.

По-малко срещи с лекаря

Статистиките показват, че хората, които си имат животинче вкъщи, по-рядко имат нужда от лекар в сравнение с останалите. Най-честата причина за консултации е стресът. Когато човек се грижи за котка или куче, той е по-спокоен. Употребата на лекарства също е по-малка при притежателите на домашни любимци.

Повече движение

Господарите на кучетата се движат редовно, което се дължи главно на задължителната всекидневна разходка. И това не е всичко. Наблюденията показват, че тези хора са по-склонни към допълнително физическо натоварване във фитнес залите или чрез други спортове. Притежаването на домашно животно се оказва стимул за поддържането на добра физическа форма.

По-бързо излекуване

Често се говори, че домашните любимци оказват истинска подкрепа при проблемите, които срещат техните господари – загуба на близък човек, заболяване и други. Присъствието на кучето или котката подпомага изразяването на емоциите и разсейва от неприятните усещания. Терапевтичната мощ на животните е позната от векове насам. Многобройни са случаите, в които те са помогнали при главоболие, депресия, паника, безсъние или за бързо възстановяване от тежки болести и физически страдания.

Чувство за душевен комфорт

Над 70% от притежателите на животни твърдят в анкета на Световната здравна организация, че техните любимци им позволяват да се чувстват добре в ежедневието и да имат по-хубав живот. Според друго изследване, хората, които имат животни вкъщи, имат общи черти, отличаващи ги от останалите – те са по-отговорни, по-общителни, по-смели, депресията при тях е много по-рядко срещана. Усещането за душевен комфорт се отнася и до тези, които нямат домашни любимци, но често са в компанията на чуждите животинчета. Установено е например, че погалването на кучето или котката допринася за нормализиране на кръвното налягане и на сърдечния ритъм.

Край на самотата

Според проучване на Пенсилванския университет в САЩ близо 100% от притежателите на домашни животни разговарят с тях, а 75% смятат, че любимците им ги разбират и подкрепят емоционално. Както при молитва, докато разговарят с кучетата си, много хора се чувстват чути и закриляни. За възрастните хора този ефект е двойно по-силен. Смята се дори, че възрастният човек може да е много по-привързан към домашния си любимец, отколкото към друг човек.

Освен това животните улесняват контактите между хората – както между членовете на семейството, така и с непознати, тъй като нерядко служат за претекст за запознанство. Психотерапевти свидетелстват, че присъствието на куче по време на колективни сеанси повишава нивото на общуване в групата и спомага за добрия климат на терапията.

По-добро развитие на децата

Европейската асоциация на педиатрите излиза с данни, които говорят недвусмислено за ползата от домашни любимци при отглеждането на децата. Подобрява се имунната система на малките, с 30% по-малко са респираторните инфекции, с 20% намаляват отитите. Освен това присъствието на животно вкъщи ускорява развитието на говора и комуникативните способности изобщо. По-късно в живота порасналите деца признават, че съжителството с куче или котка им е помогнало да създават приятелства. За подрастващите ползата е в по-успешното им психоемоционално съзряване.

Важно!

Ползата от домашните любимци е пълна само ако редовно ги преглежда ветеринарен лекар, ако са добре дресирани, за да се избягват инциденти като ухапвания например и ако не предизвикват алергии при хората и децата около тях.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *