Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Надя Петрова: Успях да се излекувам с правилно хранене

Надя Петрова е експерт по здравословно и балансирано хранене. Започва обучението си в Канадското училище по натурално хранене (CSNN). След това специализира на тема „Човешкият микробиом“ към Университета на Колорадо „Боулдър“ (CU-Boulder), а също по темите щитовидна жлеза (хипофункция, хиперфункция, Хашимото), храносмилателна система, чревна система и дисбаланс, автоимунни заболявания и връзката на храносмилателната система с мозъка.

Надя Петрова е автор на книгите „Daily Raw“, „14 дни детокс“ и „В търсене на истината за храната и здравето“. В интервю за в. „Доктор“ тя коментира въпроса как чрез правилно хранене можем да бъдем здрави.

Надя Петрова
Надя Петрова

Г-жо Петрова, какъв здравословен проблем сте преодоляла и как?

Здравословните ми проблеми бяха свързани с храносмилането, с което се борех от ученичка, и така и нямах поставена точна диагноза какво не му е наред. Имах и проблеми с яйчниците, които изискваха спешни операции. Това беше основната причина да започна да уча нутриционистика – исках да помогна на себе си, защото конвенционалната медицина не успя да реши проблемите ми. В крайна сметка неправилното хранене се оказа в корена на проблема.

Валидна ли е още мисълта на Хипократ, че лекарството е храна и храната е лекарство?

Определено – да. Ние, хората, сме клетъчни организми и за да може клетките ни да регенерират и работят оптимално, те имат нужда от определени ценни вещества, които си набавяме или не чрез храната. В действителност не е толкова сложно.

Обикновено ни съветват да се храним здравословно, но никой не ни казва кое е здравословно…

За мен лично здравословна е пълноценната, истинска, домашно приготвена храна. Като зеленчуци, плодове, ядки и семена, бобови, месо и риба, млечни, зърнени… Всичко, което е в категорията на истинските храни, тези, които идват от природата.

Кои храни да избягваме?

Изкуствено създадените и рафинираните. В България например масово се прекалява с рафинираното бяло брашно, бялата захар и рафинираното олио. Затова и често точно тези храни са в основата на повечето ни проблеми.

Кои представи за здравословно хранене вече са отречени от съвременната наука?

Мисля, че най-голямата заблуда е тази в сферата на мазнините и дълго спряганото мнение, че животинските мазнини са вредни.

Към днешна дата се знае, че животинските мазнини като масло и мас не са вредни за нас, и дори са най-подходящите мазнини за термична обработка. Особено в сравнение с рафинираното олио, което се използва в българските кухни.

Как човек, който на пръв поглед е здрав, може да разбере, че има дефицити от някои витамини, минерали и др. полезни вещества?

Най-лесният метод е симптоматичният – или имаме някои симптоми, или ги нямаме. И ако ги имаме, е редно да разберем какво означава това. Причина е дефицит на нещо, но ако има твърде много дефицити на ценни вещества, то тогава може да говорим и за проблем на храносмилането.

Ще ни помогнат ли синтетичните витамини и минерали в аптеките, хранителните добавки с изцяло естествен произход?

Аз лично съм привърженик на натуралните храни, но ако те не са част от менюто, то тогава компенсирането им е с добавки, препоръчително с естествен произход.

Какво трябва да промени в храненето си човек с проблеми на храносмилателния тракт?

Промените са много, но най-важни са правилното комбиниране на храните, за да не се товари допълнително храносмилателният тракт и бавното, осъзнато хранене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *