ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съществуват ли безвредни и ефикасни медикаменти за борба с холестерола?

В идеалния случай би трябвало да успеете да нормализирате нивата на холестерола си и да намалите риска от сърдечносъдови заболявания чрез промяна в хранителния режим и спортуване.

med-1При някои хора обаче само това няма да е достатъчно. Ако лекарят ви предпише специални медикаменти, това не значи, че не сте се справили с програмата и трябва да спрете да я следвате – просто имате нужда от допълнителна помощ. Възможно е да сте генетично предразположени към повишен холестерол; в този случай промяната в хранителния режим, приемът на добавки и спортуването вероятно няма да са достатъчни. За щастие днес съществуват безвредни и ефикасни медикаменти за борба с високия холестерол.

Една от основните причини за по-голямата продължителност на живота днес в сравнение с преди 50 години е широкият набор от медикаменти за голям брой заболявания, които в миналото са били нелечими. И въпреки че всички лекарства притежават нежелани странични ефекти, при разумен подбор те по-често оказват благотворно влияние върху здравето, самочувствието и дълголетието, отколкото да вредят.

Въпреки това приемът на медикаменти не означава, че трябва да се откажете от програмата „По-здрави“ и да започнете да се храните само с наденички и чипс. Според едно изследване едва половината от хората, приемащи таблетки за понижаване нивата на хо лестерола, са постигнали желаните стойности, в сравнение с 80% при пациентите, които заедно с медикаментите са спазвали и диета. (Представете си процента, ако учените бяха взели под внимание и ефекта от свалянето на килограми, и гимнастиката.) Можете да продължите да приемате хранителни добавки, но само след като уведомите лекаря си за това. Понякога те налагат намаляване на дозата на приеманото лекарство.

Лекарства за цял живот

Необходимостта от медикаментозно лечение се определя от нивата на холестерола и наличието на други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Вероятно лекарят ще ви предпише лекарства, ако в продължение на три месеца общият ви холестерол остане над 4 ммол/л, а нивото на LDL-холестерола се задържи над 2 ммол/л, както и ако при вас са налице следните рискови фактори:

  • предишни прояви на коронарна болест на сърцето (КБС), диабет или хипертония или случаи в семейството на ранна КБС;
  • тютюнопушене;
  • HDL- холестерола под 0,9 ммол/л.

Също така лекарят може да ви предпише медикаменти дори без наличието на тези рискови фактори, в случай че общият ви холестерол е над 5 ммол/л, а LDL-холестеролът — над 3 ммол/л.

Щом веднъж започнете да приемате понижаващи холестерола медикаменти, може да се наложи да правите това до края на живота си. Тези лекарства не „лекуват“ повишения холестерол — приемът им просто пречи на организма да произвежда или абсорбира холестерола. Щом веднъж спрете, холестеролът ви ще се върне към първоначалните си нива. Но ако подобрите начина си на хранене, свалите килограми и увеличите физическата си активност, можете да намалите холестерола достатъчно, за да не се нуждаете от прием на ме­дикаменти.

Когато получите рецепта

Попитайте лекаря си следното:

За какво е това лекарство?

Какви са вероятните нежелани странични ефекти и как да реагирам, ако се проявят?

Взаимодейства ли с храни, други медикаменти или хранителни добавки?

Каква доза трябва да приемам?

Кога да го вземам (например по време на хранене или не)?

Ще е необходимо ли да си правя редовни кръвни изследвания?

Какво да направя, ако пропусна доза?

Как мога да съм сигурен/сигурна дали очакваната полза ще е по-голяма от евентуалните рискове?

Безопасност и странични ефекти

med-bezop i stran efektТръгнали сте си от лекарския кабинет с рецепта и осъзнава те, че не си спомняте нито един от съветите, които ви е дал специалистът. Притеснявате се за евентуалните странични ефекти от медикамента. Това е съвсем нормално: всяко лекарство, дори аспиринът, притежава нежелани действия. Но все пак имайте предвид, че щом лекарят ви го е изписал, значи вероятно ползата от него надвишава вредите. И честно казано, в повечето случаи вредата е незначителна. Милиони хора по света приемат медикаменти за понижаване на холестерола, без да изпитват никакви странични реакции, а голяма част от днешните лекарства се употребяват вече над 15 години.

Най-често срещаните странични ефекти при повечето лекарства са проблемите със стомашно-чревния тракт като гадене или разстройство. Уведомете лекаря си при евентуални симптоми, особено ако не отшумяват. Може да се наложи да смените дозата или лекарството — не е необходимо да страдате излишно.

Съществува известен риск от проблеми с черния дроб, тъй като лекарствата срещу холестерол се преработват там, което допълнително натоварва този ор­ган. Ето защо, преди да ви предпише медикаменти, лекарят сигурно ще назначи кръвни тестове, за да измери нивата на чернодробните ензимите, по което може да се определи състоянието на органа. Желателно е от шест до осем седмици след началото на лекарствения прием да се подложите на още един тест, за да сте сигурни, че черният дроб понася добре лекарството. Дори чернодробните ензими да са леко повишени, не се притеснявайте. Много често нивата им се нормализират до няколко седмици, без да спирате приема на медикамента.

Статини – новите чудодейни лекарства

Статини
Статини

Този клас медикаменти, познати също подсложното наименование инхибитори на ензима HMG-CoA редуктаза, промени коренно лечението на повишения холестерол — повече, отколкото всички останали съществуващи лекарства. В употреба вече повече от десетилетие, статините се продават под различни търговски наименования като лескол (флувастатин), сортис (аторвастатин), крестор (росувастатин), липостат (правастатин натрий) и зокор (симвастатин). Съществуват разновидности на симвастатина, наречени зокор форте и зокор ултра форте (продават се с рецепта, по лекарско предписание). За да избегнем объркване и неяснота, в тази глава ще използваме само търговските имена на медикаментите.

Статините действат, като частично блокират действието на ензима HMG-CoA редуктаза, който регулира бързината, с която организмът синтезира холестерол (организмът произвежда около 3—4 пъти повече холестерол, отколкото приема чрез храната). Блокирайки действието на този ензим, статините спират синтеза на холестерол. Те също така увеличават способността на тялото да прочиства вредния LDL-холестерол от кръвта и да го транспортира до черния дроб, където той се разпада и накрая се изхвърля. Въпреки че статините не са толкова ефикасни за повишаване на „добрия“ холестерол или за намаляване стойностите на триглицеридите, колкото някои други медикаменти, те оказват положителен ефект и в тези насоки.

Но статините не са идеалното лекарство. Те не повлияват значително трансформирането на малките и плътни LDL-частици (които по-често се вклиняват в артериалните стени) в по-големи и обемисти частици или не понижават нивата на липопротеин (а) — друга частица, която може да допринесе за образуването на тромби и плака. Така че дори да приемате статинови препарати, лекарят ви би могъл да предпише и други медикаменти в зависимост от рисковите фактори за сърцето.

Колко са ефикасни статините?

Като цяло изследванията показват, че статините могат да понижат LDL-холестерола между 10 и 60% в зависимост от конкретния медикамент и дозировката. При важно изследване от 1994 г. върху симвастатина се разкрива, че смъртността поради сърдечносъ­дови заболявания намалява с 42%, а смъртността поради други причини спада с 30% в продължение на пет години при пациенти, приемащи препарата зокор. Няколко други изследвания сочат, че липостат редуцира случаите на инфаркт, както и необходимостта от ангиопластика и операция за поставяне на байпас при пациенти без сърдечносъдови заболявания, като понижава нивата на LDL-холестерола. Друго проучване разкрива, че липостат намалява общата смъртност при пациенти, вече претърпели инфаркт, при които обаче нивото на холестерола е било в сравнително средни граници. Новите „суперстатини“, които в момента се разработват от учените, могат да понижат нивото на LDL-холестерола дори още повече — до 80% в някои случаи.

Имайки предвид огромния им успех, не е никак чудно, че статините са сред най-често предписваните медикаменти (генеричното лекарство симвастатин е най-масово предписваният медикамент). Но според съвместно британско-австралийско изследване върху статините, публикувано в медицинското списание „Ланцет“ през 2005 г., в което участвали над 90 000 души, е препоръчително те да се предписват все повече, тъй като е доказано, че са полезни за всички, които са застрашени от инфаркт или инсулт, независимо от нивото на холестерола.

Те са известни като съвременните чудодейни лекарства — проф. Рори Колинс от изследователския екип, търсещ методи за предпазването на сърцето, към Британската кардиологична фондация ги нарича „новия аспирин“, само че по-безвредни от него. И както ще прочетете по-нататък, учените откриват все повече ползи от тях, които не се ограничават само до регулиране на холестерола.

Обикновено, за да проявят максималния си ефект, статините трябва да се приемат между четири и шест седмици. Дозировката варира според конкретния препарат, но поне една доза трябва да се приема по време на вечеря или преди лягане, тъй като през нощта организмът синтезира повече холестерол, отколкото през деня.

Бъдете постоянни

med-badete postoianniСамо защото показателите на холестерола падат, това не означава, че можете да преустановите приема на предписаните ви статини, без да се консултирате с лекар. Въпреки това, противно на лекарските препоръки, 25% от хората над 65-годишна възраст спират да приемат статини през първите шест месеца. Това е погрешен ход поради няколко причини, като не най-маловажната от тях е, че статините не могат да регулират нивото на хо­лестерола, ако не ги приемате. Според някои изследвания рязкото им спиране може да доведе до проблеми като повишен риск от инфаркт, нестабилна стенокардия и инсулт.

При опити с плъхове се наблюдава, че внезапното спиране на статините свежда до минимум синтеза на азотен окис — съединението, което поддържа артериалните стени гладки и еластични и ограничава прилепчивостта на тромбоцитите.

Следването на програмата „По-здрави“ може да ви помогне да редуцирате количеството на приеманите медикаменти или дори изцяло да ги спрете. Това обаче може да направите само след консултация с лекар.

Не забравяйте да вземате лекарството си

Докато си миете зъбите преди лягане, внезапно се сещате, че сте пропуснали да изпиете дневната си доза статини. Забравянето е най-честата причина, поради която хората не вземат медикаментите. За да не забравяте, опитайте следните неща:

Съчетайте приема на лекарството с някаква ежедневна дейност. Например вземайте го, когато си миете зъбите сутрин или когато вечеряте.

Използвайте алармите на часовниците, мобилните телефони и компютрите, за да ви напомнят кога да приемете медикамента.

Използвайте специални кутийки за таблетки, където да подреждате лекарствата си по седмица, ден и час. Тогава лесно ще можете да проверите дали сте забравили дозата си.

Дръжте лекарствата си на видно място.

Използвайте дневник за приеманите лекарства.

Поставяйте си напомнящи бележки с текст „Изпих ли си лекарството?“ на различни места из дома като входната врата, върху чантата или ключовете.

Разходи за статини

med-razhodiСтатините не са евтини медикаменти — често цената им е пречка пред лекарите да ги предписват по-често. Съществува нарастващ натиск от страна на производителите на генеричните лекарства, които се противопоставят на патентите, притежавани от големите фармацевтични компании. Например патентът за сортис, едно от най-продаваните лекарства в света, скоро ще изтече, което ще доведе до производство на по-евтини разновидности на генеричното лекарство.

Недостатъци на статините

Както всички медикаменти, и статините крият рискове. Въпреки че се считат за изключително безвредни, имайки предвид огромния брой хора по света, на които се предписват от вече 15 години, в редки случаи те могат да причинят проблеми. Предлагаме ви списък с някои от техните потенциални странични ефекти.

Мускулни и бъбречни увреждания – През 2001 г. немската компания „Байер“ изтегли своя статинов препарат липобай (церивастатин) от пазара поради данни за най-малко 31 смъртни случая в САЩ, свързани с употребата на лекарството. Те са били причинени от състояние, познато като рабдомиолиза, при което мускулните клетки се разпадат, освобождавайки протеини, които попадат в капан в бъбреците. Това пречи на способността на бъбреците да филтрират кръвните токсини, което води до бъбречна недостатъчност и оттам до смърт.

Въпреки че статиновите медикаменти рядко се свързват с данни за рабдомиолиза, Агенцията по храните и лекарствата на САЩ изчислява значително по-голям риск при препарата липобай, особено когато той се използва във високи дози, при много възрастни пациенти и в комбинация с иполипид (гемфиброзил), друго липидопонижаващо лекарство. Рискът, свързан с продаваните в момента статини, е изключително нисък, особено когато се приемат само от хора без рискови фактори за рабдомиолиза, каквито са съще­ствуващи бъбречни увреждания.

Много по-малка причина за безпокойство е мускулната слабост или болка, изпитвана като страничен ефект от някои хора, приемащи статини. По-застрашени са следните групи хора: над 80-годишна възраст, с дребно или с деликатно телосложение, страдащи от мултисистемно заболяване (например хронична бъбречна недостатъчност) или приемащи множество медикаменти. Като цяло около 5% от хората, които са на лечение със статини, изпитват тези нежелани ефекти. Обикновено те отшумяват след спиране на лекарството и често могат да бъдат предотвратени чрез прием на коензим Q10.

med-nedostataci na statiniteЧернодробни увреждания – Както повечето медикаменти, статините се разграждат в черния дроб, което допълнително натоварва този орган. Ето защо по време на първите шест месеца от приема на лекарството нивата на чернодробните ензими в организма трябва да се наблюдават.

Необходимо е също да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той също натоварва черния дроб и увеличава риска от чернодробна недостатъчност, ако приемате статини (или други медикаменти). Повишени нива на чернодробните ензими се наблюдават при 0,5—2% от хората, приемащи статини, най- често при тези на висока доза. Пълната чернодробна недостатъчност е изключително рядко състояние и обикновено намаляването на дозата води до понижаване на ензимите.

Изчерпване на коензим Q10 – Статините понижават синтеза на важния коензим Q10. Клетките се нуждаят от него, за да използват енергията. Ето защо при прием на статини е добра идея да вземате коензим Q10 като добавка.

Катаракта – Статините сами по себе си не водят до катаракта. Но според американско изследване от септември 2001 г. едновременният прием на зокор и антибиотика еритромицин може да повиши риска. При десетдневен курс с антибиотика се наблюдава удвояване на риска от перде на окото, а два или три курса го утрояват. Ако приемате статини и се нуждаете от антибиотици, се консултирайте с лекаря си.

Увреждане на нервите – При проучване, в което се наблюдават 500 000 датски жители, се разкрива, че хората, приемащи статини, по-често развиват вид нервно увреждане, наречено периферна невропатия. Това заболяване може да причини слабост, усещане за гьделичкане, болка в ръцете и краката и затруднено ходене. Приемът на статини в продължение на една година увеличава риска от нервни увреждания при около 15% от хората, или един на всеки 2200 пациенти; при хората, приемащи лекарството две или повече години, рискът се увеличава с 26%.

Опасни комбинации

Едновременният прием на статини с някои медикаменти може да увеличи риска от мускулни увреждания. Такива са: фибрата, никотинова киселина (ниацин), противогъбичните препарати орунгал (итра коназол), низорал (кетоконазол) и всички вещества в групата на азолите, антибиотици като еритромицин и кларитромицин, имуносупресора сандимун (циклоспорин), инхибитори на HIV протеазата, антидепресанти като серзон (нефазодон), бета-блокерите, калциеви антагонисти изоптин (верапамил), препарати срещу сърдечна аритмия като кордарон (амиодарон) и дори сока от грейпфрут.

Статините причиняват ли рак?

От години в интернет се разпространяват слухове, че статините могат да причинят рак. Това мнение за пръв път се цитира в изследване от 1996 г., публикувано в специализираното„Списание на Американската медицинска асоциация“, където се предполага съществуването на връзка между рака, статините и фибратите (друг клас медикаменти, потискащи синтеза на холестерол и липопротеини).

Учени, анализиращи изследвания при животни, при които двете лекарства са били давани на плъхове, откриват, че гризачите развиват рак много по-често от обикновено. В някои случаи ракът се среща при дозировка на лекарството, близка до тази, предписвана на хора. Въпреки това при две други изследвания, наблюдавали големи групи от хора, приемащи статини, и анализ на шест мащабни клинични опита не се разкрива никаква връзка между приема на статини и раковите заболявания.

Допълнителни ползи от статините

med-dopaln polziКолкото повече учените изучават статините, толкова повече потенциални ползи от тях биват разкривани.

Понижаване на нивото на С-реактивния протеин – Множество изследвания сочат, че статините понижават нивото на С-реактивния протеин (CRP), показател за възпаления, който днес е считан от учените за по-важен индикатор за сърдечносъдово заболяване дори от високия холестерол. При изследване, публикувано през август 2001 г., се разкрива, че зокор води до понижаване на CRP само след две седмици.

Намаляване на риска от инсулт – При няколко мащабни изследвания при пациенти с установени сърдечносъдови заболявания статините понижават риска от първи инсулт с 11 до 30%. При анализ на няколко клинични опита се предполага, че ефектът на статините върху риска от инсулт вероятно се дължи не само на способността им да понижават холестерола. Те подобряват функцията на ендотелните клетки (клетките, изграждащи артериалните стени) вероятно чрез увеличаване на синтеза на азотен окис. Това подпомага поддържането на артериалните стени гъвкави и гладки и намалява вероятността от образуване на плака. Статините също така намаляват възпаленията, правят тромбоцитите по-малко лепкави, имат антиоксидантно действие, предотвратяват разкъсването на плаката и образуването на тромби.

Лечение на автоимунни заболявания и предотвратяване на реакцията на от­хвърляне след трансплантация – При автоимунните заболявания, каквито са псориазисът и ревматоидният артрит, свръхактивната имунна система се обърква, възприема собствените си клетки като чужди тела и започва да ги атакува. Учените обаче откриват, че статините блокират действието на някои имунни клетки, играещи роля в тези състояния. Същите имунни клетки участват и в отхвърлянето на присадени органи, като карат учените да предполагат, че един ден статиноподобни лекарства могат да бъдат използвани като имуносупресори следтрансплантация.

Несъмнено най-голям интерес относно ефектите на статините при автоимунните заболявания съществува при лечението на множествена склероза, друго автоимунно заболяване. При изследване, публикувано в медицинското списание „Неврология“, се установява, че статините предотвратяват растежа на имунни клетки, водещи до развитието на тази болест. Извършвани са опити с мишки, болни от множествена склероза, които се лекуват една седмица с липитор (аторвастатин) в дози, равни на най-високите дози, предписвани на хора, като се наблюдава, че лекарството предотвратява повторни появи на болестта и намалява характерното за нея мозъчно възпаление. В момента на написване на тази книга в Медицинския колеж в университета в Йейл се набират доброволци, страдащи от множествена склероза, за провеждане на клинични опити.

Подобряване на здравето на костите – Изследвания при животни и ретроспективни проучвания при хора показват, че статините могат да подпомогнат растежа на костите, като се предполага, че е възможно да се използват при заболяването остеопороза, което причинява чупливост на костите. Днес повечето начини за лечение на остеопороза единствено забавят загубата на костна тъкан. Откриването на лекарство, което би помогнало на костите да растат, ще се превърне в изключително научно постижение. Все още е противоречив въпросът дали и доколкото статините увеличават костната плътност. Дори и това да е така, не очаквайте лекарят да ви ги предпише при остеопороза. Статините могат да послужат като основа за създаване на нови медикаменти, които имат сходна молекулярна структура, но са насочени директно към заздравяването на костите.

Борба с болестта на Алцхаймер – Все повече данни сочат, че холестеролът може би играе роля в появата на болестта на Алцхаймер. Това логично поставя въпроса дали понижаващите холестерола медикаменти могат да намалят риска от Алцхаймер. Отговорът е „може би“. При най-мащабното до момента изследване учените изучават рисковите фактори за Алцхаймер и всички приемани медикаменти при 912 пациенти с установена или предполагаема болест на Алцхаймер и на 1669 членове на семействата им. Те откриват, че приемът на статини намалява риска от развитие на Алцхаймер с почти 80%. Предполага се, че статините блокират действието на протеина амилоиод-бета, който кара кръвоносните съдове да се свиват, като така се ограничава кръвоснабдяването на мозъка.

Диабет – Когато учени от Глазгоу и Дърам оценяват данните от проведено в Западна Шотландия изследване, те откриват, че препаратът липостат понижава риска от развитие на диабет с 30%. Предполагат, че това се дължи на способността на липостат да редуцира нивото на триглицериднте. (И други статини имат такъв ефект.) Повишените триглицериди увеличават количеството на свободните мастни киселини в кръвта, които на свой ред пре­чат на инсулина да взаимодейства с рецепторите си. Намаляването на триглицериднте е един от начините за запазване на инсулиновата чувствителност и предотвратяване на инсулиновата резистентност.

Намаляване на риска от рак – Съществува противоречиво мнение за ефекта на статините върху риска от рак. Наскоро приключило десетгодишно изследване сред 30 000 участници обаче разкрива, че колкото по-продължителен е приемът на статини или на други понижаващи холестерола медикаменти при мъжете, толкова по-малък е рискът от поява на рак на простатата. Въпреки че няколко предишни маломащабни проучвания също откриват връзка между употребата на статини и по-ниския риск от рак на простатата и други органи, новото изследване е много по-обстойно. Въпреки това учените твърдят, че все още не разполагат с достатъчно данни за категорични заключения.

Инхибитори на абсорбцията на холестерола

med-inhibitoriРегулирането на холестерола в кръвта до голяма степен се извършва от два органа: черния дроб, който синтезира холестерол и жлъчни киселини (използвани за разграждане на мазнините), и тънкото черво, което абсорбира наситените мазнините, приети с храната (използвани за производство на холестерол в черния дроб), както и самия холестерол от кръвта и от жлъчката. Статините понижават холестерола най-вече като потискат синтеза му в черния дроб. Съществува обаче нов клас медикаменти, наречени инхибитори на абсорбцията на холестерола, които намаляват стойностите чрез предотвратяване на абсорбирането му от червата. Първият одобрен медикамент от тази група е езетрол (езетимиб).

Приложен самостоятелно, езетрол намалява холестерола с около 18% според изследвания. При комбинация със статини холестеролът спада с 25% повече, отколкото само при статинова терапия. Това е важно, тъй като по принцип само 60% от хората на лечение със статини успяват да достигнат желаните стойности. При едно изследване едва 19% от пациентите, приемащи единствено статини, са постигнали целта си; при добавяне на езетрол тази цифра се повишава до 72%. Според специалистите употребата на езетимиб е полезна допълваща терапия към статините, като приемът на 10 мг може да намали LDL-холестерола с още 20%, което иначе би могло да се постигне, ако дозата на приеманите статини се увеличи три пъти. През 2004 г. компаниите „Мерк“ и „Шеринг-Плау“ получиха одобрение съвместно да пуснат на пазара комбинирания продукт инеджи, който съдържа инхибитор на абсорбцията на холестерола и статии (езетимиб/симвастатин).

Странични ефекти – Най-често срещаните нежелани ефекти са болки в гърба, стомаха и ставите.

Противопоказания – Не е препоръчително да се приема едновременно с фибрата.

Препоръчителна дозировка – Езетрол трябва да се взема един път дневно в таблетка от 10 мг, с или без храна.

Ниацин

med-niacinНиацинът (никотинова киселина, витамин Вз) е един от най-старите медикаменти за понижаване на холестерола. Той е витамин от групата В и се среща в плодовете, зеленчуците, месото и зърнените култури, както и в повечето мултивитаминни продукти. В количества от 35 мг дневно ниацинът се счита за добавка, но ако го приемате в дози, достатъчно високи, за да намалят холестерола, т. е. 100 пъти над дневната препоръчителна до за от 17 мг при мъжете и 13 мг при жените, то тогава трябва да го направите само под наблюдението на лекар (въпреки че се продава без рецепта в аптеките).

Той намалява синтеза и отделянето на LDL-холестерол от черния дроб, като така понижава количеството му е 15—20%. Той също така ограничава отделянето на свободни мастни киселини, съхранявани в мастните клетки, които в един момент се превръщат в триглицериди. Ето защо е отлично лекарство за намаляване на триглицеридите, които могат да спаднат от 20 до 50%. Освен това води до повишаване на HDL-холестерола между 15 и 35%. Търговската марка е ниаспан.

Ниацинът има един недостатък: може да предизвика прилив на кръв и зачервяване. Това се случва, тъй като той отпуска кръвоносните съдове и така подобрява кръвообращението. Обикновено зачервяването изчезва около един час след приема на лекарството. Този ефект може да се предотврати чрез предварително вземане на аспирин.

Съществуват два вида никотинова киселина: с бързо или с отложено освобождаване на активното вещество. При отложеното освобождаване зачервяването е по-малко, но тази форма не бива да се приема без разрешение от лекаря. Ако прекалите с дозата, това може да доведе до чернодробни увреждания и до опасно покачване на нивото на кръвната захар при диабетици. Поради тази причина повечето специалисти препоръчват да се за­почне с формата с бързо освобождаване на активното вещество. Уверете се, че приемате никотинова киселина, а не никотинамид, който не понижава нивото на холестерола.

Странични ефекти Освен зачервяването са възможни и някои други нежелани ефекти на ниацина.

  • Аномалии в нивото на чернодробните ензими Около 5% от хората, които прие­мат над 3 г (максималната допустима доза е 2 г) никотинова киселина дневно, могат да открият, че имат повишени нива на чернодробни ензими, което означава, че черният дроб е претоварен. Ако тези нива се задържат и ензимите достигнат три пъти над обичайните стойности, лекарят ви може да прекрати приема на продукта.
  • Регулиране на кръвната глюкоза При около 10% от хората, особено при страдащите от диабет, инсулинова резистентност или метаболитен синдром, никотиновата киселина може да затрудни регулирането на кръвната захар.
  • Подагра При 5—10% от хората, приемащи никотинова киселина, се наблюдава по­вишено производство на пикочна киселина, което може да доведе до подагра (болезнено възпаление на ставите).
  • Стомашно-чревни оплаквания При някои хора могат да настъпят симптоми като гадене, влошено храносмилане, образуване на газове, повръщане, диария и язви.
  • Мускулна токсичност Това е рядко състояние, но може да настъпи, ако никотиновата киселина се комбинира с други медикаменти като статини или фибрата (вж. по- долу).

Противопоказания – Не приемайте ниацин, ако страдате от диабет, чернодробно заболяване, активна пептична язва, артериално кървене или необяснимо повишени нива на чернодробните ензими. Бъдете предпазливи, ако приемате медикаменти за понижаване на кръвното налягане, тъй като ниацинът може да подсили ефекта им. Лекарят ви сигурно ще пожелае да наблюдава кръвното ви налягане през първите дни след началото на терапията.

Препоръчителна дозировка – 1—2 г дневно, само под лекарско наблюдение.

Антиоксиданти, статини и омега-3 мастни киселини

med-antioks stat omega 3През 2001 г. в много вестници в Европа се появиха заглавия, предупреждаващи, че приемът на антиоксидантите витамини С и Е може да намали ефекта на статините. Цитираше се изследване, проведено в САЩ, при което 153 пациенти с особено ниски нива на HDL-холестерол са разделени в 4 групи. Първата група приема статинов препарат и ниацин; втората – комбинация от антиоксидантите бета-каротин, витамин С, витамин Е и селен; на третата група се предписва плацебо; а четвъртата взема едновременно статини и антиоксиданти.

След една година при групата, приемаща едновременно статини и ниацин, се наблюдава спадане на LDL-холестерола с 34% и покачване на HDL с 25%. При групата, приемаща антиоксиданти и статини, се наблюдава също спад в LDL-, но само 18% повишаване на HDL-холестерола. Също така плаката им се увеличава със 7%, сравнено с 4% при групата само на статини. Групата, приемаща единствено витамини, и контролната група не отбелязват никакви промени.

Трябва ли да избягвате приема на витамини и минерали с антиоксидантно действие, докато сте на лечение със статини или други понижаващи холестерола медикаменти? Все още не съществува категорично становище, но бихте могли да обсъдите с лекаря си следния режим: ако приемате статини, вземайте добавка с коензим Q10 (антиоксидант), тъй като статините изчерпват тази важна съставка от организма. Консумирайте много плодове и зеленчуци, пийте зелен чай (всички те са източници на антиоксиданти) и ежедневно вземайте добавка с мултивитамини, в които се съдържат умерени количества витамини С и Е.

Възможно е обаче да съществува и друго по-просто и по-ефикасно решение. При изследване в Швейцария през 2005 г„ при което се сравняват различни подходи за понижаването на LDL-xoлестерола, се разкрива, че увеличаването на омега-3 мастните киселини има по-голям ефект за понижаване на предразположеността към сърдечносъдови заболявания дори от статините.

Фибрати срещу повишени триглицериди

med-fibratiПроизводните на фибриновата киселина, наричани още фибрати, повлияват действието на ключови чернодробни ензими, като позволяват на черния дроб да усвоява повече мастни киселини и по този начин се намалява производството на триглицериди. Тези медикаменти повишават също така синтеза на HDL-холестерол. Ефектът на фибратите за намаляване на LDL-холестерола варира, затова те не се предпочитат за първоначален избор при лечение на висок LDL- или общ холестерол. Като цяло понижават LDL-холестерола между 10 и 15%, повишават HDL-холестерола между 5 и 20% и намаляват триглицеридите между 20 и 50%. Въпреки че фибратите могат да редуцират риска от коронарна болест на сърцето при хората с нисък HDL-холестерол или с повишени триглицериди, за лечение първо трябва да се използват статини. Фибратите могат да са особено полезни при хора със синдром на инсулинова резистентност, при които HDL-нивата са ниски, нивата на LDL са нормални, а триглицеридите са високи. Едни от най-популярните фибрати са иполипид(гемфиброзил), който не бива да се приема едновременно със статини поради риска от рабдомиолиза (разпадане на мускулните влакна, което може да доведе до увреждане на бъбреците), липантил (фенофибрат), безалип (безафибрат) и липанор (ципрофибрат).

Странични ефекти – Фибратите притежават редица нежелани ефекти, но при повечето хора те не се проявяват. Най-честите оплаквания са гадене и метеоризъм; те също така увеличават вероятността от образуване на камъни в жлъчката.

Противопоказания – Комбинирането на фибрати със статини може да доведе до мускулни увреждания. Фибратите не са препоръчителни, ако страдате от заболявания на черния дроб, бъбреците или жлъчния мехур.

Препоръчителна дозировка – Между 100 и 1200 мг дневно, приети еднократно или на 2, 3 или 4 дози в зависимост от конкретния препарат.

Секвестранти на жлъчната киселина

med-sekvestranriТози клас медикаменти, използвани вече над 40 години без сериозни проблеми, се свързва с жлъчните киселини в тънкото черво, така че те се изхвърлят от организма заедно с изпражненията. Жлъчните киселини (които участват в разграждането на мазните храни) се синтезират от холестерол в черния дроб. Обикновено при преминаването си през чер вата те се усвояват обратно в кръвта и се пренасят към черния дроб. Това служи за „рециклиране“ и на холестерола. Но секвестрантите на жлъчната киселина пречат на този процес, като карат жлъчната киселина да напуска тялото. Това води до отделяне и на голямо количество холестерол. В резултат черният дроб отнема повече LDL-холестерол от кръвта и така цялостният холестерол в кръвта се понижава.

Най-популярните медикаменти от тази група включват холестирамин, продаван под търговските наименования квестран и квестран лайт, и колестипол (под търговското име колестид). Тези медикаменти по принцип понижават LDL-холестерола с около 15—30% чрез относително ниски дози, докато леко увеличават HDL-холестерола (с 5%). Те могат да бъдат предписани заедно със статинов препарат, ако вече страдате от сърдечносъдово заболяване. Заедно двете лекарства могат да понижат LDL-холестерола с над 40%.

Странични ефекти – Този клас медикаменти може да доведе до подуване, стомашни киселини, запек и коремна болка и до увеличаване на триглицеридите, особено ако нивата им вече са високи.

Противопоказания – Секвестрантите на жлъчната киселина могат да забавят или да намалят способността на организма да усвоява приети орално медикаменти и витамини, ето защо не бива да ги приемате заедно с други лекарства или добавки.

Препоръчителна дозировка – Секвестрантите на жлъчната киселина обикновено се приемат под формата на таблетки или на прахчета, които се разтварят в течност или храна. Обичайната доза е около 8 мг дневно.

Аспирин

med-aspirinАспиринът не понижава холестерола, но неговият ефект върху кръвосъсирването и възпалителните процеси е толкова значителен, че всички хора с установено сърдечносъдово заболяване, диабет или два или три рискови фактора за сърдечносъдово заболяване (и без противопоказания за прием на аспирин) трябва да се консултират с лекаря си за ежедневен прием на нискодозиран аспирин. Той служи като лубрикант на тромбоцитите — намалява лепкавостта им и вероятността да се прилепят към плаката в кръвоносните съдове. Също така понижава възпалението, което е знак за сърдечносъдово заболяване и е част от процеса, водещ до натрупване на плака.

При многобройни проучвания е установено, че аспиринът понижава риска от повторен инфаркт, инсулт или преждевременна смърт при пациенти със сърдечносъдови заболявания, а също така намалява риска от инфаркт при здрави хора. При анализ на четири мащабни проучвания се стига до извода, че при хора, които не са имали предишни сърдечносъдови проблеми, ежедневният прием на аспирин намалява риска от нефатален инфаркт с 32%.

Странични ефекти – Силата на аспирина е също и неговата най-голяма слабост. Понеже влияе върху целия организъм, като въздейства на кървенето, той увеличава риска от стомашно-чревно кървене поради язва или гастрит (възпаление на стомашната лигавица) и опасността от рядка форма на инсулт, наречен хеморагичен инсулт, който се причинява не от тромб, а от мозъчно кървене.

Противопоказания – Ако приемате кръворазреждащи медикаменти като синтром или варфарин, консултирайте се с лекаря си, преди да започнете да вземате аспирин редовно; комбинираният ефект може да е опасен. Запомнете, че аспиринът може да засили кръворазреждащия ефект на някои добавки като витамин Е, гинко билоба и жълт кантарион. Рибеното масло, препоръчвано в нашата програма, също разрежда кръвта, но ползата за здравето от приема едновременно на рибено масло и аспирин надвишава рисковете. Въпреки това информирайте лекаря си какви добавки приемате, когато коментирате упо­требата на аспирин. И най-накрая, не приемайте аспирин, ако някога сте имали проблеми с това лекарство като стомашни болки или алергична реакция.

Препоръчителна дозировка – Една таблетка от нискодозиран аспирин (75 мг) дневно.

Поглед в бъдещето

Най-често компаниите насочват изследователската си дейност към области, които обещават големи продажби, каквито са медикаментите срещу диабет, сърдечносъдови и ракови заболявания. Холестеролът е широко разпространен проблем и имайки предвид пазарния успех на статиновите препарати, за никого не е учудващ фактът, че фармацевтичните компании концентрират усилията си в създаването на нови лекарства за борба с холестерола. Съществуват някои нови открития.

med-pogled bade6tetoСЕТР-инхибитори – През 90-те години на миналия век учените откриха протеин, наречен холестеролов естер трансферазен протеин (СЕТР), който регулира трансфера на мазнини между липопротеините. Хората с високи нива на СЕТР в кръвта обикновено имат нисък HDL-холестерол. Това откритие кара фармацевтите да се опитват усърдно да открият лекарство, което да намали или попречи на синтеза на СЕТР. Въпреки че в момента се разработват няколко такива медикамента, най-близо до пускане на пазара е продуктът торцетрапиб на „Пфайзер“. Той се разработва в комбинация с произвеждания от същата компания статинов препарат сортис, тъй като се предполага, че комбинираният продукт ще има по-мощно действие от всеки един поотделно. Компанията е изградила нов завод на стойност от 50 милиона британски лири в Ирландия и в средата на 2005 г. започна да произвежда медикамента за програмата си за клинични опити, която включва 25 000 пациенти от цял свят и възлиза на стойност 450 милиона лири стерлинги. Опитите, проведени до момента, сочат, че комбинираният продукт води до повишаване на HDL-холестерола с 55% и намаляване на LDL-холестерола със 17%. Лекарството ще може да получи одобрение от регулаторните органи едва към края на десетилетието. Фармацевтичната компания „Рош“ също прави опити за произвеждане на друг инхиби- тор на СЕТР, който може да се комбинира със всеки един статинов препарат, но нейното лекарство (за момента познато като JTT-705) все още се намира на експериментален етап и няма популярно наименование.

Холестеролова ваксина – Фармацевтичната компания „Avant Immunotherapeutics“ прави стъпки в разработването на холестеролова ваксина, която да регулира СЕТР протеина — това би довело до увеличаване на нивото на HDL-холестерола и предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания. Тя трябва да се прилага веднъж на всеки шест месеца. Освен това, тъй като активното вещество, използвано в нея, е просто и евтино за производство, компанията очаква, че крайната цена на ваксината ще бъде много по-ниска от тази на статините.

Инхибитори на АСАТ – Този клас медикаменти действа с цел инхибиране действието на ензим, наречен ацил-коензим А-холестерол ацил-трансфераза (АСАТ), подпомагащ образуването на пенести клетки, които са основна съставна част на плаката. При проведените опити тези медикаменти прочистват съществуващите отлагания, като в същото време предотвратяват натрупването на допълнителни. Продуктът ефлуцимиб на фармацевтичната компанията „Ели Лили“ премина към фаза 2 на клинични опити през 2002 г. Не се очаква този вид медикаменти да се появят на пазара преди края на десетилетието.

IBAT-инхибитори – Този клас медикаменти кара черния дроб да преобразува холестерола в жлъчна киселина, като по този начин количеството му в черния дроб намалява. Тогава черният дроб е принуден да си набави нужния холестерол от кръвта и по този начин количеството му в кръвта намалява. Основният страничен ефект е диария. След няколко години тези лекарства ще бъдат официално одобрени за продажба.

PPAR-агонисти Тези медикаменти, които няма да се появят в продажба още много години, намаляват триглицеридите, повишават HDL-холестерола и подобряват инсулиновата резистентност, което ги прави особено подходящи за хора, страдащи от диабет или метаболитен синдром.

Обобщение

Ако се окаже, че се нуждаете от медикаменти, добре е да си спомните колко сме щастливи, че разполагаме с тези ефикасни и в повечето случаи безвредни варианти. Не много отдавна единственото, което лекарите са били в състояние да направят за пациентите със сърдечносъдови заболявания, е било да държат ръката им и да наблюдават как те чезнат, измъчвани от неподвластна на контрол болест.

Въпреки всичко промените в ежедневния начин на живот остават основният елемент в програмата „По-здрави“. Не съществува лекарство без странични ефекти, а ефектът от здравословната промяна в навиците може да е само положителен. Също така медикаментите са предназначени за повлияване на конкретно заболяване или рисков фактор (например висок холестерол), а здравословните навици като повече движение, намаляване на стреса и правилно хранене ще имат толкова благотворно влияние върху здравето, каквото нито едно лекарство не може да постигне.

Следващата част описва подробно програмата „По-здрави“ седмица по седмица. Можете да я следвате независимо какви медикаменти приемате и ако имате гранични стойности на холестерола, които искате да понижите. Комбинацията между медицинска помощ, избрана според вашите индивидуални потребности (включваща или не медикаменти), и следването на нашата програма ще ви позволи да се наслаждавате пълноценно на живота си още дълги години.

Продължение – Програмата по седмици – девета последна част

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *